3voor12 Gelderland

#4df21: Faux Real: Douze Points!

Frans-Amerikaanse anti-rock duo is goed leuk en leuk goed

De Frans-Amerikaanse broeders Elliott en Virgile Arndt, samen Faux Real (op z’n Amerikaans uitgesproken), schuwen grote woorden over hun muziek niet. Ze omschrijven hun muziek als een ‘ziekte’, ‘anti-rock’ en ‘faux realisme’. Geen loze woorden, zo lijkt het, want hun livestream op Eurosonic begin dit jaar kwam bijvoorbeeld op plek 1 in de top 20 van 3voor12. Vanavond aan hun de taak om ook het Nijmeegse publiek te overtuigen.

Faux Real is zeker een opvallende verschijning. Het podium is volledig leeg op twee microfoons na. De gebroeders komen gezamenlijk op in matchende witte broeken en jassen met franje, blote voeten en met een uitstraling die ergens hangt tussen Mick Jagger en een typetje van Jim Deddes.

Wat volgt is een half uur aan vrolijke disco en lo-fi postpunk, compleet met originele choreografie, dwarsfluit- en saxofoonsolo’s en de rest van de muziek van een opname. Is het zo high concept als de broers zelf beweren? Wellicht niet. Het duo komt over als een inzending voor het Songfestival dat veel naar Talking Heads geluisterd heeft.

Maakt dat het minder goed? Absoluut niet! De provocerende, sensuele choreografie waarin de broers hun verwantschap op verschillende manieren uiten, prikkelen en zorgen ook voor een glimlach. De toegankelijke en dansbare nummers vertellen tegelijkertijd over diepe, persoonlijke ervaringen, zoals ‘Second Sweat’, dat een paniekaanval in een restaurant beschrijft. Faux Real is – net als veel songfestivalinzendingen tegenwoordig – leuk én goed, sterker, het is goed leuk en leuk goed.   

HET MOMENT
Ondanks dat het publiek moet zitten, doet Faux Real er alles aan om het publiek mee te krijgen. Ze duiken constant de tribune op en doen hun choreografie op de banken tussen de mensen. En het werkt! Tijdens ‘Boss Sweet’, een liefdesliedje over een ander liefdesliedje dat de broeders ooit hoorden op de radio tijdens een reis door Myanmar, slaat het enthousiasme definitief over op het publiek en danst iedereen al zittend de dansjes van het refrein mee. Het valkhoffestival is ingepakt: “Douze points from Nijmegen go to… Faux Real!”

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12