Van 15 t/m 21 juli wordt het Valkhofpark in Nijmegen omgetoverd tot een muzikale oase waar je tussen het groen kunt genieten van de zomer én Vierdaagsefeesten. Met maar liefst 120 acts is er voor elk wat wils: van avant garde tot rock, van funk tot garage, van afrobeat tot accordion awesomeness, van pop tot singer-songwriter en van folk tot Turkse psychedelic. En wat dit kost? Helemaal niets, want zoals altijd is de entree gratis. Vandaag maakt het Valkhof Festival de eerste 15 namen bekend.

All Them Witches | US

Moddervette, bedwelmende en hypnotiserende grooves dat is wat All them Witches bijzonder maakt. Het lijkt erop alsof de heren uit Nashville epische classic rock-groove van Led Zeppelin, de explosieve kracht van Black Sabbath, het duistere en meeslepende van stoner, doom-pioniers Sleep en Kyuss, de psychedelische spacejams van Pink Floyd met daarop bovenop een serieuze brok country swag in de traditie van Lynyrd Skynyrd in één band samen komen.

 

 

Anna Meredith | UK

Anna Meredith had haar naam al gevestigd in de klassieke wereld en twee EP's op zak toen ze begin 2016 haar bewierookte debuutalbum 'Varmints' op Moshi Moshi Records uitbracht. Ze treedt op met een band van klassieke muzikanten en een line-up van elektronica, klarinet, cello, tuba, gitaar en drums. Invloeden van Björk, PJ Harvey en Moderat maken haar "een van de meest innovatieve geesten in de moderne Britse muziek”.

 

 

Canshaker Pi | NL

De vier branieschoppers van Canshaker Pi uit Amsterdam maken energieke garagerock die rammelt, rommelt en op een subtiele manier buiten de lijntjes kleurt. Muziek in het straatje van Pavement, Teenage Fanclub en Guided By Voices. Hun gelijknamige debuutalbum verscheen eind 2016 en werd geproduceerd door Pavement-opperhoofd Stephen Malkmus.

 

 

 

Conner Youngblood | UK

Conner Youngblood groeide op in Dallas in een wereld vol muziek. Youngblood is een singer-songwriter, maar dan wel een eigenzinnige die met invloeden van hip-hop tot bluegrass, een uniek niche ontwikkelt. Na zijn EP Confidence in 2014, bracht hij in 2015 The Generation of Lift uit. De door hemzelf geproduceerde EP laat zowel zijn sterke tekstuele kant zien, als zijn kennis over zo’n 30 instrumenten.

 

 

Francobollo | SE/UK

De Zweeds-Londense band Francobollo grossiert in liedjes met een aangename twist. In de traditie van bands als Pavement, Granddady en Weezer weten ze stijlen als pop, rock en punk om een subtiele manier met elkaar te vermengen. Hun eerste single heet 'Kinky Lola' en ze werken aan hun debuutalbum.

 

 

 

Gaye Su Akyol | TR

Zangeres Gaye Su Akyol is geboren in Istanbul en haar album 'Hologram Imparatorlugu' bevat vele muzikale lijnen. Akyol heeft naar eigen zeggen net zo veel met de Turska diva Selda als met Joy Division, Nick Cave en Nirvana. Ze zingt Anatolisch en haar muziek bevat niet alleen een oed, oriëntaalse strijkers maar ook elektrische post-punk-achtige bassen, scheurend gitaarwerk en een flinke lading dansbare grooves & psychedelica.

 

 

IDLES | UK

Punk, en rockliefhebbers opgelet want de kans is groot dat je nieuwe favoriete band luistert naar de naam IDLES. Veel Britser dan IDLES krijg je het en veel betere punk krijg je waarschijnlijk ook niet voorgeschoteld. Frontman Joe Talbot is een branievolle verschijning en schrijft teksten die zowel poëtisch als humoristisch van aard zijn. Met een pompende ritmische basis weet de band overdonderende live shows te geven.

 

 

Janka Nabay & The Bubu Gang | SL/US

De uit Sierra Leone afkomstige muzikant Ahmed Janka Nabay verhuisde in 2003 vanuit zijn door oorlog verscheurde moederland naar de Verenigde Staten. Hij woonde de eerste jaren in Washington en verhuisde naar Brooklyn, New York. In deze steden bleef hij de vermaarde Bubu-muziek spelen, een traditionele opzwepende en dansbare muziekstijl. In New York werd hij warm onthaald door bandleden van Gang Gang Dance en Skeletons waarmee hij een nieuwe band startte. David Byrne was fan en besloot om het debuutalbum 'En Yay Sah' uit te brengen op zijn label 'Luaka Bop' (2012). Aan de opvolger wordt momenteel gewerkt en het nieuwe album zal in 2017 het levenslicht zien.

 

Mario Batkovic | CH

Mario Batkovic is een accordeonist die niet geïnteresseerd is in genres. Hij leerde spelen in Bosnië en opereert nu vanuit Zwitserland als componist en songwriter voor diverse projecten. Zijn muziek is absoluut in de basis (modern) klassiek maar beïnvloed door jazz, minimalisme, Balkan muziek en experiment. Zijn solo-album zal uitkomen op Invada Records. Zijn droom is om ooit op de main stage van Rock am Ring te spelen maar voor die droom uitkomt speelt hij eerst op de main stage van Valkhof Festival.

 

 

The Mauskovic Dance Band | NL

Nicola Niggebrugge speelde als drummer bij Eerie Wanda en Jacco Gardner en is de drijvende kracht achter The Mauskovic Dance Band. De band heeft een simpel doel en dat is de aanwezige mensen tijdens hun optreden te laten dansen. Dat doen ze op een uiterst effectieve manier want The Mauskovic Dance Band maakt een opzwepende mix van exotische ritmes waarin stijlen zoals cumbia, highlife, afro, salsa voorbijkomen.

 

 

Meatbodies | US

Meatbodies is de band van zanger en frontman Chad Ubovich die ook bij Mikal Cronin, Ty Segall en in Fuzz speelt. Zijn gelijknamige debuut verscheen op een cassette via Ty Segalls label ‘God? Records’ en de LP op het In the Red-label. Een nieuw album is af en zal binnenkort verschijnen. Meatbodies speelt een energieke mix van garagerock, hardrrock, punk en psychedelica. Voer voor de liefhebbers van bands zoals Thee Oh Sees, White Fence, Radio Moscow, Wand en Ty Segall.

 

 

Memória de Peixe | PT

Portugal brengt met acts als Batida, PAUS, Buraka Som Sistema de laatste jaren niets dan goede muziek, en daar is Memória De Peixe geen uitzondering op. Het duo speelt op enkel een gitaar en drums op een virtuoze manier een mix van mathrock, electronica en rock 'n roll.

 

 

 

Mister & Mississippi | NL

Mister and Mississippi heeft muzikaal een nieuwe koers en richting ingeslagen voor het derde album Mirage. Hun nieuwe geluid wordt gedomineerd door een zwaar en donker geluid van synths, bas en drums, geserveerd met majestueuze gitaarmelodieën en sterke vocalen. In opbouw, dynamiek en climax is de band venijniger dan ooit en blijft er weinig over van de rustige indie-folk-sound die de eerste albums kenmerkte. Met dit album slaat Mister and Mississippi geen nieuw hoofdstuk open, maar is het viertal begonnen aan een nieuw en ander boek.

 

 

The Naked Sweat Drips | NL

Een dubbele gitaaraanval, donderende drums en bas, schreeuwende orgeluithalen en maniakale zang; dat zijn The Naked Sweat Drips. De jonge band uit Boxmeer weet een stapel steengoede riffs, het beste van sixties psychedelica en seventies rock met een flinke dosis energie om te smelten tot wat ze zelf psychogrunge hebben gedoopt. Alsof Pink Floyd en Queens Of The Stone Age met elkaar in gevecht gaan met Nick Cave als scheidsrechter. De oud Roos van Nijmegen winnaars hebben onlangs hun debuutalbum ‘Psycho Sister’ uitgebracht via Butler Records. Zowel live, als op plaat is het een wervelwind van tomeloze energie en muzikaliteit, dus komt dat zien.

 

The Vintage Caravan | IS

In het feeërieke IJsland wordt ook keihard gerockt. De drie jongemannen van The Vintage Caravan zijn daar een sprankelend voorbeeld van. De drie heren zijn zwaar geïnspireerd door helden uit de sixties en seventies als Cream, Deep Purple, Led Zeppelin en Black Sabbath. Ze werden een paar jaar geleden getekend door Nuclear Blast en bouwen gestaag aan hun carrière door vooral heel veel te spelen.