De Nijmeegse Kunstnacht viert dit jaar haar tiende editie met een speciaal jubileumprogramma op zaterdag 18 september, een editie die vrijwel uitverkocht is. Afgezien van de editie van 2020 (corona!) en van 2015 die niet doorgingen, zijn er sinds 2010 negen edities geweest. 3voor12 Gelderland blikt terug. Plus: een interview met Leonie Modderkolk van Stichting Kunstvat, de Stichting die na deze editie het stokje overdraagt aan Stichting Hubert, de Nijmeegse culturele broedplaats. "Cliché maar waar: op je hoogtepunt moet je stoppen."

Blij dat jullie weer een Kunstnacht kunnen organiseren nadat de editie vorig jaar wegens corona niet door kon gaan?

"Heel blij! Het is in veel opzichten een bijzonder jaar: het is de 10e Kunstnacht-editie en de eerste corona-editie. We zijn heel trots dat het is gelukt om een coronaproof festival op poten te zetten op 26 locaties, met ruim 50 culturele partijen. Het was af en toe een flink gepuzzel en er was veel flexibiliteit nodig van alle partijen. Maar we zijn ontzettend dankbaar voor ieders harde werk om het voor elkaar te krijgen."

Hoe lang zijn jullie met de voorbereidingen voor deze editie bezig geweest? Was het lastig om acts te vinden gezien de onzekerheid rondom corona?

"Eigenlijk begonnen de voorbereidingen al in oktober 2019, toen de eerste aanvragen voor de editie van september 2020 de deur uit gingen. Maar we weten allemaal wat er toen gebeurde. In januari 2021 hebben we de draad weer opgepakt met een belrondje langs de deelnemende culturele partijen: durven jullie het aan dit najaar? Daarop volgde een volmondig ja. Aan enthousiasme geen gebrek, er is veel veerkracht in de culturele sector."

Was het nog spannend of het door kon gaan dit jaar? En welke coronamaatregelen hebben jullie voor deze editie?

"Normaal gesproken kan het publiek op de avond zelf op alle deelnemende locaties naar binnenlopen. Maar dit jaar reserveert het publiek van tevoren voor 4 rondes. Minder spontaniteit dus, maar het heeft ook zijn voordelen: zo heb je gegarandeerd een plekje bij vier mooie programma's. Bezoekers laten een coronatoegangsbewijs zien, en maximaal 2/3e van de capaciteit per locatie wordt benut. Zo kunnen we een coronaproof cultuurbeleving bieden!"

Dit is de jubileum editie. Zijn er daarvoor nog speciale evenementen/acts voor geboekt?

"Jazeker! We hebben drie jubileumacts geprogrammeerd. Aan de Waalkade presenteert danscollectief 155 de voorstelling STUK: een combinatie van dans, livemuziek, video en komedie. Dat past helemaal bij de geest van de Kunstnacht waarbij allerlei cross-overs plaatsvinden tussen verschillende kunstvormen. In het Valkhofpark kan het publiek kennismaken met de Nijmeegse luchtacrobaten van ZIRKOMETRIC; in een zelfgebouwde stellage van 6 meter hoog combineren zij circus met een lichtshow. Tot slot sluit dj-icoon Joost van Bellen de Kunstnacht feestelijk af met een knallende liveset samen met de performers van Naaistreek."

Stichting Kunstvat geeft na 10 jaar het stokje over aan Hubert die voortaan de Kunstnacht zal organiseren. Hoe is dat tot stand gekomen?

"Cliché maar waar: op je hoogtepunt moet je stoppen. De organisatie van de Kunstnacht slokt een groot deel van het jaar op. Vanuit Stichting Kunstvat groeide de wens om die tijd in nieuwe projecten te stoppen, om weer te brainstormen voor iets heel nieuws. Tegelijkertijd zijn we heel benieuwd welke frisse ideeën een nieuwe partij met zich kan meebrengen. In Hubert vonden we een waardige opvolger!"

Tot slot: hoe gaat het met kaartverkoop en de belangstelling? Merken jullie dat het publiek weer toe is aan een avond cultuur?

"Absoluut. De kaartverkoop is begonnen in april en toen liep het al meteen storm. Jammer dat we een lagere bezoekerscapaciteit dan normaal hebben, want de Kunstnacht is inmiddels uitverkocht, de laatste batch kaarten is vanmorgen verkocht. We hebben er enorm veel zin in!"

10e editie Nijmeegse Kunstnacht

Zaterdag 18 september 2021. Verschillende locaties in Nijmegen Centrum + Honigfabriek.
Vanaf 19:00 t/m 00:00 uur. Website: https://nijmeegsekunstnacht.nl

3voor12 Gelderland en de Nijmeegse Kunstnacht

3voor12 Gelderland heeft meerdere edities verslag gedaan van de Nijmeegse Kunstnacht. We doken in ons archief en zetten voor een terugblik de (foto)verslagen op een rijtje.

2019

De negende editie van de Nijmeegse Kunstnacht trapte zaterdag 21 september 2019 af in Doornroosje met Aafke Romeijn samen met collectief Blauwe Uur. Er waren dat jaar weer veel samenwerkingen tussen culturele organisaties, waaronder De Nieuwe Oost in Museum Het Valkhof, ArtEZ Muziektheater in de Stadsschouwburg, het Afrika Museum in Expoplu, TheaterAvenue op De Zeester, Radboud Reflects in Merleyn, De Basis en Popsport & Kunstbende in LUX.

2018

Zaterdag 22 september 2018 was de achtste editie van de Nijmeegse Kunstnacht, waarbij mezzosopraan Nora Fischer de Kunstnacht opende in de Barbarossa Ruïne in het Valkhofpark. LUX en Drift gingen tijdens deze editie voor het eerst de samenwerking aan.

2017

De Nijmeegse Kunstnacht was 23 september 2017 terug in het Nijmeegse centrum en het Honigcomplex met haar zevende editie. Het Edison-winnende muziekproject Happy Camper had de eer om de Kunstnacht te openen. Op 21 locaties boden vervolgens de 42 deelnemende partijen een afwisselend programma, waarin muziek, film, dans en theater zich vermengden in cross-overs met poëzie, filosofie en literatuur.

2016

In 2015 was er geen editie, maar zaterdag 24 september 2016 was de Nijmeegse Kunstnacht weer terug voor haar inmiddels zesde editie en werd de stad weer omgetoverd tot een waar kunstwalhalla. Dansen in de Sint-Nicolaaskapel, filosoferen bij het Honigcomplex en bandjes luisteren in de bibliotheek: het kon op een van de 22 locaties in Nijmegen.

2014

Voor het vijfde jaar werd 27 september jl. de Nijmeegse Kunstnacht gehouden. Hoofdmoot van de Kunstnacht blijft toch het migreren van plek naar plek, om overal kort van onverwachtse dingen te proeven. En wat blijft hangen is de sfeer: open, vriendelijk en  vernieuwend.

2012

Voor het derde jaar werd zaterdag 13 oktober 2012 de Nijmeegse Kunstnacht georganiseerd. Film, beeldende kunst, fotografie, dans en muziek vulden een nacht lang de binnenstad van Nijmegen. Een erg vermakelijke strooptocht langs de verschillende kunstvormen.