Op een prachtige, zonovergoten dag kunnen kinderen hun lol niet op in De Goffert. Met een geschminkt gezicht in de draaimolen, rennen met waterpistolen, leren drummen of skateboarden, of een kuttepiel (percussie-instrument) knutselen, terwijl de ouders relaxed van een pilsje genieten met op de achtergrond lekkere country en rockabilly muziek. Duidelijk: het Kids ’n’ Billies Festival is weer daar in Openluchttheater De Goffert.

Een gezellige familiemiddag zou je zeggen, maar muzikaal valt er ook genoeg te beleven. Zo weet Bob Wayne en zijn Outlaw Carnies de tribune van het theater te vullen. Hij vraagt zich af of hij mag vloeken voor al deze kids. 'Hell Yeah' is het antwoord en de billies deinzen vrolijk mee als Bob zingt wat er allemaal legaal is in Alabama, zolang je maar niet gepakt wordt, en dat we na zijn dood wiet moeten roken en naar de hoeren gaan. Gelukkig allemaal in het Engels zodat de (meeste) kinderen er niks van mee krijgen.

Amigo The Devil is ook al niet te vrolijk, althans als het om zijn teksten gaat. Zijn nummers zijn duister en gaan vaak over de dood, desalniettemin speelt hij met een grote lach op zijn gezicht en heeft hij het erg naar zijn zin. Een flinke dosis morbide humor is hier vandaag prima op zijn plaats.

Rond etenstijd staat er een grote rij voor de enige eettent van de Plak, en gaan ook veel alweer naar huis. Dit is voor Shannon and the Clams geen lekker tijdstip. Voor het podium is het nagenoeg leeg en degenen die al een frietje kapsalon hebben gescoord eten deze op de trappen al kletsend op. Slechts een enkeling beweegt de heupen op de yellow surf garage rock van de Californische band.

Kids 'n' Billies 2023

Bob Wayne & the Outlaw Carnies

Amigo the Devil

In het bos weet Dee’s Honeytones het publiek aan de Lindy Hop te krijgen. Maar bij The Mullet Monster Maffia gaat het pas echt los. Een heuse pit doet letterlijk stof (of eigenlijk zand) opwaaien. De Zuid-Amerikaanse surf punk metal slaat goed aan.

De magen zijn gevuld en het aantal bezoekers groeit weer doordat de avondgasten binnen druppelen. Het is tijd voor een toetje. The Courettes is een duo dat een stevig portie garage rock ’n’ roll serveert. De drummer uit Denemarken en gitarist/zangeres uit Brazilië zijn vol enthousiasme en maken het publiek warm voor de afsluiter van de avond. 

En dat is niet de minste. Batmobile is in hun genre een levende legende en met veertig jaar ervaring weet de band ook vanavond een geweldige show neer te zetten. Jong en oud rockt mee op de psychobilly, en het uur vliegt voorbij. Na de verplichte bedankjes is er tijd voor een kleine toegift. Jeroen Haamers zet 'Hurt' (Nine Inch Nails) in, en als Eric Haamers weer achter de contrabas staat en Johnny Zuidhof achter de drums wordt 'Ace of Spades' (Motörhead) ingezet. Makkelijk scoren? Misschien, maar dat maakt niet uit. Het gaat er in als koek, en dat is precies waar we zin in hadden.

Shannon and the Clams

Hipbone Slim and the Kneejerks

Kids 'n' Billies 2023

The Mullet Monster Mafia

The Courettes

Batmobile

Kids 'n' Billies 2023