Na een jaar uitstel is er dan toch het jubileum: voor de tiende maal opent de Kunstnacht in Nijmegen het culturele seizoen. Die opening staat noodgedwongen nog deels in het teken van de coronamaatregelen, maar iedereen is blij dat het door kan gaan. Tijdvensters, maximale aantallen en zoveel mogelijk afstand bij evenementen met zitplaatsen. Maar verder is het deze zaterdag 18 september de geijkte opmerkelijke chaos aan indrukken en verrassingen.

Maximaal vier tijdsloten zijn er per persoon met voldoende tijd om veilig van de ene naar de andere locatie te komen, en één blok waarin men zichzelf mag vermaken. Op diverse plekken zijn onderdelen gepland waar men niet van tevoren op kon intekenen. Zoals dansen bij de FunkTrunk op het Mariënburgplein of een ontmoeting met de wezens van AnimatronieK die happend en snappend het publiek vermaken bij de Honig. Ook een rit met een van de opvallende vervoersmiddelen vormt een attractie op zich.

Vijfentwintig locaties bieden een podium aan tientallen artiesten en culturele partijen voor een mix van muziek, theater, dans, beeldende kunst en spoken word. Bijzondere samenwerkingen zorgen voor een verrassend resultaat. En het publiek reageert opgetogen. Een veel gehoorde opmerking: ‘Geen idee waar ik voor heb gekozen, ik heb alleen naar de plek gekeken. Maar het was heel bijzonder’. En dat gold ook voor 3voor12 Gelderland. Aan het eind van de avond concluderen we dat het jammer is dat we lang niet alles hebben kunnen zien. Maar verwonderlijk schoon was het wat we wel zagen.

Nijmeegse Kunstnacht 2021

Nijmeegse Kunstnacht 2021 - Jubileumact STUK

Nijmeegse Kunstnacht 2021 - AnimatronieK

Halsbrekende toeren

De openingsact vindt plaats op de Waalkade. Daar ligt ook de mascotte van de Kunstnacht, de gevallen vrouw met haar groengeruite jurkje (een rol van performancekunstenaar Leander Haaitsma). Terwijl Kim Uittenhout, de drijvende kracht achter de Kunstnacht, verrast wordt met een bos bloemen staat de vrouw in het groen plotseling op en loopt weg. Ontzettend knap, hoe lang zij daar in die ongemakkelijke houding op die koude stenen trap heeft gelegen.

Vervolgens maakt Danscollectief 155 het podium onveilig met een bijzondere mix van breakdance, fysieke komedie en actuele humor in hun stuk STUK. Vooral bijzonder dat er geen ledematen worden gebroken tijdens de halsbrekende toeren op de spekgladde dansvloer.

De kracht van cultuur

In het Valkhofpark nemen de luchtacrobaten van Zirkometric hun publiek mee in een hypnotiserend spel met hoepels en stellages en spannende lichteffecten. Het ziet er vederlicht uit, maar straalt tegelijk enorme kracht uit.

In bibliotheek Mariënburg zoekt performancekunstenaar Naomie Pieter in een Afrikaans getint ritueel samen met haar publiek naar een andere kracht: die van woorden en verbinding. Buiten op het plein moeten de bezoekers een woord achterlaten, binnen schrijven zij een woord op rijstpapier dat zij willen houden. Die woorden worden vervolgens gemixt tot een krachtig en geurend brouwsel waarvan iedereen een flesje meekrijgt.

Nijmeegse Kunstnacht 2021 - Afrika Museum

Nijmeegse Kunstnacht 2021 - iPut

Hotspot Honig

In en rondom het Honigcomplex is intussen ook veel te beleven. Het lijkt haast een aparte Kunstnacht parallel aan het centrum, want ben je daar eenmaal verzeild geraakt dan kom je er niet meer weg. Naast de robotachtige exoten van AnimatronieK loop je daar Kwanokkels en een i-Put tegen het lijf. Nederpop met een vleug triphop en humorvolle 'rapzang' volgen elkaar op in Brebl met Wildgroei en de Literaire Boyband.  Vervreemdend toneel van Des Filles speelt zich af in de Vergaderruimte van De Smeltkroes. Hoewel, in? Het publiek lijkt zelf het toneel te vormen, terwijl het echte leven zich buiten afspeelt tot een absurdistische ontknoping.

De Kunstnacht loopt ten einde

Anderhalf jaar nadat het culturele leven stilviel, roert zich iets in het donker van De Vereeniging. Een duister sprookje ontvouwt zich. Mani, de god van de maan, zoekt zijn zus Sol die achterna wordt gezeten door de Wolf Hati. Achter haar aan vluchtend hoort het publiek bijzondere verhalen en raakt het onder leiding van nachtburgemeester Cees de Beer verzeild in een disco met dragqueens. Aan het eind komt alles goed en belooft de zon weer op te komen.

Maar voor het zover is, wordt het tijd voor de relatieve rust van de Stevenskerk. Daar speelt Undine, de animatie-operafilm over de verstorende kracht van een aan plastic verslaafde zeemeermin. Dit verwarrende sprookje wordt muzikaal verteld met een aparte mix van opera en moderne muziek. Meestal wordt deze muziek live gespeeld waardoor het vervreemdende effect versterkt; ditmaal hoort het geluid gewoon bij de film. De stilte na afloop is oorverdovend.

Vol van indrukken na een overdosis cultuur fietst 3voor12 Gelderland onder een stralend volle maan weer naar huis in het besef dat de beschrijving van tien voorstellingen bij lange na geen recht doet aan het geweldige aanbod van deze Kunstnacht.

Nijmeegse Kunstnacht 2021 - Undine

Nijmeegse Kunstnacht 2021 - Des Filles

Nijmeegse Kunstnacht 2021 - Hubert, Nachtburgemeester & Bijsmaak