851 nummers die ingestuurd werden, mede gebaseerd op de Spotify-lijst Nieuw Uit Gelderland van Poppunt Gelderland. Solo-artiesten, duo’s en groepen. Hiphop, rock, indie, techno, instrumentaal, punk, metal, Nederlandstalig en nog veel meer genres. Nijmegen met afstand de plaats waar de meeste acts vanuit opereren, gevolgd door Arnhem, Ede, Doetinchem, Ermelo. De ingestuurde nominaties voor de volgens fans Beste Gelderse (single)releases uit 2021 vormen een mooie dwarsdoorsnede van het zeer diverse muzikale landschap in Gelderland.

De vele stemmen zijn geteld en dat leverde onderstaande lijst op, na aftrek van onvolledige nominaties en dubbele vermeldingen van dezelfde acts/nummers bij individuele inzendingen. De speelduur van de 20 nummers in de lijst is 1 uur en 20 minuten; 12 minuten langer dan de top 20 uit 2020, mede door 2 nummers die gemiddeld 7 minuten speelduur aantikken.

Speciale vermelding voor Keum (Lobith) met 'Een Keertje', K-Lito (Doetinchem) met 'Keep our love safe' en De Staat (Nijmegen) met 'Numbers up' die nét te weinig stemmen kregen om in de top 20 te eindigen. Op de drempel van 2022 presenteren we jullie: de Top 20 van Gelderse releases over 2021. Dank voor alle inzendingen!

Waar komen de acts vandaan?

  1. Nijmegen
  2. Arnhem
  3. Ede
  4. Doetinchem
  5. Ermelo

De Top 10

6. Apeldoorn
7. Wageningen
8. Lobith
9. Lienden
10. Ruurlo

MAKSÍMOVA uit Lienden is een Russisch-Nederlandse alternatieve popmuzikant die haar stem en verschillende muziekinstrumenten gebruikt om haar verhaal te vertellen. Engels en Russisch wisselen elkaar af in liedjes over liefde, jeugd, armoede, acceptatie, depressie en mededogen. 'Worth the Same' is haar debuutsingle die in juni van 2021 verscheen.

Indierockband The Conceptuals bracht 11 november 2021 - het begin van de carnavalsperiode - hun single 'I Lost My Mind' uit. De band bracht begin van dit jaar hun ep Transition uit. De wereld is in transitie, The Conceptuals ook. Waar de Nijmeegse band eerst alleen covers uit de alternatieve rockhoek speelden, brengen ze tegenwoordig eigen materiaal uit, vaak hedendaagse observaties met een knipoog.

De langste track uit de Top 20 met 7min05. 'Waving' van lost verses (Nijmegenaar Rindert Lammers) is het resultaat van een bijzondere samenwerking met de Engelse Marcus Hamblett (o.a. Laura Marling, James Holden en This is The Kit). Over de instrumentale single zegt Rindert: "De muziek leunt op twee field recordings van een treinreis, die gedurende het hele nummer door blijven gaan. Het contrast tussen de monotone geluiden van een trein en het constant veranderende uitzicht, vormt voor mij een mooi muzikaal kader."

Vivian Veronique maakt deel uit van de Arnhemse nu-disco/funk/soulband en begon haar carrière met het coveren van haar idolen als Whitney Houston, Chaka Khan, Ella Fitzgerald en Etta James. Op de single 'Sunlight' (die inmiddels ruim 33.000 streams aantikt op Spotify) werkte ze samen met de in Rotterdam geboren drummer en componist Hans-Peter de Zeeuw a.k.a d’Z.

K-Lito (Carlito Da Cruz) uit Doetinchem heeft Angolese en Congolese roots. Hij creëerde zijn eigen studio aan huis waar hij en Afriki (bekend van zijn samenwerkingen met de Nederlandse rapper Kempi en New Wave) hun muziekcarrière begonnen. Hij zingt en rapt in het Frans, Lingala (Congolees) en Engels. Zijn single 'Come Ova' met Amartey uit 2019 is thans al ruim 180.000 keer beluisterd op Spotify.

De Nijmeegse polderpop-punkband, finalist van de studentenbandwedstrijd Kaf en Koren 2019 en winnaar van de publieksprijs van De Roos Online 2020, bracht in 2021 hun eerste ep De Eerstgeborenen uit. De release omvat vier nummers en is een collectie liedjes in het Nederlands die een kruising zijn van (weird) indie, post-punk, en pop. Denk aan het eclectische van The 1975, maar rammelend als Pavement. De track 'Anja Verhoeven' is afkomstig van hun debuut-ep.

De Ermelose dj/producer Jorda (Jordy van Loo), die urban-Latin muziek maakt en op Spotify meer dan 3 miljoen streams heeft, kwam dit jaar met zijn nieuwe videoclip 'Tapão' als eerste Nederlander ooit op het Braziliaanse YouTube kanaal Kondzilla. Kondzilla is een van de grootste YouTube kanalen ter wereld met maar liefst 61 miljoen abonnees. 'Tapão' is gemaakt samen met de van oorsprong Braziliaanse DJ Balbino en de Braziliaanse zanger/rapper Woody.

De Edese producer en singer-songwriter Marvin Bergh maakt Nederlandse R’nB. In september 2020 bracht hij zijn eerste zelfgeschreven en zelf geproduceerde ep uit genaamd Samen, gevolgd door meerdere singles in 2020 en 2021. Samen met de uit Arnhem afkomstige zangeres L1V (Liv Triemstra) besteedde hij in zijn single 'Huilen In Mijn Bed' aandacht aan het onderwerp mentale gezondheid. Ook haalden ze geld op voor de stichting MIND om de psychische gezondheidszorg te verbeteren.

Rapper Arnhemsbluff is afkomstig uit Arnhem-Noord. Zijn nummers gaan over verschillende aspecten van het leven. Eerder dit jaar verscheen zijn ep Eerste & Laatste (opvolger van Bluff uit 2020) op Nazareth Records, een label dat Jacobiberg Resident is en jong talent begeleidt in hun artistieke ontwikkeling en die ontwikkeling wil faciliteren. 'Johan de Wittlaan' - een lange straat door Het Broek en het Statenkwartier in Arnhem - is de vierde single van Arnhemsbluff die in 2021 verscheen.

De tweede notering in deze lijst van de Edese producer en singer-songwriter Marvin Bergh die Nederlandse R’nB maakt. ‘Loslaat’ verscheen in juli 2021 en gaat over bang zijn om je partner te verliezen.

Het Arnhemse Boter bij de Vis bestaat uit Mariam Tempelman en Anne-Roos van der Meijden. ‘Als Het Behang' is volledig zelf geschreven en geproduceerd in hun thuisstudio in Arnhem en gaat over falende communicatie en hoe iemand alleen nog maar de onaangename dingen van de ander ziet. De tweede single van het duo is in een stijl die goed past bij het album waar ze aan werken: dansbare, hypnotiserende, experimentele Nederpop.

Techno-dj en producer uit Nijmegen die dit jaar een viertal singles uitbracht: 'endlessly through life', 'N024', 'Hörner' en meest recente single 'Inner Self'. 'Hörner' is met een speelduur van 6min52 het op één na langste nummer in deze top 20.

Notering nummer 2 voor het Arnhemse duo Boter bij de Vis. 'Trap' gaat over de impact van gefaalde communicatie tussen twee mensen óf gefaalde communicatie met jezelf, en hoe gebroken iemand daardoor kan zijn. Er is nog een beetje hoop achtergebleven in de persoon die dit lied ‘uitspreekt’, maar ze weet ook dat dat tevergeefs is.

Wederom een notering in deze lijst voor de Nijmeegse techno-dj en producer en wel met zijn meest recente single 'Inner Self'.

En dat is 3! Het Arnhemse Boter bij de Vis, bestaande uit Mariam Tempelman en Anne-Roos van der Meijden, vinden we na noteringen op nummer 10 en 8 in deze lijst wederom terug en wel op plek 6 met hun debuutsingle uit augustus 2021 'Hemelhonger'.

Collectief van zeven artiesten, videografen en muzikanten uit Nijmegen dat eerder dit jaar na twee singles hun debuutalbum ON COMMON uitbracht. Het collectief begon als vrienden en kwam uiteindelijk samen om te werken aan de ON COMMON release. Elk lid brengt hun eigen diverse set van vaardigheden en geluiden mee.

En dat is ook 3! De Edese producer en singer-songwriter Marvin Bergh is naast het Arnhemse duo Boter bij de Vis de enige act in de lijst dit jaar met maar liefst drie noteringen. 'Own Way’ was de eerste single in aanloop naar zijn nieuwste ep Zone die in november 2021 verscheen.

Jonge Nijmeegse rockband, opgericht door Meryn en Florian Bevelander, samen met Frank Mohnen. De band is geïnspireerd door o.a. Foo Fighters en Queens of the Stone Age. De broers Meryn en Florian treden al sinds de vroege jaren ’10 op in Nijmegen en verre omstreken. Single 'Paradise' staat op het debuutalbum van Sonic Whip dat begin juli 2021 uitkwam. De titel van die plaat - TRISKELION - verwijst naar een oud Keltisch symbool dat voor drie-eenheid en wedergeboorte staat.  

De tweede notering van de Nijmeegse rockband Sonic Whip in deze jaarlijst.  'Desire' was de eerste single van hun debuutalbum TRISKELION waarvan de release op 2 juli 2021 in Doornroosje was. De band is geïnspireerd door o.a. Foo Fighters en Queens of the Stone Age, maar ook van de Nijmeegse rockbands Navarone en De Staat zijn muziculen (Frits Spits: muzikale moleculen, red.) te horen. De band is ook een van de residenten van De Basis, het voormalige poppodium van Doornroosje aan de Groenewoudseweg in Nijmegen.

 

En de nummer 1 Gelderse (single)release uit 2021 volgens de stemmen van het publiek: COMMON met 'SUNSCREEN'! COMMON is een collectief van artiesten, videografen en muzikanten uit Nijmegen dat eerder dit jaar hun debuutalbum ON COMMON uitbracht. Single 'SUNSCREEN' staat ook op dit album.

Mediapartner Poppunt Gelderland heeft op basis van de vele inzendingen en de uiteindelijke Top 20 van Gelderse singles/nummers een Spotifylist samengesteld: De Gelderse Top 20 over 2021. Deze vind je hiernaast en op Spotify zelf.

In de Spotify-lijst Nieuw Uit Gelderland vind je wekelijks de nieuwste releases van Gelderse bodem. De lijst wordt bijgehouden door Poppunt Gelderland in samenwerking met mediapartner 3voor12 Gelderland. Artiesten kunnen ook zelf hun nieuwe muziek aanmelden voor de playlist. 

Per artiest wordt er maximaal 1 nieuwe track opgenomen in de playlist, bijvoorbeeld de single. Na vier weken wordt het nummer verplaatst naar de archiefplaylist Gelderse Muziek om plaats te maken voor nieuwe releases. Alle genres zijn welkom, jouw eigen tracks kun je hier aanmelden.