De zomer is voorbij, de scholen en universiteiten zijn weer begonnen en de werkplicht roept. Dat nazomergevoel kan wat deprimerend aanvoelen, maar op maandag 3 september staat het ultieme medicijn om dat tegen te gaan in Doornroosje: Franz Ferdinand.

Rats om Rafts

De Rotterdamse post-punkers van Rats on Rafts hebben vanavond de eer om het uitverkochte Doornroosje op te warmen voor Franz Ferdinand. De band laat harde nummers met galmende leadgitaren horen. De Rotterdammers weten er flink op los te beuken, maar ze weten ook gas terug te nemen en zo een aangename variatie te creëren. De zaal is opgewarmd en de mensen staan klaar voor Franz.

Het concert

Franz Ferdinand
Rats on Rafts (voorprogramma)
Maandag 3 september 2018
Doornroosje Nijmegen

Rats on Rafts

Wanneer de heren uit Schotland het podium betreden, pakken ze direct de bezoekers. De intimiteit van Doornroosjes Rode Zaal geeft frontman Alex Kapranos de uitstekende gelegenheid om contact te leggen met het publiek, iets waar hij dan ook veel gebruik van maakt. De toon is direct gezet voor een avond vol met catchy zomerse slaggitaartjes en dansbare drumbeats.

Het nummer ‘Do You Want To’ is het eerste hoogtepunt vanavond waarmee frontman Alex voortreffelijk de bezoekers aan het zingen en bewegen krijgt. De synthesizers zijn de hele avond prominent en melodisch aanwezig, maar nog het meest tijdens het nummer ‘Lois Lane’. Eén van de nummers waarbij Kapranos zijn gitaar opbergt om zo meer bewegingsvrijheid te hebben om te interacteren met de zaal. Ook is hij op die momenten niet bang om te laten zien wat voor kèkke dansmoves hij in huis heeft.

Franz Ferdinand

Twee nummers later volgt nog een hoogtepuntje van de avond, dat is natuurlijk de knalhit ‘Take Me Out’. Heel Doornroosje stuitert samen met de band op en neer. Bij Franz Ferdinand is bewegen niet echt een keuze, het is iets dat gewoon gebeurt.

Technisch gezien functioneert de band als een machine die uitpuilt van de olie, wat ook geldt voor de lichtshow. Franz Ferdinand heeft een flink arsenaal lichten meegenomen die vooral achter hen gestationeerd staan. Hierdoor kan de band bijvoorbeeld getoond worden als silhouetten, iets dat een mooi effect creëert. De lichtshow vult de muziek mooi aan zonder dat het overweldigt.

Franz Ferdinand

Aan het begin van de toegift neemt de band wat gas terug met het nummer ‘Slow Don’t Kill Me Slow’, waardoor het publiek even uit kan rusten. Hierna wordt het feest hervat met het passende ‘Always Ascending’ en de energie bereikt de climax tegen het einde van het concert. Met het knalnummer ‘Michael’ en meezinger ‘This Fire’ wordt een feestelijke avond afgesloten.

Franz Ferdinand weet als geen ander hoe je een feestje bouwt. De band pakte het publiek eigenlijk al in voor er een noot gespeeld was en dit werd in de set van maar liefst 17 nummers eigenlijk niet losgelaten. De intieme sfeer van de rode zaal van Doornroosje is het perfecte klimaat voor frontman Kapranos om met het publiek te spelen. Iedereen die geniet van een feestje zou op deze maandag een fantastische avond hebben gehad met de heren van Franz Ferdinand.

Setlist

 1. Feel the Love Go
 2. Glimpse of Love
 3. The Dark of the Matinée
 4. No You Girls
 5. Do You Want To
 6. Walk Away
 7. Lazy Boy
 8. Lois Lane
 9. Stand on the Horizon
 10. Finally
 11. Take Me Out
 12. Shopping for Blood
 13. Ulysses
  Encore:
 14. Slow Don’t Kill Me Slow
 15. Always Ascending
 16. Michael
 17. This Fire

Franz Ferdinand

Franz Ferdinand

Rats on Rafts

Rats on Rafts