De Gelderse/Utrechtse guerilla brassband De Baron tourt sinds 28 april door Duitsland. De band geeft in 9 dagen 9 concerten in 8 steden. De Baron houdt voor 3voor12 Gelderland een tourblog bij van hun tour. Deel 2 van hun tourverslag: Chemnitz en Leipzig.

Chemnitz

Al weken werden we voorbereid op deze dag. Het is 1 mei en we zijn in Chemnitz. Duitsland bereidt zich voor op rellen, protesten, politiegeweld en op De Baron. We spelen in Chemnitz, een stad die de laatste maanden geregeld in het nieuws kwam door confrontaties tussen de extreemlinks en -rechts. Wij weten ons daarvan afzijdig te houden door aan te schuiven bij de mensen die meer houden van bierdrinken en dansen dan vechten. Bij ons geen extremisten, maar louter feest.

Hier op het plein voor Pub Imagine is het podium opgetuigd. De mensen verzamelen zich rond de BBQ die de hele avond worsten en steak bereidt. We worden hartelijk ontvangen door Imagine-eigenaren Alex en Sandra. Onze accommodatie is recht boven de pub, dus we kunnen ons onbezonnen de afgrond in werken. Drie sets van 40 minuten later zitten we bezweet en voldaan te genieten van de goulashsoep en de mensen die, ver buiten de protesten die voortduren in het centrum, doordrinken en dansen.

De Baron - Duitsland tour 2019

Leipzig I

Na een stevig ontbijt met eieren, worst, kaiserbrotchen und kafe rollen we met een lichte kater door naar Leipzig. Het is vroeg. Veel te vroeg. We worden om 10 uur in Leipzig verwacht bij Radio Mephisto, het radiostation van de universiteit, waar we een kort interview doen en de nieuwe single 'Anarchist' gespeeld wordt. Een beetje reclame kunnen we wel gebruiken, want de komende twee dagen spelen we op twee plekken in Leipzig.

In halfbakken jabber Duits vertellen we over De Baron. De interviewster glimlacht naar ons en probeert het gesprek enigszins in verstaanbare banen te leiden. Kennelijk lukt het, want die zelfde avond staan we in een volle Dr Seltsam. Deze toko hangt met ductape en tiewraps aan elkaar. Het is een cafe, poppodium en fietsenmaker in één.

Binnen worden pakjes sigaretten aan één stuk leeggerookt en er zitten meer meters graffiti op de muren dan dat er meters muren zijn. We weten bovendien niet zo goed onder welke invloed de eigenaar is, maar hij kijkt bijzonder glazig uit zijn ogen. Eigenlijk is het hier veel te klein. De mensen kunnen onze adem zowat ruiken als we zingen.  Maar na afloop vertelt en van de bezoekers ons: this was the best evening of the year! De voormalig DDR bevalt goed.

De Baron - Duitsland tour 2019

De Baron - Duitsland tour 2019

Leipzig II

Nog diezelfde avond moet al het spul weer ingepakt worden, omdat we slapen boven de club waar we een dag later spelen: club Kaya. Het in- en uitpakken gaat trager en trager met de dag. We hopen allen wanhopig op een roadie op een dag.

In club Kaya komen we wederom een bekende tegen. Peter Turk kennen we van vorig jaar toen we ook in zijn cluppie speelden. Deze veganistische, vriendelijke socialist is de belichaming van de Leipziger. Lang haar. Een broek met het kruis tot op de enkels. En altijd gekleed in fel gekleurde kleren. Zijn hond wijkt nooit van zijn zijde. In Kaya is het zoals vanouds goed gevuld. De sfeer is hoog, het plafond laag en het podium te klein. We voelen ons thuis.

Inmiddels zijn we 6 dagen op pad, zien we hoe onze bus beetje bij beetje afbreekt en voelen we de vermoeidheid langzaam toeslaan. Nog twee concerten zullen er volgen de komende twee dagen. We kijken er reikhalzend naar uit en hebben een lichte angst voor het einde van de tour. De rafelranden van de Duitse popscene bevallen veel te goed.

In het laatste deel zijn we in Jena en Osnabrück.

De Baron - Duitsland tour 2019

De Baron - Duitsland tour 2019

De Baron - Duitsland tour 2019

Over De Baron

De Baron stort sinds 2015 bakken aan energie uit over hun publiek (Theaterkant). Klezmer, punk en brass in een band. Inmiddels meer dan 100 shows verder die voerde langs festivals als Oerol, Living Village Festival, de Nijmeegse Zomerfeesten en podia als Paard, Ekko, Tivoli, Carré en Willem Twee gaan ze nu voor de tweede maal door het land van onze Oosterburen. De Baron bestaat uit:

Niek Lathouwers: zang, gitaar en trompet
Pascal van Hulst: zang en saxofoon
Freek Hofste: zang en gitaar
Joey Pechler: zang en bas
Brend Kolfschoten: trombone
Duco de Vries: saxofoon

De band lanceerde 1 maart in Brigant in Arnhem hun nieuwe single 'Anarchist'.