Als je zegt dat de vorige editie van Huntenpop in het vorige decennium was, klinkt dat als héél erg lang geleden. Maar zelfs als je zegt dat we al drie jaar zitten te wachten op deze editie, is het wel héél erg lang geleden. Hoe het ook zij: na de laatste Huntenpop in 2019 was het afgelopen weekend tijd voor editie 2022. Zonovergoten, misschien zelfs wel té warm, en duizenden mensen die genoten van een heerlijke line-up van binnen- en buitenlandse artiesten.

Het Festival

Huntenpop, zaterdag 13 augustus 2022, DRU Park in Ulft

Andere indeling van het terrein

Het eerste dat opvalt is dat het terrein anders is ingedeeld. Daar waar het hoofdpodium voorgaande edities aan de ‘linkerkant’ van het terrein stond, staat het dit jaar ‘rechts’, met de achterzijde richting DRU. De overige podia staat gelukkig in een tent, want het is met dit weer niet te doen om urenlang in de brandende zon te staan. Hulde daarom ook aan de organisatie dat er zoveel schaduw te vinden is op het terrein.

Tegelijkertijd een kritische noot: hoewel bij de ingang iedere bezoeker gratis een flesje water kreeg, moest al het overige water gewoon worden gekocht. Wel had men dát goedkoper gemaakt, een half muntje in plaats van een heel muntje, maar dan nog is € 1,50 voor een bekertje water van 25 cl. best prijzig. 

Maar goed….we zijn niet op Huntenpop voor het water; of eigenlijk: sinds wanneer drinken Achterhoekers water? We zijn op Huntenpop voor de muziek en de sfeer. Dat laatste laat zich in een enkel woord beschrijven: geweldig! Maar dan de muziek?

Dan Mango

Achterhoekse Band Competitie

De Achterhoekse Band Competitie (ABC) is een gezamenlijk initiatief van DRU Poppodium en Stichting Huntenpop Belangen en heeft als doelstelling om talentvolle bands een kans te geven zich in de kijker te spelen. Uit de tiende editie die dit jaar plaatsvond, zijn twee winnaars gerold: een publiekswinnaar en een jurywinnaar. Traditiegetrouw mogen deze twee het Huntenpopfestival openen. 

Om klokslag 14.00 uur is het dan ook de schone taak voor Dan Mango om af te trappen. Dan Mango is een groep van drie goeie jonge musici rond de buitengewoon getalenteerde jonge Dante van Hasselt. Als je tijdens de afgelopen zomerfeesten in Nijmegen hebt opgelet, heb je ze voorbij zien komen op de Smaakmarkt.

Als volleerde artiesten trappen ze af met ‘Die Tonight’, waarbij Dante zelf nog even achterblijft terwijl zijn band al het eerste applaus in ontvangst heeft genomen. Als hij dan zelf opkomt, wordt al snel duidelijk waarom deze jongens de publieksprijs van de ABC hebben gekregen. Dante bespeelt als een ware pro het publiek en hoewel het deels gaat om vrienden en bekenden die hen toejuichen, wordt er enthousiast gereageerd.

Dan Mango maakt erg funky muziek, hetgeen bijvoorbeeld goed tot uiting komt in ‘Over You’. Naast Dante verdienen echter zijn muzikanten vandaag ook alle eer. Gitarist Mick van der Molen heeft de potentie om uit te groeien tot een hele grote. Bassist Pepijn Rözer heeft een heerlijke funky sound zoals alleen bassisten die kunnen brengen en, gecombineerd met de vette drumskills van Siep Slutter, wordt een fundament gelegd waar vanmiddag heerlijk op gestampt kan worden.

De tweede ABC-winnaar die vandaag haar opwachting maakt, is Emma Luca. Van begin af aan is duidelijk waarom zij de juryprijs heeft gewonnen. De kwaliteit straalt van het podium af. Met haar loepzuivere stem, geflankeerd door het spel van een erg goede band, vult zij tent van Stage Four in een mum van tijd. Hoogtepunt daarbij is haar vertolking van ‘I Have Nothing’ van Whitney Houston, maar ook het funky, souly ‘Dreamin’’ en ‘Out of My Head’ doen het erg goed. 

Emma Luca

Laurence Jones

De organisatie van Huntenpop heeft, heel slim, de Engelse bluesartiest Laurence Jones al om 14.30 uur geprogrammeerd op het hoofdpodium. Veel bezoekers willen hem zien en zijn dus al vroeg in een van de schaduwplekken te vinden. Jones zelf geniet zienderogen van zijn optreden en met trots trakteert hij het publiek op een nieuw nummer dat afgelopen vrijdag pas is uitgekomen: ‘Can’t Keep From Loving You’. Als contrast speelt hij ook ‘Thunder in the Sky’, het eerste bluesnummer dat hij ooit schreef. Tijdens verschillende solo’s bewijst hij nog maar eens dat hij ook echt een begenadigd gitarist is.

Één van de nieuwe dingen op het festivalterrein is de Foëfeltent. Een kleine, knusse tent – zoals we die bijvoorbeeld ook op de Zwarte Cross zien – waar in dit geval veel lokaal talent wordt geprogrammeerd voor een klein, intiem optreden. Zo geven onder andere Rocco Ostermann en Andre Manuel acte de présence. Beiden op gitaar schotelen zij het publiek een reeks van Andre’s prachtige maatschappijkritische Nederlandstalige nummers voor, al dan niet in het dialect. Omdat Rocco hier een klein beetje op de achtergrond blijft, valt des te meer op hoe geweldig zijn gitaarspel is. Ooit verkozen tot de beste gitarist van De Grote Prijs van Nederland, laat hij zien dat hij nog niets van zijn kwaliteit is verloren.

Rocco Oosterman

De Boetners

Aan het einde van de middag stroomt de tent van Stage Four weer vol. Eén van de meest gewaardeerde acts uit de Achterhoek treedt op: De Boetners. Rechtgeaarde, ouderwetse Achterhoekse rock-'n-roll. Met een gewillig meezingend publiek trappen de mannen af met een klassieker ‘Later (As I-j Groter Bunt)’. Wat volgt is, voor de aanwezigen, een feest der herkenning van nummers in het Achterhoekse dialect, zoals voorbeeld Normaal dat vroeger ook al deed. Het publiek wordt niet teleurgesteld. Niet wat betreft nummers, want publiekslievelingen als ‘Yeah Yeah’ en ‘Marie’ gaan erin als koek, maar ook niet wat betreft show. Tijdens het optreden wordt er namelijk flink wat pyrotechniek tegenaan gegooid (alsof het al niet warm genoeg was) en wordt het publiek verschillende malen met serpentines beschoten.

Een van de andere, erg geliefde Gelderse bands die op Huntenpop optreedt, is Diggeth. Dit rocktrio bestaande uit zanger/gitarist Harald te Grotenhuis, bassist Natasja Thijssen-Hulshof en drummer Casper Bongers stond eerder dit jaar al in het voorprogramma van Black Label Society en zette de Vierdaagsefeesten in Nijmegen al op stelten vanaf een té kleine locatie bij het Valkhof Festival. Vanavond blazen ze Huntenpop omver.

Vanaf het intro ‘A Gringo Like Me’ van Ennio Morricone wordt het publiek, terwijl het langzaam donker wordt, getrakteerd op een bak herrie die zijn weerga niet kent. Een set met oude klassiekers als ‘Three Gringos’, ‘Spaceship Earth’ en ‘See You in Hell’, maar ook met gloednieuw materiaal, zoals ‘Bonafide’ dat op het komende album zal staan, laat het publiek vergeten dat het buiten eindelijk begint af te koelen naar een aangenamer temperatuur. Zelfs ‘Hallowed Be Thy Name’ van Iron Maiden komt voorbij in een Diggeth-jasje.
 

Diggeth

De Staat

De eer om deze editie van Huntenpop te headlinen, ligt bij de Nijmegenaren van De Staat. En Torre en de zijnen zorgen ervoor dat hen Ulftse publiek hen niet zo snel zal vergeten. Aftrappend met ‘Look at Me’ werkt de stem van Florim als een magneet op publiek dat zich nog niet voor het hoofdpodium bevindt. Voor kenners en liefhebbers van De Staat bevat de setlist geen verrassingen, maar dat doet niet af aan de kwaliteit van het optreden. Via oude bekenden als ‘Input Source Select’ en ‘Peptalk’ worden we op vakkundige wijze begeleid naar nummers als ‘Pikachu’ en ‘Kitty Kitty’. Maar ook vanavond zit het venijn ‘m weer in de staart. Het publiek moet namelijk tot het eind wachten om bij ‘Witch Doctor’ helemaal uit zijn dak te gaan en in het rond te dansen.

Een alleszins waardige afsluiter van wederom een heerlijke editie van Huntenpop. Voor velen een weekendje-weg-in-de-streek, voor sommigen thuiskomen en voor een paar bezoekers de eerste keer dat ze zich onderdompelen in dit feest bij de DRU. Maar, zonder twijfel, voor iedereen weer een fantastische belevenis. 

De Staat