De Nijmeegse melodieuze punkbands Ink Bomb en The Unsinkable zijn ongeveer gelijktijdig opgericht en deelden al eens het podium, toen zij support waren voor de legendarische Canadezen van SNFU. Aanstaande zaterdag staan beide bands in De Bunker in Gemert op de planken, maar eerst gaan zij bij 3voor12 Gelderland buiten hun vertrouwde backstageruimte met elkaar in gesprek. “We hebben nog even gespeeld met het idee om de band Unsinkable 2 te noemen, maar dat zou insinueren dat we humor hebben.”

The Unsinkable: Waarom de naam Ink Bomb? En wie heeft hem gedropt?
Ink Bomb: Wij waren in de periode van de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo op zoek naar een bandnaam. We streefden naar iets krachtigs, waar de hele band zich in kon vinden. Doordat we allemaal schrijvers zijn, kwam Arina op Ink Bomb. Onze bandnaam staat voor persvrijheid: een figuurlijke bom van inkt, van geschreven tekst. De macht van de pen is groot en cruciaal voor een democratische samenleving.

Ink Bomb: En hoe zijn jullie op The Unsinkable gekomen?
The Unsinkable: De band is genoemd naar het nummer Unsinkable van Raised Fist. Dat woord was Micha een keer opgevallen en hij vond het een toffe naam voor de band. We hebben nog even gespeeld met het idee om de band Unsinkable 2 te noemen, maar dat zou insinueren dat we humor hebben.

Ink Bomb: In Gemert drumt Erwin voor het eerst in de band. Wat verwachten jullie van zijn eerste optreden in The Unsinkable? Zijn jullie niet bang dat zijn andere vijf bands de plannen van The Unsinkable in de weg staan?
The Unsinkable: Toen Aaron besloot te stoppen was het voor ons niet meer dan logisch om Erwin te vragen, juist vanwege onze ervaringen met hem in de andere bands (zanger-gitarist Benny en gitarist Micha spelen samen met Erwin ook in The Minority en The Assange; Benny en bassist Wouter spelen met Erwin in Sing Along Riot, red.). Bang zijn we niet, stoer als we zijn. Zijn inzet is altijd top-notch geweest, wat bij The Unsinkable niet anders zal zijn.

Highlights

THE UNSINKABLE
1e show: 21 juli 2016 @ Cafe de Bijstand (Zomerfeesten), Nijmegen
Hoogtepunt: Support SNFU @ Willemeen, Arnhem Discografie: Demo: 2 november 2016

INK BOMB
1e show: 20 november 2015 @ De Onderbroek, Nijmegen
Hoogtepunt: EP-releaseshow op 24 september 2016 @ De Onderbroek, Nijmegen

Discografie INK BOMB
Demo: 17 augustus 2015
EP Invincible Summer: 20 september 2016
Akoestische Descendentscover 'Nothing With You': 20 december 2016 (kerstactie voor Kledingbank Nijmegen)

The Unsinkable: Een vrouw op bas is altijd een plus! Welke vrouwelijke input levert Arina nog meer aan de band?
Ink Bomb: Arina geeft veel input aan de band, maar wij zien dat niet als specifiek vrouwelijke input. Het lijkt maatschappelijk soms voor de hand te liggen om het feit dat we een vrouwelijke bassist hebben, in te zetten als een soort ‘unique selling point’. Wij kiezen ervoor om dat niet te doen, omdat het helemaal niet uniek moet zijn dat vrouwen en mannen doen wat ze graag doen, zoals bassen in een punkband. Over Arina's input: ze heeft veel invloed op de structuur van onze nummers, de boekingen en de persberichten.

Ink Bomb: De huidige tijd leent zich bij uitstek voor het schrijven van punksongs. Tegen welke ontwikkeling hopen jullie dat er dit jaar in ieder geval punknummers geschreven zullen worden?
The Unsinkable: We zijn niet van de politieke statements. De tijd dat we een boodschap wilden verkondigen hebben we achter ons gelaten. Nu willen we vooral lol hebben. Wat ons betreft mogen er vooral veel nummers geschreven worden over seks, bier drinken en plezier hebben. Positiviteit kunnen we immers wel gebruiken in tijden dat Geert Wilders en vergelijkbare mafklappers meer en meer zieltjes winnen. O wacht, dit begint toch op een politiek statement te lijken!

The Unsinkable: Politieke issues en levenslessen worden in jullie teksten juist niet geschroomd. Wat zijn andere inspiraties voor jullie teksten?
Ink Bomb: Politieke en persoonlijkere kwesties zijn inderdaad de hoofdmoot. Joost schrijft de teksten en hij probeert er van beide wat in te stoppen. Zo gaat Survey Says over populisme in de politiek. Een voorbeeld van een wat persoonlijker onderwerp is Slow Coming Dark, dat depressie en de medicatie daartegen bespreekt. Ook historische onderwerpen kunnen Joost inspireren, aangezien hij geschiedenis heeft gestudeerd. We werken bijvoorbeeld aan een nieuw nummer over afstandsmoeders: jonge, ongehuwde moeders die onder dwang van hun familie of buurt, vaak door invloed van het geloof, hun kinderen moesten afstaan.

The Unsinkable: Met welke band willen jullie koste wat het kost nog eens het podium delen en waarom?
Ink Bomb: Onze grote voorbeelden, dus Pears en Descendents (Quirijn), Bouncing Souls en Avail (Joost), Sonic Youth en Phoenix (Paul), en Bad Religion en Sahara Hotnights (Arina).

Ink Bomb: Jullie hebben in november een toffe demo uitgebracht. Wanneer komen er meer opnames uit?
The Unsinkable: De demo is wat ons betreft echt een demo: mensen laten horen wat we doen. Concrete plannen zijn er nog niet, maar die worden ongetwijfeld snel gemaakt. Tot die tijd is het schrijven en spelen geblazen!
 

The Unsinkable: Jullie EP Invincible Summer is goed ontvangen en smaakt klaarblijkelijk naar meer. Wat staat er nu op de planning en wanneer mogen we weer nieuw materiaal verwachten?
Ink Bomb: We hebben momenteel een handvol nieuwe nummers. We zijn bezig met de preproductie van de bijbehorende opnames en maken plannen voor een videoclip. Als dat allemaal loopt zoals we willen, kunnen jullie zeker dit jaar nog nieuw materiaal verwachten.

Ink Bomb: Wie of wat bracht volgens jullie de Titanic tot zinken?
The Unsinkable: Je weet toch wel dat het zinken van de Titanic een hoax is? Niet voor niets was het schip unsinkable! Mocht het dan toch kloppen, dan zijn het ongetwijfeld de Pastafari's geweest die met behulp van het vliegende spaghettimonster het schip om zeep hebben geholpen. Gelukkig heeft Rose het overleefd!

Punkrock Mania 2 met Ink Bomb en The Unsinkable. Zaterdag 11 maart vanaf 20 uur in de Bunker, Gemert. Entree gratis.