Vijf musea en de Grote Prijs van Nederland organiseren muziekcompetitie Art Rocks

Redactie 3voor12 Gelderland ,

Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), Tropenmuseum (Amsterdam), Kröller-Müller Museum (Otterlo), Museum Het Valkhof (Nijmegen), het Drents Museum (Assen) en de Grote Prijs van Nederland organiseren dit najaar de derde editie van muziekcompetitie Art Rocks. Art Rocks is de grootste muziekcompetitie van Nederland die beeldende kunst en muziek samensmelt.

Art Rocks daagt muzikanten uit om zich te laten inspireren door een kunstwerk uit de vijf museumcollecties. Van Monet tot Andy Warhol en van Van Gogh tot Toorop: de meest iconische werken zijn geselecteerd voor Art Rocks. De inschrijvingsperiode start op 31 augustus 2016. De beste acts treden live op in de musea en maken kans op de finaleplaats in Paradiso en een geldprijs van € 1000. Deelname aan de muziekcompetitie is vanaf 16 jaar en zowel voor amateurmusici als voor professionals.

De muziekcompetitie

Art Rocks geeft met de muziekcompetitie muzikanten de kans om emoties die een kunstwerk bij hen oproept, te vertalen naar een lied. Tegelijkertijd beleeft het publiek door de competitie de kunstwerken op een nog rijkere manier. Muzikanten uit alle muziekgenres kunnen meedoen aan de muziekcompetitie Art Rocks. Uit alle inzendingen selecteert een vakjury vijftig muziekacts. Deze vijftig acts spelen tijdens de voorrondes hun nummer live in een van de vijf musea. Uit deze museumrondes komen vijf juryfinalisten en één publieksfinalist. Zij nemen voorafgaand aan de finale hun nummer op in een professionele studio en krijgen ook een professionele videoclip. In januari 2017 strijden de finalisten in poppodium Paradiso om de eerste plek en een geldbedrag van € 1000.

Competitie, workshops en events

Naast de muziekcompetitie organiseren de vijf musea elk een eigen programma waar je als bezoeker aan je muzikale en kunstzinnige trekken komt. Laat je verrassen door optredens bij de kunstwerken, lezingen over crossovers tussen muziek en beeldende kunsten of ontwikkel je eigen skills in de masterclasses door bekende muzikanten. Kunst inspireert tot het maken van kunst is de rode draad die door de programma’s loopt.

Overzicht data

  • 31 augustus – 16 oktober: Inschrijfperiode Art Rocks en start van workshopprogramma’s
  • 20 november: Museumronde in Museum Boijmans Van Beuningen
  • 27 november: Museumronde in Tropenmuseum
  • 10/11 december: Museumronde in Kröller-Müller Museum
  • 17 december: Museumronde in Drents Museum
  • TBA: Museumronde in Museum het Valkhof
  • januari 2017: Finale Art Rocks 2016 in poppodium Paradiso

Over Art Rocks

In 2012 organiseerde Museum Boijmans Van Beuningen samen met de Grote Prijs van Nederland een eerste editie van Art Rocks. In 2014 groeide het project met twee extra musea: het Groninger Museum en Centraal Museum. De ervaringen met de eerste twee edities vroegen om meer. In 2016 vindt Art Rocks daarom in maar liefst vijf Nederlandse musea plaats, te weten Museum Boijmans Van Beuningen, Museum het Valkhof, het Tropenmuseum, Drents Museum en Kröller-Müller Museum. Art Rocks wordt mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Mondriaanfonds.