Van oudsher is de wintertijd een tijd om bij elkaar te komen. Buiten is het koud en donker, binnen gaat de fles rond en worden verhalen verteld of liedjes gezongen. De omstandigheden veranderen, de traditie blijft hetzelfde. Vandaar dat deze avond de paarse zaal van Doornroosje uitverkocht vol staat, voorzien van flessen bier en in afwachting van de traditionele jaarafsluiting door Black Bottle Riot. Dit jaar worden zij vergezeld door Copperhead County en platendraaier Wim Behre.

Southern rock als voorgerecht

Voor de nieuwe Nederlandse southern rockband Copperhead County stond het jaar 2019 in het teken van hun tour Enjoy the Ride. Ze stonden al eerder op het podium samen met Black Bottle Riot, dus ze weten wat het publiek te wachten staat. Ze brengen een aangename mix van americana, bluesrock en country folk met een flinke dosis enthousiasme en een knipoog naar de heavy kant van de muziek. Jammer genoeg valt Jordy voor het publiek een beetje weg achter zijn enorme orgel. Dit lot is ook traditioneel drummers als Alex beschoren, maar gitaristen Corvin en Robert zorgen samen met bassist Niels en de achtergrondzangeressen Marja en Ashley voor een goedgevuld podium met een smakelijk concert.

Het concert

Zaterdag 28 december 2019, Doornroosje Nijmegen

Black Bottle Riot + Copperhead County

Copperhead County

‘Waarschijnlijk’ Nederlands beste Southern rockband

En dan is het de beurt van de BBR zelf. De band vierde vorig jaar hun 10e verjaardag in Doornroosje, met als hoofdgerecht de aankondiging van een nieuw album Fire. Een cd-release zit er dit jaar niet in, maar ook de oude nummers gaan erin als koek. Voordeel is dat iedereen die dat wil de nummers ook kan meezingen met deze - zoals magazine De Gitarist schreef -   ‘waarschijnlijk’ de beste Nederlandse Southern rockband.

Toch is ook dit jaar een lustrum, want voor de vijfde keer verzorgt de Black Bottle Riot het laatste concert van het jaar in Doornroosje. En even zo traditioneel zal de avond later worden afgesloten met een sessie ‘afpilsen’ in de Kluizenaar. Maar zover is het nog lang niet.

Goed opgewarmd is het publiek helemaal klaar voor een avondje dampende stampende rock & blues. En wordt daarin niet teleurgesteld. Rockende nummers worden afgewisseld met slepende blues inclusief mondharmonica en hoewel bassist Jaap al snel zijn cowboyhoed aan de wilgen hangt, houden zanger Simon en gitarist Mike hun hoofddeksel de hele show op het hoofd.

Traditiegetrouw vult de rand van het podium zich snel met lege bierflessen. De band zelf houdt het drankmatig heel rustig. Een enkel bierblikje wordt opengetrokken, zij sparen hun dorst duidelijk op tot de afterparty.

Black Bottle Riot

Helemaal anders

Tegen het einde van de set stelt Simon voor om de mensen van Copperhead County erbij te halen. De gitaren worden losgeplugd, de voorhoofden afgewist en de show valt stil. En het blijft stil, want de band is blijkbaar ‘een borrel aan de overkant’ gaan drinken. De dj zet een plaatje op, Mike roept dat het publiek maar even iets voor zichzelf moet gaan doen en dan komt Simon onverrichterzake terug en stelt voor: “weet je wat? We gaan het helemaal anders doen!”

Dus pakt de drummer de microfoon, neemt de bassist de plaats in van de gitarist, zet de gitarist zich achter de drums en houdt de zanger-gitarist zijn mond en speelt de bas. En verdraaid, 'Bright Light City' klinkt. Het klinkt goed zelfs. Jaap, de anders zo rustige onverstoorbare rots in de branding, blijkt een heuse rockgitarist in zich te hebben. Mark kan prima zingen en het bassen gaat Simon ook helemaal niet verkeerd af. Intussen zit Mike te shinen achter de drums.

Bezetting

Copperhead County:
Corvin Silvester – vocals & guitar
Robert van Voorden– guitar & vocals
Jordy  Duitscher– organ & vocals
Niels Budel - bass
Alex Stolwijk- drums
Marja Boender & Ashley de Jong – backing vocals

Black Bottle Riot:
Simon Snel – vocals & guitar
Mike Sedee – guitar & vocals
Mark Weerts – drums & vocals
Jaap van den Berg – bass

Dan duiken de leden van Copperhead County alsnog op en wordt het toch nog gezellig vol op het podium. Ze spelen samen 'The Weight', een nummer uit 1968 van de Canadees-Amerikaanse rockband The Band, waarbij elk couplet door een ander wordt gezongen.

Black Bottle Riot

Setlist Black Bottle Riot

Hometown
Cast Aside
Soul in Exile
In the Balance
Exit Spoiler
Fire
Lost in Time
Spirit Talker
Medicine
Sea of Lies
Backseat Boogie
Knock Yourself Out
Final Hymn Boogie
One With the Dust
The Weight
Bright Light City

Toegift:
On my Knees
Stay Hungry

The party is over (too soon)

Aan alles komt een einde, dus ook aan deze show. Met veel armgezwaai nemen beide bands afscheid, het publiek een beetje in verwarring achterlatend. Uh, afgelopen? Hoezo? Gelukkig wordt het podium snel leeggeruimd en dan is er weer voldoende ruimte voor de laatste twee nummers van Black Bottle Riot. Traditioneel wordt afgesloten met het nummer 'Stay Hungry' en dan is het feest toch echt voorbij. Het publiek blijft verzadigd achter. Iedereen wordt uitgenodigd nog even na te praten bij de merchandise of later aan te sluiten bij de afterparty in de Kluizenaar en anders: tot volgend jaar, bij de afsluiting van het eerste jaar van de roaring twenties.

Setlist Copperhead County

Brothers
Horizon
Tonight we ride
Sound of Summer
Bring on the rain
Southern feeling
Enjoy the ride

Black Bottle Riot