Met Bizarre Ride Live haalt Illmatic Blockparty een ware hiphop klassieker in huis. Maar het kan nog leuker, blijkt zo’n 2,5 uur voordat de deuren van de Willemeen opengaan. Het poppodium besluit de deur tussen de zalen open te gooien en de twee programma’s van vanavond te combineren tot een mini-festivalletje. Het resultaat? Behalve hiphop klassiekers krijgen we vanavond als bonus ook rammelend gitaargeweld om de oren. En dat op de maandagavond. Een verslag van deze aangename verrassing.

Sarah Jurassica Parker

En zo kan het dus zomaar gebeuren dat je komt voor de hiphop tracks, maar begint met het Nijmeegse Sarah Jurassica Parker. Als de band een kwartier na planning eindelijk écht begint, wordt het wachten beloond met luchtige, zomerse garagerock. Zoals het een DIY-bandje betaamt rammelt het aan alle kanten, maar de deuntjes zijn catchy en het plezier waarmee gespeeld wordt werkt aanstekelijk. De heren doen erg hun best om grappig te zijn, en dat had hun zwakke plek kunnen zijn, ware het niet dat ze er nog in slagen ook. Tel daarbij op dat ze steeds beter lijken te worden naarmate ze verder opgewarmd zijn en je hebt een feestje dat we graag terugzien tijdens de Vierdaagsefeesten.

 

 

 

Het concert

Bizarre Ride Live + Vintage Crop
Curci + Sarah Jurassica Parker

Maandag 15 april 2019

Willemeen, Arnhem

Sarah Jurassica Parker

Curci

In de andere zaal is Curci al aan zijn set begonnen. Curci is een jonge rapper uit Colorado (VS) en geniet zichtbaar van het enthousiaste publiek. Daar heeft hij zelf overigens een belangrijk aandeel in: live-uitvoeringen van onder meer 'Jupiter Rain' en 'Pirates' zijn een mooi uithangbordje voor de rapper, die zich als een volwassen artiest over het podium beweegt. Niet gek dus dat het publiek uit zijn hand eet. Het meest opvallend is vanavond zijn nummer 'Happy'. Live klinkt het iets minder gelikt, waardoor de tekst des te sterker binnen komt. "Happy / If you ask me how I’m doing when I’m numb then I’ll tell you that I’m / Happy / If the sun don’t come and I never wake up then I’m / Happy / Oh I feel like dying." Het is misschien niet allemaal even vernieuwend wat we van hem horen, maar dat hij al een sterke basis voor een mooie carrière heeft staat buiten kijf.

Vintage Crop

Ook het Australische Vintage Crop, de main act van de kleinere zaal, begint later dan gepland, waardoor we genoodzaakt zijn het begin van Bizarre Ride Live te moeten schieten. Gelukkig worden we niet teleurgesteld. De heren tappen uit hetzelfde vaatje als dat IDLES en Fontaines D.C. dit momenteel succesvol doen, met her en der flarden die klinken als een hele opgefokte versie van de Arctic Monkeys. En net als bij die eerste twee bands zorgen bijzondere tempowisselingen en afslagen voor een frisse kijk op punk. Nummers van het debuutalbum New Age en hun laatste EP Company Man volgen elkaar in hoog tempo op en op een zwak moment kunnen wij de band niet bespeuren. De belangrijkste vraag is of de band in de toekomst in de slipstream van bovengenoemde bands mee kan, of dat de muziek vernieuwende had geklonken als ze net wat eerder waren geweest. Vanavond weet de band in elk geval te overtuigen en kunnen we met een goede bodem gitaargeweld terug naar de hiphop-zaal.

Vintage Crop

Bizarre Ride Live

Precies op tijd zet Bizarre Ride Live boven in de zaal het openingsnummer van Bizarre Ride II The Pharcyde in. Slimkid3, het enige originele lid dat we vanavond aan het werk zien, wordt bijgestaan door K-Natural en DJ Manwell. Samen hebben ze geen enkele moeite om de zaal in beweging te houden. Hits als ‘I'm That Type of Nigga’ en ‘Officer’ gaan er vanzelfsprekend het beste in, maar er kan gerust gesproken worden van een continue wisselwerking tussen de heren op het podium en het publiek. Bij Curci was het publiek al enthousiast, maar nu gaat het dak er echt af.

Hoewel J-Swift wel werd aangekondigd voor de show is Slimkid3 het enige originele groepslid dat vandaag aanwezig is. Wel hebben ze Akil van Jurassic 5 meegenomen, en ook dat blijkt een gouden greep. Hij doet mee op Passin’ Me By, maar trakteert ons ook op Great Expectations van Jurassic 5. Op het moment dat Akil zich bij de club voegt gaat er een knop om: de automatische piloot gaat ervan af, het optreden wordt misschien wat rommeliger, maar voelt ook veel spontaner. Voor het publiek maakt dat verschil nauwelijks uit: ook nummers van het randproject van Slimkid3 met DJ Nu-Mark (eveneens van Jurassic 5) gaan erin als zoete koek. ‘She Said’ en ‘Runnin’, nummers van het Pharcyde-album Labcabincalifornia, zijn de kersen op de toch al zo rijkelijk belegde taart. Willemeen, Illmatic Blockparty, maar ook alle acts die er vandaag stonden, kunnen terugkijken op een bijzonder geslaagde maandagavond.

Achtergrond: The Pharcyde & Bizarre Ride II The Pharcyde

The Pharcyde is een hiphop groep uit LA, waarvan de hoogtijdagen in jaren ’90 liggen. Hoewel de band misschien niet bij iedereen een belletje doet rinkelen, wordt hun debuutalbum Bizarre Ride II The Pharcyde gezien als een van de meest invloedrijke (alternative) hiphop albums. Ten tijde van de release werd het album enigszins ondergesneeuwd door andere East Coast albums als Chronic van Dr. Dre en Doggystyle van Snoop Dogg, maar de jaren erna werden de kritieken steeds lovender. Het album is tegenwoordig te vinden in lijsten als ‘1001 Albums You Must Hear Before You Die’ en Kanye West noemde het zijn favoriete album aller tijden.

Het succes was echter van korte duur. Tweede album Labcabincalifornia deed het niet verkeerd, maar de leden van The Pharcyde lagen al snel met elkaar in de clinch. Producer J-Swift en Fatlip mochten na respectievelijk het debuut en het tweede album vertrekken, terwijl Slimkid3 na het derde album zelf opstapte. Onder de noemers 'Bizarre Ride II The Pharcyde' of ‘Bizarre Ride Live’ tourt dit trio nog geregeld op om het debuutalbum ten gehore te brengen. De andere twee originele leden, Imani en Bootie Brown, zijn daarentegen nog geregeld onder de oude naam actief.

The Pharcyde

The Pharcyde