* Update 14 december 2021: wegens de coronamaatregelen is de Awardshow verplaatst naar donderdag 21 april 2022 (was vrijdag 7 januari).

Met nog een week te gaan om Gelderse artiesten te nomineren voor de 3voor12 Gelderland Award 2022 is de jury en een fraai prijzenpakket samengesteld. De vijf meest genomineerde artiesten worden voorgelegd aan een vakjury om daaruit de winnaars te kiezen. Deze bestaat uit professionals met veel kennis van muziek, design en video producties uit Gelderland en Den Haag: Erik Ramaker, Eva von der Assen, Raoul Soentken, Ron van der Sterren en Jort Jongsma.

Erik Ramaker

In Gelderland welbekend is natuurlijk Erik Ramaker, programmeur van DRU Poppodium in Ulft, en organisator van veel muziekevenementen in Gelderland. Waar hij op gaat letten bij z'n selectie voor de Awards? Erik: "De Gelderse nominaties ga ik lekker met mijn persoonlijke smaak benaderen, alhoewel (twijfel) er komt natuurlijk ook veel uit wat ik thuis niet zou draaien, maar wel hoor of zie dat het goed is. Dus gewoon lekker d’ran, ik heb zin ze te gaan luisteren en beoordelen. Eindelijk weer iets positiefs, kunnen we wel gebruiken."

Eva von der Assen

Nóg een programmeur en wel van het beste podium in Den Haag voor talentvolle bands. Eva von der Assen, programmeur van het Paard over de selectie van Award winnaars: "Geloof ik het, voel ik het? En punten die ik ook belangrijk vind zijn uitstraling, relevantie en vernieuwing." 

Jort Jongsma

Jort Jongsma van de Mobiele Filmcrew gaat als vakjurylid vooral op iets anders letten: “Ik vind het belangrijk dat een video technisch goed in elkaar zit en dat je helemaal opgenomen wordt in een ervaring. Alsof je er zelf bij bent. Dat gevoel.”

Raoul Soentken

Een jurylid die vooral veel Arnhemmers wel kennen is Raoul Soentken, producer van Edgetip Studio in Arnhem. Raoul over de selectie: "Het lijkt me superleuk om te doen! Hoewel ik mijn voorkeur heb qua stijlen ben ik als mixengineer & producer wel wat verschillende stijlen gewend. Ik luister graag naar goede songs in wat voor stijl dan ook! De samenhang van arrangement, tekst en atmosfeer vind ik heel belangrijk! Als vakidioot vind ik het ook wel prettig als er een beetje moeite is gestoken in de geluidproductie/mix."

Ron van der Sterren

De laatste 'muzikofiel' in de jury is Ron van der Sterren, coördinator van popUPop, het ‘reizende’ poppodium in Wageningen. Over zijn rol als jurylid zegt hij: "Ik ga letten op m'n guts. Als ik het voel, zal ik de woorden vinden om het goed te praten, wars van muzikale kwaliteit, originaliteit, hit gevoeligheid of welke andere gewaardeerde kwaliteit dan ook die alle genomineerden ongetwijfeld allemaal sowieso zullen bezitten. Ik ga op zoek naar dát wat het verschil maakt."

Prijzenpakket

Het prijzenpakket dit jaar is heel bijzonder en kan hopelijk volop gebruikt worden in 2022, want het zijn vooral optredens op tóp locaties. Naast de 3voor12 Gelderland Award ontvangen de winnaars een 'goodiebag' van Kroese Records, éénmalig gratis gebruik van een oefenruimte in Popcentrum Jacobiberg, een uitnodiging voor een optreden in één van de zalen van popUPop in Wageningen én een uitnodiging voor een optreden op de Ronde Weide bij Park Open in Sonsbeekpark in Arnhem.

Daarnaast is er nóg een bijzondere prijs, want voor veel muzikanten blijft muziek en recht een moeilijk op te lossen puzzel. Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra en Naburige Rechtenorganisaties Sena en NORMA vormen gezamenlijk het initiatief Music Rights on Tour. Met dit initiatief willen de drie organisaties misverstanden rondom muziek en recht wegnemen. Alle bands die aan de jury zijn voorgesteld krijgen een uitnodiging voor gratis deelname aan een 'Masterclass' over muziekrechten.

Kun je jouw favoriete Gelderse band ergens voor nomineren? 
Check de categorieën en nomineer ze hier.

Vierde editie 3voor12 Gelderland Awards.
* Update 14 december 2021: wegens de coronamaatregelen is de Awardshow verplaatst naar donderdag 21 april 2022 (was vrijdag 7 januari).

Luxor Live, Willemsplein 10, Arnhem. Kaarten (7,50 euro) voor de 3voor12 Gelderland Awards zijn verkrijgbaar via de website van Luxor Live.