In aanloop naar de Vierdaagsefeesten vraagt 3voor12 Gelderland enkele bekende Nijmeegse cultuurders naar hun (muzikale) tips. Wie moeten we zeker checken in de week van 15 t/m 21 juli? In deze aflevering Aukje Verstegen, voormalig hoofdredactrice van 3voor12 Gelderland.

Aukje was bijna drie jaar hoofdredacteur van 3voor12 Gelderland. Daarbij organiseerde ze onder andere de 3voor12 Gelderland Awards in januari 2016, ter ere van het tienjarig bestaan. Verder kan Nijmegen haar kennen van haar productiewerk in Lux, en bezoekt ze "net als half muziekliefhebbend Nijmegen" veel shows in en rondom de Waalstad. Of ze dit jaar ook iets organiseert? "Gelukkig niet. In mijn 3voor12-jaren heb ik veel over het terrein gesjeesd, nu hoef ik alleen het trapje naar de Waal op en af."

Op welke locatie ben je het vaakst te vinden?

"Op het Valkhof Festival voor de muziek, op Festival op 't Eiland voor het vakantiegevoel (het mini-reuzenrad is zó romantisch) en verder overal waar het eten goed is."

De tips van Aukje

Tip 1: De zwoele triphop van HER

"Niet te verwarren met het Amerikaanse H.E.R., ook r&b. Dit Franse duo zag ik op Best Kept Secret het derde podium doen splijten. Veel sexyness: zwoele triphop en synthpop, Otis Redding en andere invloeden waar niet alleen de vrouwen hard op gaan. A capella vind ik al snel te plakkerig, maar dit is meer dan geoorloofd. De bassist die met zijn looks en bewegingen in geen enkel opzicht aansluit bij de elegante Fransen is ook een vermakelijke blikvanger. Hopelijk is het duo in originele bezetting te zien; één van hen wordt momenteel aan kanker behandeld en zo nu en dan vervangen."

Wie: HER
Wanneer: dinsdag 18 juli, 21.30
Waar: Valkhof Festival, Arc-podium

Tip 2: De minimalistische r&b van J. Bernardt

"Nog meer (minimalistische) r&b: hoewel ik van de Balthazar-projecten net wat meer heb met Warhaus, doet Jinte Deprez (wat een goede naam!) met zijn donkere, lome stem daar niet voor onder. De Belg speelde onlangs in Merleyn, wat echt een knetterleipe show was."

Wie: J. Bernardt
Wanneer: dinsdag 18 juli, 20.00
Waar: Valkhof Festival, Arc-podium

Tip 3: Melancholie hartje zomer met Tamino

"Belgen worden zelden geboekt in Nederland, hoorde ik laatst iemand van een platenmaatschappij zeggen. Dat kan alleen maar betekenen dat de Belgen die wél in Nederland spelen de krenten in de pap zijn. Prachtige stem met Arabische invloeden, melancholie in de zomer! Nu speelt hij met band, ik kan niet wachten."

Wie: Tamino
Wanneer: zondag 16 juli, 16.30
Waar: Valkhof Festival, Boog-podium

Eerder verschenen al tips van o.a. Rosalie Thomassen (De Kaaij) en Marjolein Hordijk (Bibliotheek Gelderland Zuid). Bekijk het dossier van de Vierdaagsefeesten 2017 en blijf op de hoogte van tips, interviews, foto's, recensies en andere artikelen.