3voor12 Gelderland

#4df21: Verhalende liedjes van Meskerem Mees houden aandacht moeiteloos vast

Jonge singer-songwriter heeft al handvol prachtige nummers

"Dat mensen na een show komen vertellen dat ze het mooi vonden, is leuk maar ook een bijproduct: ik maak muziek voor mijzelf." Het is een opvallende quote uit het lange interview dat we deze week hadden met Meskerem Mees, de jonge singer-songwriter uit Gent. Samen met haar vaste celliste Febe Lazou trapt ze de laatste avond af in het openluchttheater.

De liedjes van Mees zijn kleine verhalen of gedichten, die ze zelf begeleidt met klein gitaarspel en dus die cello van Lazou, die bovendien een fijne tweede stem heeft. Openingsnummer 'Astronaut' lijkt wel extra actueel, alsof ze "I had a plan but no rocket, so I said "fuck it I'll just ask NASA, they'll love it" / so I did, they said "no" but I still took it" schreef met Jeff Bezos in het achterhoofd. 

Mooi hoe de nummers wegblijven van de clichés. De meeste blijven zelfs weg van de standaard couplet-refrein-structuur, maar zijn slim opgebouwde laagjes van gitaargetokkel, zang en cello. Zeg maar meer de traditionele folkhoek à Bob Dylan, of recenter The Tallest Man on Earth, dan popliedjes à Ed Sheeran. Iets dat ook wel blijkt uit haar tekstuele ambities: vroeger wilde ze schrijver worden, maar "allez dit is ook wel leuk", zo geeft ze halverwege de show droogkomisch toe. Een goede keuze, die haar al de nummer-1-positie bracht in de populaire lijst De Afrekening van Studio Brussel. En naar het Valkhof Festival hier in de Goffert, dat stil en met aandacht vijftig minuten luistert. 

HET MOMENT
De pas 21-jarige Mees heeft met 'Joe', 'Seasons Shift' en 'Astronaut' al een paar prachtige nummers in haar repertoire. Het perfect tweestemmige en a capella 'Dandelion' breekt de set slim in tweeën, maar het mooiste liedje is vandaag het ingetogen 'Don't Ask Me (Song for Lewis)'. We mogen het van haar niet zeggen maar we doen het lekker toch: dit is mooi.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12