Een fabrieksterrein, een grote tent en een rond podium. Het was al jaren een droom van de Nijmeegse rockformatie De Staat. De cirkel staat centraal in hun nieuwste album O en dat vertaalde zich langzaam naar de podia waarop zij speelden. Dat vertaalt zich nu naar De Staat In The Round. De band werkte maandenlang toe naar vier avonden waarop zij de meest ultieme vorm van zichzelf konden presenteren. Het resulteert in vier van de meest unieke shows die in lange tijd in Nijmegen hebben plaatsgevonden.

De grote tent ligt verborgen achter Cultuurspinnerij De Vasim, maar direct bij aankomst kom je in een festivalsfeertje terecht. Rondom de tent staan foodtrucks, een paar grote vuren, kluisjes en een hele rij dixies. Midden in de tent hangt een hoge kolom van doeken, het podium verbergend waar het straks allemaal plaats moet vinden. Daarnaast zijn er in elk van de vier hoeken van de tent ook kleine ronde podia opgesteld. De tent zelf, van Nijmeegse makelij, lijkt wel speciaal ontworpen voor optredens van De Staat: niet teveel opgesierd en een beetje industrieel.

Wie? De Staat In The Round
Wanneer? 16, 17, 18 en 19 november 2017
Waar? Cultuurspinnerij De Vasim, Nijmegen

Het allerbeste van Nijmeegs grootste band

De avonden starten met een warming-up van hiphopformatie De Likt. Vijf maanden geleden werd muziekliefhebbend Nederland opgeschrikt toen frontman Jordy Dijkshoorn met een gebroken nek in het ziekenhuis belandde na een vechtpartij. Vanavond heeft de band zich opgesteld op de twee kleine podia achterin. Jordy wil duidelijk laten zien dat hij weer helemaal gerevalideerd is en houdt zich tijdens de optredens niet in. De eerste avond stagedivet hij direct van het drie meter hoge balkon af, en elke avond stuitert hij op de schouders van zijn broer door het publiek heen. Met hun aanhoudende stroom van energie en enthousiasme weten de Rotterdammers de kou van buiten meteen uit de tent te verjagen.

Dan, na nog een half uur in spanning afwachten, valt de kolom aan doeken naar beneden en zet De Staat een show in die een kleine twee uur zal duren en het allerbeste van Nijmeegs grootste band zal laten zien. Direct vanaf het begin maakt het podium indruk. Van tevoren werd er veel gesproken over hoe bijzonder een rond podium is, maar als je er zelf voor staat begrijp je het pas echt. Nergens zijn coulissen, nergens is een achterwand. Het maakt de ervaring heel erg puur. In eerste instantie staan er vijf muzikanten, een stapel instrumenten en that’s it.

Strak geregisseerde shows

De Staat speelt drie nieuwe nummers tijdens de In The Round Shows. Tijdens ‘Kill The Woman’ beklimmen vier van de bandleden de kleine podia in de hoeken en laten ze de muziek zelf rondgaan, door, een voor een, een klank van het ritme te spelen. ‘Luther’ is wat zwaarder en elektronischer dan het gemiddelde nummer van De Staat, maar dat maakt het wel prachtig en onderscheidend. ‘Tie Me Down’ is een duet van frontman Torre Florim met zangeres Luwten. Zij is onderdeel van een scala aan gastartiesten die tijdens de shows het podium met De Staat delen. Drummer Bram van den Berg (Krezip/Drive Like Maria) drumt een flink aantal nummers mee met Tim van Delft en de heren van De Likt komen nogmaals het podium op voor de Beastie Boys-versie van ‘Input Source Select’.

Op die nieuwe nummers na zitten er niet veel verrassingen in de set. Ook zitten er geen verschillen in de setlists van de vier avonden. Sterker nog, tot de praatjes aan toe lijkt alles elke avond overeen te komen. De shows verliezen daardoor wat aan spontaniteit, tegelijkertijd past het ook wel bij het format van deze concerten: het zijn echte, strak geregisseerde shows. Als je het op die manier bekijkt, presenteert De Staat zich elke avond als de ultieme vorm van zichzelf. Er is niks sprekender voor De Staat dan Torre Florim die “Hallo Nijmegen, wij zijn De Staat!” roept, ook al doet hij dat elke avond op hetzelfde moment. Daar hoort ook de cirkelpolonaise bij ‘Witch Doctor’ bij, hoe graag sommige bezoekers dat nummer ook uit de set zouden zien verdwijnen.

Setlist:
1. Round
2. Peptalk
3. Psycho Disco
4. Make The Call, Leave It All
5. Refugee
6. Down Town
7. Kill the Woman
8. Rooster-Man
9. Tie me down
10. Sweatshop
11. Help Yourself
12. Luther
13. Baby
14. Make Way For The Passenger
15. Input Source Select
16. Get on Screen

17. Witch Doctor
18. Macarena

De In The Round-shows zijn echte shows, maar ze zijn vooral De Staat. Zoals altijd weet De Staat zelfs bij deze optredens een niveau van originaliteit te behalen waar veel grote Nederlandse bands iets van kunnen leren. Het concept van een rond podium is zeer geslaagd, en tot in de puntjes perfect uitgevoerd. Het zorgt ervoor dat elk van de bezoekers die (minstens) een van de vier avonden is komen kijken, met een uniek gevoel naar huis gaat.