‘It’s Time’, ‘Radioactive’, ‘Demons’, ‘Thunder’, ‘On Top Of The World’: het is pas tien jaar geleden dat Imagine Dragons ten tonele verscheen, maar in die korte tijd is de band uitgegroeid tot een ware hitmachine. En de rek is er nog niet uit, blijkt wel uit dat de band hier vanavond staat voor de tweede Nederlandse show in een half jaar tijd. Na een uitverkocht Ziggodome is dit keer een goedgevuld Gelredome aan de beurt. Spreekt de show tot de verbeelding of blijkt het een draak van een optreden?

Aan het aanwezigen is duidelijk te zien dat Imagine Dragons vooral een jong publiek aanspreekt. Niet verrassend natuurlijk voor een band die eigentijdse thema’s koppelt aan muziek die elementen uit verschillende moderne stijlen combineert. Hierdoor valt er geen overduidelijk label op de band te plakken, maar dat past eigenlijk perfect bij een band die niet wil dat er in hokjes gedacht wordt. Een popact met aardig wat rock- en elektronische invloeden, als we dan toch een poging mogen wagen.

Wat verwacht je anders van The Vaccines?

Hoewel het publiek niet echt opgewarmd lijkt te hoeven worden, is er vanavond wel gewoon een voorprogramma. En niet zomaar een: ze hebben The Vaccines bereid gevonden om -  tussen hun shows op de Engelse festivals in Reading en Leeds door -  als special guests op te komen draven. En wat een geweldige zet is dat. Eerlijk is eerlijk, deze band ben ik na hun debuut What Did You Expect From The Vaccines? een beetje uit het oog verloren, maar ze hebben duidelijk niet stilgezeten. Nadat ze op de tonen van ABBA’s ‘Waterloo’ het podium op zijn gestapt, rammen ze er een set doorheen die een mooie doorsnede geeft van zeven jaar The Vaccines.

Het concert

Imagine Dragons + The Vaccines
Zaterdag 25 augustus. Gelredome, Arnhem

The Vaccines Setlist Gelredome, Arnhem, Netherlands 2018

In de eerste instantie kan de band vandaag nog niet op de helft van het enthousiasme rekenen waarmee het in Engeland wordt onthaald: niet geheel verrassend omdat The Vaccines hier minder bekend zijn. Maar onder leiding van een ontketende Justin Hayward-Young neemt de band het publiek op sleeptouw. Nummers als ‘I Always Knew’, ‘Your Love Is My Favourite Band’ en ‘I Can’t Quit’ (de laatste twee van het meest recente album Combat Sports) worden overtuigend en in een hoog tempo gebracht. Zó overtuigend, dat een hitje als ‘If You Wanna’ eigenlijk niet eens echt meer nodig is.

The Vaccines - Gelredome 2018

En, hoe is de muziek?

Het half uur tot de hoofdact wordt gevuld met ontspannen klassieke muziek, en dat kan het ietwat nerveuze publiek ook wel gebruiken. Ruim voordat Image Dragons op het podium staan, gaat er al luid gejuich door de zaal en enkele fans worden rond de geplande aanvangstijd nog wat zenuwachtiger. “Maar,” zo stellen anderen in hun groep hen gerust, “ze zijn altijd tien minuten te laat.” En zo geschiedde.

Een overrazend vliegtuig luidt de show in en zodra de heren met een lift op het podum zijn gezet, begint de set als een op hol geslagen Skyradio-playlist. En dat bedoelen we positief: starten met drie van je grootste hits (‘Radioactive’, ‘It’s Time’ en ‘Whatever It Takes’) omdat je er voor de rest van de avond toch nog genoeg achter de hand hebt, is niet voor iedere band weggelegd.

Imagine Dragons - Gelredome 2018

Visuals, confetti en de onvermoeibare Dan Reynolds

Maar al snel blijkt dat zelfs de grootste hitmachine meer dan tien jaar nodig om twee uur aan enkel knallers uit te brengen. Met ‘Yesterday’ neemt de band even gas terug en met ‘Natural’ en ‘Walking The Wire’ lijken ze weer volle bak te gaan. Na een klein uur, ingeluid door een cover van ‘Every Breath You Take’ (origineel van The Police) verdwijnt het tempo echter langzaam uit de show. Op dat moment kunnen we alleen maar de conclusie trekken dat het, zeker voor de neutrale toeschouwer, toch leuker was geweest als ze de hits wat meer hadden uitgesmeerd over de show. Tijdens het half uur dat volgt is het aan de visuals, de confetti en een onvermoeibare Dan Reynolds om de show overeind te houden.

Ontlading

Bij een band met zoveel radiosucces is het realistisch om een hitjespubliek te verwachten, maar vanavond lijkt de zaal voor het overgrote deel gevuld met échte fans. De dames vooraan zijn óf helemaal euforisch óf emotioneel (lees: tijdens een avond Imagine Dragons zie je meer huilers dan tijdens een excursie naar Pieterburen), de heren verderop in het voorvak omhelzen elkaar en gooien hun vuisten vol overgave in de lucht. Allemaal zingen ze woord voor woord met Dan Reynolds mee. Het half uur zonder echte knallers lijkt zelfs voor hen echter te lang: tekenend is dat tijdens ‘I Don’t Know Why’ enthousiast wordt gereageerd op de visuals en de confetti, maar dat de reacties op de rest van het nummer vrij lauw zijn.

Imagine Dragons - Gelredome 2018

Going out with a bang!

Zo goed als het begin was, zo sterk is ook het laatste half uur. Als de show wat plichtmatig aan begint te voelen, verplaatst de band zich naar een kleiner podium midden in de zaal voor de nummers ‘Born To Be Yours’, ‘Amsterdam’ en ‘I Bet My Life’. Tot dat moment had enkel gitarist Wayne Sermon mondjesmaat laten zien dat hij toch een aardige muzikant is. Op dit kleinere podium komt de hele band echter beter tot zijn recht en mogen we gerust spreken van het muzikale hoogtepunt van de avond.

Vanaf dat moment laat de band ook niet meer los. Ze verhuizen terug naar het hoofdpodium om zonder blikken of blozen met een onwaarschijnlijk kwartet aan hits af te sluiten: ‘Demons’, ‘Thunder’, ‘On Top Of The World’ en ‘Believer’ zijn het toetjes van de avond. Op die manier gaan we uiteindelijk toch met een overweldigd gevoel naar huis.

Imagine Dragons Setlist Gelredome, Arnhem, Netherlands 2018, Evolve World Tour

Imagine Dragons - Gelredome 2018