Welke Gelderse artiest of band neemt een Award mee naar huis in de categorie Beste release, Beste live performance, Beste nieuwkomer, Beste artwork of Beste video? Op donderdag 21 april weten we het als de vierde editie van de 3voor12 Gelderland Awards in Luxor Live wordt gehouden. Die avond zijn er naast de uitreiking van de awards ook optredens van verschillende Gelderse acts.

Het zijn door corona moeilijke jaren geweest met onder meer tours die niet door gingen en festivals die geannuleerd of verplaatst werden, maar gelukkig bleef er ondanks deze tegenslagen voor alle betrokkenen ook veel moois uit de Gelderse muziekscene komen.

Tijdens de 3voor12 Gelderland Awards zetten we de Gelderse muziekscene in het zonnetje. Fans konden nominaties insturen en dat resulteerde uiteindelijk in deze genomineerden in 5 categorieën:

Beste release

 • Adrum - OOF
 • Box of Kings - Molly My Dear
 • Marise - Koude Lijf
 • Sonic Whip - Triskelion
 • The Stone Souls - The Stone Souls

Beste live performance

 • Jack Jarryd
 • Kingsta
 • The Koalaz
 • Power to the Pipo
 • Sonic Whip

Beste artwork

 • Adrum - OOF
 • Jack Jarryd - Evolve
 • Parsa - Stars
 • Snow Coats - Anyway
 • The Stone Souls - The Stone Souls

Beste video

 • Boter Bij De Vis - Als het Behang
 • Snow Coats - Anyway
 • Solomon State - Pity
 • The Stone Souls - In Another Life
 • Thaïti - Il Giorno

Beste nieuwkomer

 • Adrum
 • Boter Bij De Vis
 • Just Leo
 • Marise
 • The Stone Souls

nominaties 3voor12 Gelderland Awards 2022

Prijzenpakket

Naast de 3voor12 Gelderland Award ontvangen de winnaars een 'goodiebag' van Kroese Records, éénmalig gratis gebruik van een oefenruimte in Popcentrum Jacobiberg, een uitnodiging voor een optreden in één van de zalen van popUPop in Wageningen én een uitnodiging voor een optreden op de Ronde Weide bij Park Open in Sonsbeekpark in Arnhem. Poppunt Gelderland stelt €50 concerttegoed bij een Gelders podium of festival naar keuze beschikbaar.

Daarnaast is er nóg een bijzondere prijs. Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra en Naburige Rechtenorganisaties Sena en NORMA vormen gezamenlijk het initiatief Music Rights on Tour. Met dit initiatief willen de drie organisaties misverstanden rondom muziek en recht wegnemen. Alle bands die aan de jury zijn voorgesteld krijgen een uitnodiging voor gratis deelname aan een 'Masterclass' over muziekrechten.

Optredens van Gelderse acts

Deze avond zijn er naast de uitreiking van de awards ook optredens van verschillende Gelderse acts.
(* update 21 april 2022: het optreden van Foxlane is door omstandigheden helaas komen te vervallen, Olaf Putker is de vervanger)

Abel is een 23-jarige hiphopper uit Arnhem die dit jaar deelnemer was aan de Popronde. In oktober 2021 bracht hij de eerste single uit van zijn aanstaande debuutep: 'Lege Zaal (Intro)'. In juni 2021 studeerde Abel af aan de Herman Brood Academie, door FunX werd hij benoemd als Funx talent. Zijn werk is het best te omschrijven als een kwetsbaar maar krachtig geheel over liefde, verandering en volwassen worden.

Olaf Putker Band maakt alternatieve americana. Met een voorliefde voor eigentijdse indie en zeventiger-jaren folk klinkt zijn muziek als een mix van Wilco, Nick Drake, Elliott Smith en Daryll-Ann. Olaf Putker brengt met zijn band liedjes pur sang met een indierock-attitude die ontplooien in een opstandige geluidsmuur, gebracht met aanstekelijke, puberale energie.

De alt synth-pop act L'Asset is de band rondom zangeres Tessa Lamers, geboren in Nijmegen en die haar eerste stappen in de muziek in de regio Nijmegen zette. De band bracht vorig jaar november hun debuut-ep Bird's-Eye uit. Met een uniek, Bowie-esque, Britpop stemgeluid is L’Asset breekbaar en powerful.

De Achterhoekse Marise maakt Nederlandstalige electropop. Marise den Bakker studeerde aan de Herman Brood Academie en bracht in 2019 al haar eigen debuutalbum Lief, ik vind je zacht uit met nummers in de stijl van Roos Blufpand, Wende en Bazart. Haar teksten zijn een dagboek en verhalen over gedachten en gevoelens uit haar dagelijks leven. 'Koude Lijf' is haar nieuwste single.

En last but not least, de man die de awards zal uitreiken: Job ten Berge.  Job is de oprichter van de Circus Factory in Nijmegen. Circus Factory is een sprankelende groep artiesten en docenten die ernaar streven 'hun' evenementen tot een onvergetelijke gebeurtenis te maken. Gaat 'm vast weer lukken met de awards show op 21 april in Luxor Live! 

3voor12 Gelderland Awards 2022 - De Jury

De jury

Erik Ramaker

Erik Ramaker, voormalig programmeur van DRU Poppodium in Ulft en nu Talentmakelaar Pop Achterhoek. Waar hij op gaat letten bij z'n selectie voor de Awards? Erik: "De Gelderse nominaties ga ik lekker met mijn persoonlijke smaak benaderen, alhoewel (twijfel) er komt natuurlijk ook veel uit wat ik thuis niet zou draaien, maar wel hoor of zie dat het goed is. Dus gewoon lekker d’ran, ik heb zin ze te gaan luisteren en beoordelen."

Eva von der Assen

Nóg een programmeur en wel van het beste podium in Den Haag voor talentvolle bands. Eva von der Assen, programmeur van het Paard over de selectie van Award winnaars: "Geloof ik het, voel ik het? En punten die ik ook belangrijk vind zijn uitstraling, relevantie en vernieuwing." 

 

Ron van der Sterren

Ron van der Sterren, coördinator van popUPop, het ‘reizende’ poppodium in Wageningen. Over zijn rol als jurylid zegt hij: "Ik ga letten op m'n guts. Als ik het voel, zal ik de woorden vinden om het goed te praten, wars van muzikale kwaliteit, originaliteit, hit gevoeligheid of welke andere gewaardeerde kwaliteit dan ook die alle genomineerden ongetwijfeld allemaal sowieso zullen bezitten. Ik ga op zoek naar dát wat het verschil maakt."

Raoul Soentken

Raoul Soentken, producer van Edgetip Studio in Arnhem. Raoul over de selectie: "Het lijkt me superleuk om te doen! Hoewel ik mijn voorkeur heb qua stijlen ben ik als mixengineer & producer wel wat verschillende stijlen gewend. Ik luister graag naar goede songs in wat voor stijl dan ook! De samenhang van arrangement, tekst en atmosfeer vind ik heel belangrijk! Als vakidioot vind ik het ook wel prettig als er een beetje moeite is gestoken in de geluidproductie/mix."

Jort Jongsma

Jort Jongsma van de Mobiele Filmcrew gaat als vakjurylid vooral op iets anders letten: “Ik vind het belangrijk dat een video technisch goed in elkaar zit en dat je helemaal opgenomen wordt in een ervaring. Alsof je er zelf bij bent. Dat gevoel.”

Vierde editie 3voor12 Gelderland Awards

Donderdag 21 april 2022, 20.30 uur *
(* was eerst vrijdag 7 januari, maar is verplaatst wegens coronamaatregelen).

Luxor Live, Willemsplein 10, Arnhem. Kaarten (7,50 euro) voor de 3voor12 Gelderland Awards zijn verkrijgbaar via de website van Luxor Live.