De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud. Deze keer de debuutep van Annahay.

De band

Annahay is een internationaal gezelschap muzikanten met ook Nijmegenaren in de geledingen dat in 2014 is ontstaan. De band bestaat uit Malte Olsson (Zweden), zang en gitaar; John Koolen, gitaar, lapsteel en mandoline; Peter Muselaers, bas; Werner Willemsen, drums en achtergrondzang. De ep is in eigen beheer opgenomen in de Galloway Studio in Nijmegen. Van de bandleden (her)kennen we leden van de Nijmeegse Americana-band Phantom Puercos en de Nijmeegse alt-countryband Okieson en Caulfield.

De muziek

De bandnaam Annahay is een bewerking van het Noord-Zweedse woord Höjanna, dat vertaald kan worden als hooien. Zoals het hooien de lokale bevolking bij elkaar brengt, zo geven ook de nummers van Annahay ondersteuning in donkere tijden zoals de band het zelf aangeeft. Gezien het muzikale verleden van sommige bandleden is het niet gek dat de muziek van de band leunt op alt-country, alt-folk en Americana. Wat dat betekent? In dit geval een ep met vier somtijds melancholische nummers.

 

Opener ‘Heavy Head’ combineert alt-country en folk met een klein toefje Americana. Een up-tempo nummer met een mooie samenzang in het refrein dat weemoedig over komt. ‘Horizon’ is wat dreigender van toon met zang en muzikale ondersteuning die bijna onheilspellend klinken. Hoewel een pakkend nummer met prachtig emotioneel gitaarspel, was het gebaat geweest bij een iets kortere lengte. De spanning die het lied de eerste minuten wel oproept verdwijnt helaas tegen het einde.

‘No Regrets’ komt bijna liefelijk over, ondanks de misschien zware thematiek van de tekst. Een ingetogen zang en begeleiding waarin de alt-folk,  country en Americana doorheen sijpelen. Een wat harder geluid - mede door de indringende riff op elektrisch gitaar - is te beluisteren op ‘Dark’. Van het ‘manco’ waar ‘Horizon‘ mee kampte, namelijk een te lange speelduur om de spanning het hele nummer vast te houden, is hier geen sprake. Een prima afsluiter van een debuutep.

Annahay Facebook Teaser 2 - Heavy Head

Second teaser from the self titled ep Annahay, to be released at December 1st. Snippet from the song Heavy Head, joined by visuals from a wonderful evening drive through our hometown. Enjoy!

Posted by Annahay on Tuesday, 28 November 2017

Het oordeel

Annahay heeft een degelijk debuut afgeleverd met weemoedige liedjes.  Hier en daar had de ep kunnen profiteren van een strakkere ‘eindredactie’ op de nummers om er meer spanning in te brengen, maar opgeteld is het eindresultaat onder de streep prima te genieten. De band is een van de acts die optreden vrijdag 12 januari 2018 tijdens de tweede editie van de 3voor12 Gelderland Awards in Luxor Live Arnhem.