De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en de glimmende schijfjes. Deze keer het nieuwe album van Asgrauw - Gronspech.

De band

Asgrauw is een driemanformatie uit Groesbeek met een voorliefde voor Scandinavische black metal uit de jaren negentig. Drummer Batr, die al speelde in de bands Sagenland en Meslamtaea, heeft in de zangers Vaal (ook gitaar) en Kaos (ook bas) twee zielsverwanten gevonden waarmee hij vorm kan geven aan zijn muzikale ideeën. Gronspech is het derde album van de band en is opnieuw een conceptalbum. Was het thema van het vorige album Krater nog de vulkanische winter, op Gronspech (dialect voor Groesbeek) zijn de donkere aspecten van de natuur het leidende thema, wat ook blijkt uit de songtitels zoals ‘Duu.velsbé.rreg’ (dialect voor Duivelsberg) en ‘Grafwé.gen’ (beiden titels met vreemde interpuncties).

De muziek

Gronspech, gezongen in zowel het Nederlands als Groesbeeks dialect, is volledig gewijd aan oude regionale mythen. Het concept komt niet alleen terug in de teksten, maar ook in mooie artwork met een met een schilderij van J. Putman op de cover.

Het negen nummers tellende album dendert vanaf het openingsnummer ‘Plétsmajoor’ over je heen met snelle gitaarriffs en snoeiharde vocalen. Vaal is verantwoordelijk voor de helse kreten, terwijl Kaos verantwoordelijk is voor meer de gruntkant. Ook zijn er sinistere spoken words stukken en horen we verschillende natuurgeluiden. De duistere synthesizers zijn afkomstig van Batr. Net als op de vorige twee albums schuwt Asgrauw niet om de muziek te doordrenken met een agressieve punkfeel. Hierdoor weet Asgrauw genoeg afwisseling te creëren in de eentonigheid die nogal eens op de loer ligt bij black metal.

Het nummer

Het ruim zes minuten durende openingsnummer ‘Plétsmajoor’ is goed, net zoals ‘Sgoer’ en ‘Zwotte Ruïne’, maar hoogtepunt van het album is de tweetrapsraket ‘Duitenpact’ en ‘Galgehei.j’. Het tempo ligt net even wat hoger, de extreme vocalen lijken iets meer swing te hebben en Batr haalt het maximale uit zijn drumwerk. Hierop moet er met de lange haren worden gezwaaid.

Het oordeel

Om met de deur in huis te vallen; met hun derde album Gronspech heeft Asgrauw hun beste album tot nu toe gemaakt. Niet alleen het niveau van de nummers is hoog, de combinatie van agressie en atmosferische stukken is naar een hoger plan getild. Ondanks dat de teksten in het Nederlands en Groesbeeks worden gebulderd, maakt dat in het black metal genre niets uit. Ook fans ver buiten Nederland zullen de muziek van Asgrauw op waarde kunnen schatten. Sterker nog, er zijn al meerdere YouTube filmpjes te vinden waarbij bijvoorbeeld Finnen enthousiast vertellen over deze Gelderse metalband.