3voor12 Gelderland

Dag Des Oordeels: Fedchenka – Give it some time

Fedchenka zoekt de clichés in plaats van het randje

De Arnhemse band Fedchenka is opvallend druk. In januari presenteerden ze nog de single ‘Empty’, afgelopen weekend deed de band een 24-uurs marathon om hun nieuwe single ‘Give it some time’ te promoten. Op de promotie van Fedchenka is dan ook niets aan te merken. De single lag voor het weekend al op de mat bij de redactie van 3VOOR12/Arnhem Nijmegen.

Fedchenka’s tweede single van 2005 ‘Give it some time’ is deels opgenomen bij New Road Studios en deels bij de Stable Studios van Roel Toering. De hoes is niet om over naar huis te schrijven. Het ziet eruit als een slecht verzorgd homemade photoshopwerkje. Weinig sprekend in elk geval. De foto’s op de achterkant daarentegen mogen er best zijn. Maar het contrast met de rest van de lay-out is daardoor wel erg groot.

“Give it some time’ begint met een kort gospelachtig a capella intro. Precies lang genoeg om niet saai te worden. Het nummer is absoluut niet vernieuwend maar heeft in eerste instantie toch wel een frisse rockuitstraling. Het ademt soms (door de gitaar) een sfeer uit van een ‘seventies’ rockalbum als ‘Rock ‘n Roll Animal’ van Lou Reed. Maar de structuur van het nummer en de invulling van de zang geeft het toch veel meer een ‘eighties’ gehalte. De band staat als een huis en zet een stevig rockdeuntje neer. Al is het wel erg glad en (te) recht door zee. Het mist een randje.

‘Give it some time’ is zelfs zo weinig spannend en verrassend, dat de vier minuut elf die het nummer duurt te lang zijn om doorheen te worstelen. Mijn aandacht verslapt halverwege al. Het nummer is zeker wel catchy, maar gek genoeg ben ik de melodie vijf minuten later alweer kwijt. Bij het tweede nummer ‘Refuse to die’ wordt het me duidelijk: de band zoekt de clichés in plaats van het randje. Het begint me zodanig te vervelen dat ik het bijna geen tweede draaibeurt waard vind.

Fedchenka zal live best een feestje kunnen bouwen. De muziek is toch wel zo pakkend dat er een drang om te bewegen ontstaat. Hierdoor zal er vast flink gezweet worden door het publiek en door Fedchenka. Muzikaal is het echter niet spannend genoeg om mijn portemonnee er voor te willen trekken. Mijn kans om de band toch in actie te zien op de bonus video mislukt: de mediaspeler herkent het bestand niet!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12