Je hebt wandelaars met de Nijmeegse Vierdaagse die ’s avonds nog even de stad induiken. Je zult ook vast bezoekers van de Vierdaagsefeesten hebben die ook kilometers afgelegd hebben deze week, lopend van kroeg tot kroeg en van podium tot podium. En je hebt Clean Pete, de band van zussen Loes en Renée Wijnhoven die 200 Vierdaagse-kilometers hebben gelopen de afgelopen dagen en daarna ook nog eens optreden op het Valkhof Festival. Waarvoor hulde en bewondering, want mocht er al sprake zijn van vermoeidheid, dan is daarvan nauwelijks iets te merken deze vrijdagavond.

Clean Pete

Het Vierdaagsekruisje prijkt fier op de shirts van Loes en Renée Wijnhoven en voor ze aan hun set beginnen ontvangen ze dan ook welverdiende gladiolen uit handen van de MC. De band bestaat – naast de zussen – uit Kees Schaper (drummer bij onder meer Tim Knol en Jett Rebel) en Sam van Hoogstraten (gitarist bij San Dollar, een band die we eerder deze week zagen optreden bij LUX Nijmegen). Voor wie de band alleen kent als duo met gitaar en cello is dit misschien een verrassing, maar het zorgt voor een vol geluid waarbij de somtijds luchtige liedjes aan kracht winnen, zoals bij ‘Duitsland’ en ‘Het zijn er niet veel.’

De nummers worden goed ontvangen door het publiek dat maar toe lijkt te blijven stromen. Terecht, want is het fris, levendig en opgewekt wat hier vrijdagavond klinkt. Ja, het is beïnvloed door sixties-garagebeat en ja, er echoot ook iets van de opgeruimde liedjes van The Beatles in hun beginjaren doorheen (het schudden van het haar door de zussen IS zelfs een imitatie van The Beatles live) en vooruit: de cello klinkt soms als Belle & Sebastian, maar dat alles zorgt wel voor een frivool geluid.

Niet dat het allemaal werkt. ‘Jou niet’, ‘Zet me uit’ en ‘Trieste avond‘ klinken wat rommelig en waren gebaat geweest bij een iets strakker arrangement vanavond. Misschien dat de vermoeidheid toch wat begint toe te slaan. Renée bijvoorbeeld – die bij het cellospelen op een stoel is gaan zitten – lijkt maar met moeite overeind te komen. Maar het zijn kleine barstjes in een verder ontwapenend optreden waarin Clean Pete flirt, lacht, danst met het publiek. Een publiek dat ook actief bij het optreden wordt betrokken als Loes bijvoorbeeld vraagt wie er allemaal de Vierdaagse gelopen heeft. Slechts een handvol bezoekers steekt zijn handen op: de vraag wie er al zeven dagen aan het feesten is, levert meer vingers op. Ter plekke sluit ze een weddenschap af met een bezoeker wie er vanavond het langst kan doorgaan: zij of hij.

HET CONCERT:
Clean Pete, Valkhof Arc, vrijdag 20 juli

HET PUBLIEK:
Vrienden, familie, verdwaalde wandelaars, aanhang, feestgangers, maar bovenal fans: het is een gemêleerd gezelschap dat zich voor het podium verdringt deze vrijdag. En blaren of niet, vermoeidheid of niet: gedanst, gejuicht én meegezongen wordt er.

WAS HET GOED:
Met frisse, harmonieuze nummers en Nederlandstalige teksten waar een flinke dosis humor in zit, kan het eigenlijk niet fout gaan. Voeg daar de ontwapenende podiumpresentatie van het duo bij en je hebt een aangenaam klinkende set die net zo luchtig en verfrissend is als het briesje dat zo nu en dan over het Valkhof waait.

HET NUMMER:
Dat niet gespeeld werd: ‘Wandelaar’ (zinsnede: "Ik heb wel blaren, maar het zijn geen hele grote)" had na vier dagen Vierdaagse door de zussen Wijnhoven eigenlijk niet mogen en kunnen ontbreken hier op het Valkhof.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het past wel bij het spontane karakter van dit optreden. Een optreden dat nog meer aan kracht wint bij schitterende uitvoeringen van ‘Verlegen jongens ‘ en ‘Niet in mijn naam‘ en ook als het duo alleen op het podium staat met ‘Geheimen’. Weliswaar komt de rest van de band er halverwege het lied bij, maar juist in die momenten als het duo ‘solo’ optreedt, klinkt hoe goed de tweestemmige zang samensmelt tot een vloeiend geheel. Clean Pete finisht vrijdagavond op de Wedren én op het Valkhof Festival met een mooi resultaat.

CV Clean Pete

2012: Niet nu, ja ook nu, maar vooral altijd (ep)
2012: Finale Grote Prijs van Nederland
2013: Er Kan Er Maar Een De Beste Zijn (ep)
2013: Tekenen bij Excelsior Recordings
2014: Al Zeg Ik Het Zelf (album)
2015: Aan Het Licht (album)
2016: Pinkpop
2018: Afblijven (album)

 

Het moment:

Ja, het klinkt wellicht cheesy in de Nederlandse vertaling, maar met de polderversie van 'Do You Want to Dance?' - het bekendst in de uitvoering van Cliff Richard & the Shadows - krijgt Clean Pete het hele veld in beweging. En de band doet daar net zo hard aan mee door wat dansmoves ten beste te geven. Misschien niet heel strak gechoreografeerd, maar hé: probeer jij maar eens gestileerd te dansen na vier dagen en 200 km afzien in een vierdaagse wandeltocht.

Setlist

1. Duitsland
2. Het zijn er niet veel
3. Ik wil een kunstenaar
4. Jou niet
5. Zet me uit
6. Geheimen
7. Trieste avond
8. Niet in mijn naam
9. Wil je dansen met mij
10. Verlegen jongens
11. Weet je het Zeker
12. Afblijven

Clean Pete

Clean Pete