De stembussen zijn gesloten en de vele stemmen zijn de afgelopen dagen geteld. Honderden fans stuurden in totaal 1.502 nummers in die volgens hen de beste Gelderse release van 2022 waren. De inzendingen waren mede gebaseerd op de Spotify-lijst Nieuw Uit Gelderland van Poppunt Gelderland en de release-updates van 3voor12 Gelderland.

En wat een veelvoud aan diverse genres, releases en bands werden er ingestuurd! Elektronisch, metal, indie, hiphop, folk, rock, duo’s, solo’s, groepen, singles, ep’s en albums en meer kwam er voorbij in de stembus. Geldermalsen is dit jaar in de lijst met hele grote afstand de plaats waar de act met de meeste stemmen vandaan komt (spoiler alert, bekijk de top 3 en het is duidelijk waarom Geldermalsen hoog scoort), gevolgd door Nijmegen, Arnhem, Ede, Herwijnen en Zutphen.

Speciale vermelding voor de Gelderse Keltische folklore folkband Boanna Boyne – die recent hun debuutalbum uitbracht – en de Doetinchemse indie-folkband Snow Coats – die dit jaar een ep én een album releaseten. Beide kregen nét te weinig stemmen om in de top 20 te eindigen.

Na aftrek van incorrecte inzendingen (geen release uit 2022, geen Gelderse act of meerdere keren dezelfde act en release bij individuele inzendingen) presenteren we jullie de Top 20 van Gelderse releases over 2022. Dank voor alle inzendingen!

Waar komen de acts vandaan?

  1. Geldermalsen
  2. Nijmegen
  3. Arnhem
  4. Ede
  5. Herwijnen

De Top 10

6. Zutphen
7. Doetinchem
8. Apeldoorn
9. Achterhoek
10. Wageningen

De Arnhemse garagepunkband Wasted Youth Club bracht in februari van dit jaar hun debuutep WYC uit en noemt als invloeden o.a. Ty Segall, Together Pangea, Idles, The Orwells en Shame. De band deed dit jaar mee aan de Popronde en werd door OOR en Never Mind the Hype gekozen tot een van de Popronde talents 2022. Single 'Lame' gaat over de frustratie en het gevoel van controleverlies, over de impact van veranderingen buiten onze zone van invloed.

De Nijmeegse band IOK (uitgesproken als “aj-ow-kee”), winnaar van De Roos 2021, maakt indierock, geïnspireerd door onder meer Red Hot Chili Peppers. Het viertal bracht vorig jaar hun debuutep uit, single CC is te vinden op hun nieuwe album PINK dat in oktober 2022 verscheen.

The Psychedelic Birthday Party is een Nijmeegs muziekcollectief rond songwriter Kevyn van der Linden. Melancholische indie en dromerige rock. 'Picky Eaters' is een anthem voor degenen die door ontberingen leven en liefhebben, en daardoor een diepere band met elkaar vinden.

De roots van de Nijmeegse indierockband The Conceptuals liggen vooral in de jaren 80 en 90 alternatieve rock. Denk aan Joy Division, Afghan Whigs en punkrock. In de teksten zijn maatschappelijke observaties te horen. 'Undone' is de derde single van de band in 2022, na 'Lockdown Lover' en 'Baby Please Break My Heart'.

De Arnhemse zangeres Cassandra Onck ging voor haar nieuwe single 'Grijs Gebied' de studio in met de Nijmeegse filosoof Thieme Stap wiens uitspraken terug zijn te horen in de single. Het nummer gaat over de woede en onzekerheid die ontstaan in een samenleving met fake-news en complottheorieën. Onck maakt met haar nieuwe project FRACTALNOIA het spanningsveld tussen geloven, waarheid en controle invoelbaar.

Tweede notering voor de Nijmeegse indierockband The Conceptuals in deze jaarlijst. De wereld is in transitie, The Conceptuals ook. Waar de Nijmeegse band eerst alleen covers uit de alternatieve rockhoek speelden, brengen ze tegenwoordig eigen materiaal uit, vaak hedendaagse observaties met een knipoog. 'Lockdown Lover' is ontstaan ​​tijdens verschillende lockdowns.

De single 'Evenwicht' van de Arnhemse zangeres Cassandra Onck gaat over het verliezen van grip op de wereld. In een oogwenk kan alles veranderen. Op welke waarheid kun je nog vertrouwen? Cassandra gaat op zoek naar een nieuw houvast.

TuskHead (Patrick van Zandwijk) is een singer-songwriter, producer en multi-instrumentalist, uit Herwijnen die een mix van americana, country en folk brengt. Zijn teksten gaan over gebeurtenissen in het leven, de liefde, pijn en alledaagse ervaringen.

Singer-songwriter, producer en multi-instrumentalist TuskHead uit Herwijnen brengt een mix van americana, country en folk. HIj bracht in 2021 zijn debuut-ep The Rambler uit, gevolgd door een live-ep en meerdere singles. 'Time To Go Home' is afkomstig van zijn nieuwste album Change of Shape dat in mei 2022 verscheen.

Maui Malini is een Wageningse band rond singer-songwriter Maui Pracht. Maui volgt een muziekopleiding aan Rijn IJssel in Arnhem en begon in coronatijd muziek te maken. 'En ik' is hun eerste single. De band krijgt in januari voor één dag de sleutel van poppodium Luxor Live in Arnhem voor een ééndaagse residentie om ervaring op te doen in een professionele werkomgeving.

De Nijmeegse polderpop-punkband Misprint, finalist van de studentenbandwedstrijd Kaf en Koren 2019 en winnaar van de publieksprijs van De Roos Online 2020, bracht in april van dit jaar hun single ‘Museum’ uit met een releaseshow in het Nijmeegs natuurhistorisch museum De Bastei. In ‘Museum’ schetst zanger Tom Verstappen in minder dan twee minuten een museum van zijn leven, waar een kaart uit Zierikzee en een vlinder in een lijst zij aan zij liggen met afbakbroodjes en zijn ochtendritueel.

Derde notering van de Arnhemse zangeres Cassandra Onck in deze lijst. ‘Ontworteld’ is de derde single haar nieuwe project FRACTALNOIA en is een persoonlijke zoektocht naar nieuw houvast wanneer ze ervaart dat de belangrijkste dingen in het leven niet maakbaar zijn. Het nummer ontstond tijdens een treinreis door Zweeds Lapland. Tijdens die reis ervoer Cassandra dat hoe ver je ook reist, je altijd moet dealen met je eigen geschiedenis. Wat gebeurt er als je stopt met wegrennen voor het verleden, de ander en uiteindelijk jezelf?

Misprint bracht vorig jaar De Eerstgeborenen uit, de eerste ep van de Nijmeegse band. Het nummer 'Anja Verhoeven' van die ep werd door bezoekers van 3voor12 Gelderland gekozen in de lijst van beste Gelderse releases over 2021. Binnenkant van een raam is hun tweede ep en verscheen in november van dit jaar. Op de nieuwe ep verkent het viertal de vele gezichten van eenzaamheid - van gebroken relaties, onbereikbare vriendschappen tot het verwerken van rouw. De band werkte voor deze ep samen met producer Remko Schouten (Hang Youth, Canshaker Pi, Stephen Malkmus) en een keur aan gastmuzikanten, zoals Pavement-gitarist Scott Kannberg, Mart Boumans (Super Soakers, Clean Pete) en Jelle Crooijmans (Cavolo Nero, Moon Moon Moon).

BARTH. uit Ede is muziekproducer en componist van instrumentale muziek. Tijdens zijn studie aan het Conservatorium in Utrecht groeide de liefde voor componeren. Hij is een van de producers die geselecteerd is voor Nieuwe Electronische Waar (NEW) dit jaar, platform voor producers van elektronische muziek uit Oost-Nederland. 'beautifully broken' is afkomstig van zijn nieuwe album Finding Peace dat in september 2022 verscheen op het ADA Music label van Warner.

En dat is 3! De Nijmeegse polderpop-punkband Misprint vinden we na noteringen op nummer 10 en 8 in deze lijst wederom terug en wel op plek 6. 'Lege Koelkast' was de eerste single van hun nieuwe ep Binnenkant van een raam die recent verscheen. Een gruizige breakup-plaat, waarin zanger Tom Verstappen het niet over zijn hart krijgt om zijn ex iets ergers toe te wensen dan in het refrein: “Ik hoop dat jouw koelkast net zo leeg is als die van mij”. De single verscheen samen met een videoclip.

De Nijmeegse muzikant en dichter Teun van Laake - resident van De Basis in Nijmegen - bracht in mei 2022 zijn debuutalbum Niet in het geniep uit. Zijn muziek is Nederlandstalig en laat zich omschrijven als kleinkunst/cabaret, met stevige wortels in de hiphop. Schatplichtig aan artiesten als Drs. P, Kapabel & Inf, 't Gilde, Typhoon, Jules de Corte en Kees Torn. Het album is geproduceerd en gemixed door Orphanworkz; voormalig Kytopia-lid Arts the Beatdoctor was nauw betrokken bij het maakproces en heeft het album ook gemasterd. In het verlengde van het album ontwikkelde Teun een voorstelling waarin hij de liedjes aan elkaar lijmt middels extra gedichten en verhalen.

Just Leo is de artiestennaam van Leo Düzey uit Zutphen en hij is sinds zijn 18de bezig met het leren van meerdere muziekinstrumenten. Zijn muziek valt voornamelijk onder folk pop/indie folk met soms wat oosterse invloeden. Leo bracht in 2021 zijn debuutalbum uit, gevolgd door Rolled Into One dat in oktober 2022 verscheen. 'Hello, Forty-Five' is afkomstig van dat album en kent twee versies: een kortere radio-edit en een langere versie van ruim 10 minuten die op de plaat staat. 'Hello, Forty-Five' is geschreven door Bora Düzey en is een samenwerking tussen Just Leo, Max Niessl en Ridvan Düzey.

Kalibiboy D (Kariem Khaizaran) is een jonge rapper uit Geldermalsen. 'Los' is een van de vele singles die hij in 2022 dropte en is een samenwerking met producer Fraasie (Boef, Sevn Alias en Supergaande).

De tweede notering in deze jaarlijst van de rapper uit Geldermalsen. 'Spaarpot' is de nieuwste single van Kalibiboy D en schopte het onder meer tot de releaselijst van 101Barz, het digitale hiphop-platform van BNNVARA.

 

En de nummer 1 Gelderse (single)release uit 2022 volgens de stemmen van het publiek: Kalibiboy D - Habiba (remix)! De jonge rapper uit Geldermalsen neemt daarmee niet alleen de nummer 1 positie in, maar ook positie 2 en 3 in deze lijst! 'Habiba' was oorspronkelijk al als single uitgebracht, maar ging viraal toen zijn track door een aantal influencers op TikTok werd gebruikt. Uiteindelijk maakte Kalibiboy D een remix van het nummer, samen met DeMozah en Justice Toch. De remix is geproduceerd door Fraasie (Boef, Sevn Alias en Supergaande).

Mediapartner Poppunt Gelderland heeft op basis van de vele inzendingen en de uiteindelijke Top 20 van Gelderse singles/nummers een Spotifylist samengesteld: De Gelderse Top 20 over 2022. Deze vind je hiernaast en op Spotify zelf.

In de Spotify-lijst Nieuw Uit Gelderland vind je wekelijks de nieuwste releases van Gelderse bodem. De lijst wordt bijgehouden door Poppunt Gelderland in samenwerking met mediapartner 3voor12 Gelderland.

Artiesten kunnen ook zelf hun nieuwe muziek aanmelden voor de playlist. Per artiest wordt er maximaal 1 nieuwe track opgenomen in de playlist, bijvoorbeeld de single. Alle genres zijn welkom, jouw eigen tracks kun je hier aanmelden.