Editie 2016 van de Popronde trapt af in Nijmegen

Fotoverslag Popronde Nijmegen 2016

Tekst: Matthijs Mekking ,

Met meer dan 100 optredens in 45 locaties verspreid door het hele centrum, was donderdag 15 september in 'thuisstad' Nijmegen de start van de editie 2016 van de Popronde.

De avond wordt geopend in het Valkhofmuseum met prosecco en 3FM dj Frank van der Lende die kort RONDÉ interviewt, deelnemers aan de Popronde in 2014. De eer is aan The Fire Harvest om het allereerste Popronde-optreden van 2016 te geven (de previews niet meegerekend).

Om half negen staat OOR-talent Jeangu Macrooy in de sfeervolle setting van het Regionaal Archief Nijmegen. Als OOR je bestempeld als talent, komen er veel mensen op af. Jeangu maakt soulvolle folk, en dat is vooral bij het eerste nummer te horen waar jammer genoeg aan het einde een oorverdovend zoemgeluid doorheen klinkt. De toetsenist wordt als schuldige aangewezen.

Iets compleet anders is De Dood in Kollektief Kafe de Bijstand. Punk uit Schiedam met absurde teksten. Ze zijn slechts met zijn tweeën, want de bassist heeft een ouderavond. Alles dat fout gaat, is dan ook de schuld van de afwezige. Zijn versterker staat er wel en zanger Vincent roept de andere bands dan ook op om deze finaal te slopen.

Een van de dingen die de Popronde zo leuk maakt, zijn de aparte locaties waar artiesten optreden. Naast de vele kroegjes staat bijvoorbeeld Cookachoo in een kapperzaak (Kinki) en Dusty in een audiowinkel (Hifi Klubben). Wel een risico, zoveel mensen tussen de dure technische apparatuur. "If you break it, you buy it." De setting past echter perfect bij de grime en hiphop van deze naar Nederland verhuisde Engelsman.

Er staan weinig Gelderse artiesten op het programma vanavond (die komen in andere steden weer volop aan bod). Tussen het enorme aanbod vinden we onder andere Backgammon, Marle Thomson, NankoSoul, The Day en Jo Goes Hunting. Die laatste staat in een afgeladen volle Plak. Is Jo Goes Hunting het Popronde-stadium al voorbij of ligt het ook aan de enorme plensbui die is losgebarsten?

Tot diep in de nacht gaat de Popronde nog door in Doornroosje met drie bands. Later spelen Rilan en Thijs Boontjes, 45ACIDBABIES trapt de afterparty af. Op dat moment zijn er nog niet veel mensen: het reguliere programma is nog niet af en wellicht door het slechte weer blijven de mensen nog even hangen. Zangeres Sophia dankt dan ook de mensen die wel de storm hebben getrotseerd.