De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en de glimmende schijfjes. Deze keer het nieuwe album van KOLLEE - Proof Of Existence.

De artiest

De al jaren in Nijmegen woonachtige Stefan Kollee bracht met de psychedelische rockband The Naked Sweat Drips twee albums uit en met elektronica-artiest Nobuka in 2020 de ep The Body And The Madness. En nu is het tijd voor zijn eerste soloplaat. Proof Of Existence verscheen al in september met een fantastische releaseshow in Merleyn. Vanaf vandaag is het hele album ook te streamen via Spotify. KOLLEE is zijn speelplaats om live en in de studio te experimenteren, te improviseren en samenwerkingen aan te gaan met andere muzikanten en kunstenaars. Voor de plaat speelde Stefan alles zelf in, zoals drums, gitaar, zang, percussie, toetsen. Alleen met ondersteuning van Simon Akkermans, bekend van C-Mon & Kypski, die ook tekende voor de productie. 3voor12 Gelderland draait het album al maanden, maar deelt nu dan ook zijn oordeel.

De muziek

Proof Of Existence is een divers album geworden, van rauwe post-punk en speelse garagerock tot experimentele psych. Een voorproefje van de plaat kregen we tijdens het Valkhof Festival. Over Kollees optreden daar noteerden we 'Kippenvel bij 39 graden buitentemperatuur'.

Het album trapt af met het instrumentale titelnummer dat ondanks het ontbreken van stemmen toch de typische Kollee stempel draagt. Eigengereid, dynamisch, eindigend in een dreigende kolkende zee van geluid. Om vervolgens direct over te gaan naar ‘Coffee Most Black’, een persoonlijk relaas voor hoe Stefan is geconfronteerd met de dood. Niet alleen in zijn directe omgeving, maar de duisternis lijkt alom tegenwoordig. Om zoek naar een lichtpuntje, komt hij niet verder dan “the weather is looking fine”. Creepy elektronica, flink wat galm onderstrepen de donkere gedachten. Ook de dubbele stem geeft het nummer extra lading.

De als single gereleaste ‘Damn Nation’ is ijzersterk. Het nummer roept herinneringen op aan Joy Division. En ook het rockgeluid van Queens Of The Stone Age is niet ver weg. Knap hoe het nummer werkt zowel ingetogen als keihard over de speakers. In de opbouw wordt naar een hoogtepunt gewerkt, om vervolgens te eindigen met een subtiel outro.

‘Boyhood’ is opnieuw een instrumentaaltje. Gemaakt om bij te komen van harde rock van daarvoor. De huidige single ‘In Full Effect’ werkt ook flink met dynamiek, van heel rustig tot heftig, hoekige drums en harde elektronische effecten. Om helemaal los op te gaan.

‘Light Rain’ begint lief, mooie tekst, maar er ligt continu een dreiging op de loer. Midden in het nummer laat de gitaar het sonische geweld los om vervolgens weer bijna helemaal te verdwijnen. Aan het eind is de noise terug.

Het dynamische ‘Deaf Ears’ is erg sterk. Kollee zingt voluit en de continu doorhakkende, bijna metalige drumgeluid in combinatie met de gitaar zorgt voor uiting voor zijn gevoelens die hij wel op deze manier móét uiten.

Afsluiter is het ingetogen ‘Forever Man’ gaat over het verlies van een vriend. Deze mooi gezongen ballade zorgt voor kippenvel, want voor iedereen die Kollee kent, weet dat dit gaat over Kristian. De veel te vroeg overleden vriend en gitarist van The Naked Sweat Drips. Prachtig verwoord hoe hij dit verlies een plaats heeft weten te geven. Muzikaal is inspiratiebron Nick Cave hier niet ver weg en ook zijn zang hier denken aan Tom Smith van Editors.

Het oordeel

Stefan Kollee heeft met zijn oude maatjes jarenlang keihard gewerkt en leek met The Naked Sweat Drips op weg naar nationale bekendheid. Nu is die band helaas ter ziele, maar muziek maken zit bij hem in zijn bloed. Dus ging hij de samenwerking aan met Nobuka en anderen, waaronder met zijn partner Imke Loeffen in verschillende hoedanigheden. KOLLEE is zijn speelplaats om te experimenteren of te improviseren. Op Proof Of Existence komt een keur aan verschillende stijlen voorbij en Kollee laat horen ze allemaal te beheersen. Deze getalenteerde muzikant verdient het om door veel meer mensen dan alleen in omgeving Nijmegen gehoord te worden. KOLLEE is een muzikant met nationale statuur.

Proof Of Existence is uitgebracht op cd