3voor12 Gelderland

#4df17: Golden Dawn Arkestra is een totaalervaring

Eclectische show brengt publiek in trance

Je hebt artiesten die fantastische muziek maken, maar waarbij de podiumpresentatie slaapverwekkend is. Je hebt ze die een spectaculaire show neerzetten, om te verhullen dat het muzikaal maar weinig voorstelt. En sommigen hebben beide aspecten dik voor elkaar. Tot die laatste categorie behoort het uit Austin, Texas afkomstige Golden Dawn Arkestra.

Golden Dawn Arkestra is geïnspireerd door Sun Ra en zijn Arkestra. Die inspiratie komt met name van het Afro-futuristische gedachtegoed van deze avant-gardistische jazzpionier. Op het podium verschijnt een bonte stoet aan muzikanten, uitgedost in de meest flamboyante kostuums. De outfits en gezichtsbeschilderingen ogen zowel Oosters als Westers, zowel futuristisch als historisch. Dit is precies wat frontman Topaz McGarrigle wil uitdragen: wij zijn niet van hier, wij zijn energie en sterrenstof en door de muziek kunnen wij uit onszelf treden. Esotherisch geneuzel wellicht, maar we willen het graag geloven.

Muzikaal klinkt de band al net zo eclectisch als ze eruit ziet. De muziek wordt omschreven als avant-garde afrobeat, maar er zijn invloeden hoorbaar van funk, disco, pychedelica, jazz en elektro. Ook namen als Talking Heads en Flaming Lips schieten te binnen. De band weet van al deze stijlen een mooi geheel te smeden. Nummers als ‘Osaka’, ‘Sama Shaka’ (met heerlijk Nile Rodgers-achtig gitaarwerk) en ‘Afropocalyse’ klinken ongelooflijk catchy en dansbaar. Het publiek vindt het prachtig en wordt al snel de Golden Dawn-wereld ingezogen. Sommigen dansen alsof ze in trance zijn en voor het podium ontstaat zelfs een breakdance-battle.

HET MOMENT
Vibrafoonspeelster Laura Scarborough blijkt nog een talent te hebben: halverwege de show verdwijnt ze en komt terug met twee lichtgevende hoelahoeps. Wat volgt is een soort acrobatische act, tot groot vermaak van het publiek. Vervolgens speelt de band hun wellicht beste nummer ‘Stargazer’. De fantastische finale overtuigt zelfs de grootste scepticus. Het beschrijven van deze show dekt nooit helemaal de lading: het Golden Dawn Arkestra is een totaalervaring die je moet ondergaan.

Volg alle recensies, fotoverslagen en andere artikelen in ons dossier van de Vierdaagsefeesten.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12