Dinsdagavond 23 april: de finale van Kaf en Koren, de Nijmeegse studentenbandwedstrijd van Cultuur op de Campus. Na twee spannende voorrondes in het Cultuurcafé afgelopen maand zijn er deze dinsdag nog drie finalisten over die het grote podium in Merleyn mogen betreden: polderpop-punkband Misprint, progrockformatie Leafless en de metalheads van Vain Louie.

De aanvang is om 21.00 uur en zoals het echte studenten betaamt, loopt het ook pas rond die tijd een beetje vol maar uiteindelijk is Merleyn gezellig druk. Terwijl de laatste mensen nog binnendruppelen en een biertje bestellen, is het tijd voor de eerste band om te beginnen. Misprint bijt het spits af met hun aanstekelijke punksongs.

Al voorafgaand aan de show blijkt dat de band veel fans heeft meegenomen; om je heen zie je al snel enkele Misprint-stickers en zelfs -bordjes verschijnen. Het is al snel duidelijk dat de band van plan is er een flinke show van te maken. Zelfs een opkomstnummer ontbreekt niet.

De energieke frontman Tom Verstappen trekt werkelijk alles uit de kast; hij gaat de interactie met het publiek niet uit de weg en ondanks het toch niet volgepakte Merleyn durft hij zelfs een crowdsurfactie aan. Muzikaal is het niet bijzonder vernieuwend - behalve misschien de Nederlandstalige teksten - maar Misprint speelt de nummers wel met sterk enthousiasme. Het laatste, aanstekelijke nummer wordt door het aanwezige publiek al snel volop meegezongen.

Finale Kaf en Koren 2019

Finale Kaf en Koren 2019

Daarna is het de beurt aan de progrockers van Leafless. De band heeft er duidelijk zin in, wat vooral tot uiting komt door een heel actieve bassist. Sowieso vormt de ritmesectie bij de groep een stevig fundament. Zowel de drums als de basgitaar zijn bij het merendeel van de nummers de sterke basis.

Leafless heeft wel duidelijk meer moeite dan de andere bands deze avond om het publiek bij de show te betrekken. Tussen de nummers door wordt er wat achtergrondinformatie verteld, iets dat zorgt voor de nodige publieksinteractie, maar tegelijkertijd ook het tempo uit de show haalt. Al met al speelt de band de nummers strak en enthousiast, maar het geheel mist een beetje de overtuigingsfactor.

Als laatste is Vain Louie die hun muziek zelf omschrijft als een mix tussen metal en hardcore. Hard is het in ieder geval. De band weet meteen te overtuigen met een muur van geluid die goed aanslaat bij het publiek. Zelfs degenen die het genre niet per se kunnen waarderen merken dat hier een geoliede machine staat die de nummers muzikaal zeer strak afwerkt.

Voeg hier het enthousiasme en de overtuiging van frontman Ruben Jeurissen aan toe en een succesformule is geboren. Wanneer de band aan het einde van de set het tempo en het volume even iets laat zakken, wordt ook de sterke zang duidelijker voor de leek.

Dan is het natuurlijk tijd voor de uitslag. De organisatie roept de jury naar voren die eerst kort feedback geeft aan de bands. De spanning wordt opgebouwd met zelfs een kleine drumroll tot de jury de uitslag bekendmaakt: Vain Louie wint Kaf en Koren 2019 en volgt Holsaby op als beste studentenband van Nijmegen.

Het prijzenpakket bestaat onder andere uit bier (hoe kan het ook anders) en repetitieruimte voor iedere band, maar vooral een optreden op het Valkhof Festival voor de winnaars. Er is ook nog een publieksprijs die - na hun optreden dat zo goed aansloeg - niet geheel onverwacht naar Misprint gaat.