De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en de glimmende schijfjes. Deze keer het nieuwe album van The Naked Sweat Drips - Pain In Healing.

De band

De bandleden van de van oorsprong Boxmeerse psychedelische rockband The Naked Sweat Drips hebben een zware tijd achter de rug. Gitarist Kristian Strik, die al langer met zijn gezondheid kwakkelde, krijgt begin 2018 te horen dat hij uitbehandeld is aan een hersentumor. Zijn rechterhand valt uit en hij dient noodgedwongen de gitaar voor een synthesizer te verruilen. Zijn grootste wens (en die van de band) is om samen nog één album te maken. Dit lukt. Het album, dat de treffende titel Pain In Healing meekrijgt, wordt in maart 2018 opgenomen met producer Pieter Kloos. Later die maand, op 21 maart om precies te zijn, speelt Kristian Strik zijn laatste show in een uitverkocht Doornroosje, Nijmegen. Op 27 mei overlijdt hij op 24-jarige leeftijd. Hierna heeft de band tijd nodig om het verlies te verwerken.
Uiteindelijk is men weer klaar om op het podium te staan, maar wel in een nieuwe samenstelling. Toetsenist Luc Jeuken verlaat TNSD en gaat verder met zijn eigen hardcore/shoegazeband To Adelaide. Nieuw is Tjeu Raaijmakers op gitaar, die wel al sinds de eerste demo’s uit 2011 betrokken is bij de band. De overige vier, zanger Stefan Kollee, gitarist Winand Derks van de Ven, bassist Rick Veldkamp en drummer Jimmi Vos, zijn klaar om op volle oorlogssterkte opnieuw aan het front verschijnen. Met Pain In Healing.

De muziek

The Naked Sweat Drips zijn met een doel aan het tweede album begonnen. Het doel is om een krachtig, blijvend album te maken in een tijd waarin de dood op de loer ligt. Op het debuut Psycho Sister wist de band al sterke nummers te schrijven over de donkere kanten van het bestaan. Nu was het onheil wel heel dichtbij gekomen, dit keer was er geen ontkomen meer aan. Het knappe is dat de band dit heeft kunnen omzetten in nummers die precies hun onmacht en verdriet en trots weergeven.

Het album gaat van start met een soort luchtalarm. Het blijkt ‘Reason Left This House’, dat nog rustig begint, maar halverwege, na een korte stilte, uit zijn voegen barst en helemaal losgaat. Meteen in dit eerste nummer laat TNSD horen waarom dit bijzondere band is. Furieuze drums en vanuit de tenen gezongen. Veel meer ingehouden is de zang van Stefan in ‘All The Rage’, waardoor er een geweldige spanning in het nummer. Dan volgt ‘Patient’, waarvan je vanaf de eerste tonen doorhebt dat dit een belangrijk nummer is. De woorden beschrijven een mooi verhaal, maar uit alles blijkt dat dit een synoniem voor Kristian is. De tekst “now a memory, once a man, when thoughts live on, life won’t end” blijft door je hoofd zingen.

Sterk is ‘Mighty Fine’ waarin sommige passages heel klein worden gehouden, maar op andere momenten de psych-rock volledig losgaat. Uiteraard onder de uitmuntende, productionele leiding van Pieter Kloos. Dan volgt ‘Street Cat’, een parabel zoals alleen TNSD die kan maken.

Even lijkt dan de gekte toe te slaan. In ‘For Your Own Good’ mag het er allemaal in één keer uitgegooid worden. Dan komen de stemmen terug (‘Patient (Reprise)’) om vervolgens de luisteraar te confronteren met het duivelse ‘Unpleasant Return’.

Het album wordt groots afgesloten met ‘The Healing’. Een prachtsong over het zoeken naar iets goeds in al het negatieve. Stefan zingt beter dan ooit, de woorden zijn raak en de gitaren snijden door de ziel.

Het oordeel

Wat The Naked Sweat Drips is overkomen, wens je niemand toe. Gelukkig heeft de band in relatief korte tijd de opvolger van 3voor12 Album van het Jaar Psycho Sister kunnen schrijven en opnemen. Hiermee is de wens van Kristian in vervulling gegaan. Pain In Healing is het resultaat van een moeilijke periode waarin muziek niet alleen als uitlaatklep fungeerde, maar liet blijken ook een helend effect te kunnen bewerkstelligen. “Pain in healing makes me feel alive”, zingt Stefan in de majestueuze afsluiter ‘The Healing’. De band laat horen enorm gegroeid te zijn. Hiermee hebben de bandleden bewezen dat The Naked Sweat Drips niet klein te krijgen zijn en dat deze muziek zal blijven voortleven.