De Gelderse/Utrechtse guerilla brassband De Baron tourt sinds 28 april door Duitsland, hun tweede keer door het land van onze Oosterburen. De tournee leidt onder meer langs Dortmund, Leipzig en Osnabrück; de band geeft in negen dagen negen concerten in acht steden. De Baron houdt voor 3voor12 Gelderland een tourblog bij van hun tour. Hier het eerste deel.

Voor de tweede keer trekt De Baron met zijn Nederlandstalige guerillabrass door Duitsland. Negen dagen, negen concerten. Dit is de Im Osten Tour van De Baron langs gure achterzalen, clubs die van ellende in elkaar donderen, dorpshuizen waar de allure al jaren uit verdwenen is en het allerbelangrijkste: de Duitse gemütlichkeit.

Als er een week ideaal is voor een goede tournee, dan is het de eerste week van mei wel. De Dag van de Arbeid, Bevrijdingsdag, het begin van de lente, heidense feestdagen, paasvuren en Koningsdag. We trappen dan ook af met een afzwaaiconcert tijdens Koningsdag in Utrecht. 400 man smijten met bier, dansen uit de maat en zingen “volg je hart, volg je lul”. De hook uit de laatste single 'Anarchist'. We tanken vertrouwen en trappen op het gaspedaal.

In dit eerste deel komen we door Dortmund, Witzenhausen en Breitenstein.

De Baron - Duitsland tour 2019

De Baron - Duitsland tour 2019

One Trick Pony Blues Studios Dortmund

In Dortmund wacht een gedrongen rock ’n roller met een sikje en een leren jack ons op. Zijn naam is Paul Hoppe. Een gerenomeerd muzikant met zijn eigen studio's in een kerkgebouw. De kerk is nog volop in functie! Als we aankomen moet het podium nog in stelling gebracht worden en trekken we het kruis van de muur en zetten het altaar in een kast. In plaats van Christus hangen vanavond onze zwart-witte vlaggen met rode sterren aan de muur.

Onze support wordt verzorgd dor Paul en zijn band. Een handvol covers passeert de revue en speciaal voor ons hebben ze 'Opzij opzij opzij' geleerd. Zelden zagen we zoiets aandoenlijks. Paul heeft ons hart gestolen.

Een man of 70 staat die avond bier naar binnen te werken en te springen in de kerk. De Baron slaapt in de kerkers en proost op een goed begin.

De Baron - Duitsland tour 2019

Internationale Student Club Witzenhausen

De tweede dag begint stroef door de regen. Aangezien het volgende concert buiten gepland was, moet er iets verzonnen worden. Bij aankomst staat ons dit keer de kleine student met Amélie-kapsel, Anne Schweindler, op te wachten. En ze heeft een plan! De club is leeg vanavond en klaar om door De Baron bestormd te worden. Het betreft een klein poppodium vergelijkbaar met bijvoorbeeld De Brigant in Arnhem. Lekker afgetrapt en een lucht die cannabis verraadt. Zo’n plek waar je je thuis voelt!

Witzenhausen trekt die avond uit voor een ongewone maandagavond. De zaal is eigenlijk te klein voor 80 bezoekers, maar dat deert niemand. Die avond druipt het zweet in stroompjes van het plafond en vergeet de helft van de bezoekers zijn shirt ook weer aan te trekken voor ze vertrekken.   

Een paar uur later en een aantal snaren, plectrums en rietjes armer staan we buiten uit te hijgen. “Om 23 uur moet het echt stil zijn” werd ons gezegd. Dus wij stoppen netjes, terwijl binnen het volume van de playlist nog eens wordt opgeschroefd. We kennen Duitsland inmiddels een beetje en hebben geleerd dat het een land is dat bestaat uit grundligkeit. Maar dat de meeste regels er zijn om aan je laars te lappen.

De Baron - Duitsland tour 2019

Walpurgisnacht Breitenstein

De volgende dag is het tijd voor een bezoek aan Breitenstein. Een klein dorpje midden in de Harz. Op deze dag viert men in de streek de Walpurgisnacht. Ook wel ‘de heksennacht’ genoemd. Men gaat over straat met lange wrattenneuzen, hoeden en bezemstelen. Een groot vuur wordt ontstoken en de muziek klinkt de hele nacht. Onze host is een oude bekende dit keer: Wolfgang Bachmann. Wolfgang kennen we van zijn club Culucu die hij runt in Kleve, net over de grens bij Nijmegen. Een jaar terug speelden we daar en nu zien we hem terug in zijn dorp en bij zijn Walpurgisnacht. Hij is vanavond cultuur-commesaris.

Het dorp is uitgetrokken en de gemiddelde leeftijd staat in schril contrast met het studentenfeest van gister. Maar wat deert het. De mensen genieten van vuur, bier en muziek. Het podium is vanavond van ons en de 400 zielen die het dorp telt zijn dan ook allemaal aanwezig.

We slapen dit keer in de villa van Wolfgang en liggen wat eerder in bed, want morgen wacht een grote dag. De Dag van de Arbeid. Duitsland belangrijkste nationale feestdag.

De Baron - Duitsland tour 2019

Over De Baron

De Baron stort sinds 2015 bakken aan energie uit over hun publiek (Theaterkant). Klezmer, punk en brass in een band. Inmiddels meer dan 100 shows verder die voerde langs festivals als Oerol, Living Village Festival, de Nijmeegse Zomerfeesten en podia als Paard, Ekko, Tivoli, Carré en Willem Twee gaan ze nu voor de tweede maal door het land van onze Oosterburen. De Baron bestaat uit:

Niek Lathouwers: zang, gitaar en trompet
Pascal van Hulst: zang en saxofoon
Freek Hofste: zang en gitaar
Joey Pechler: zang en bas
Brend Kolfschoten: trombone
Duco de Vries: saxofoon

De band lanceerde 1 maart in Brigant in Arnhem hun nieuwe single 'Anarchist'.