De beste Gelderse albums van 2016

Top tien van redactie 3voor12 Gelderland

Robin Oostrum ,

Wat waren de beste Gelderse albums van 2016? De redactie van 3voor12 Gelderland stak de koppen bij elkaar, liet de stemformulieren rondgaan en telde alles bij elkaar op. Hieronder zie je het eindoordeel: de beste tien Gelderse albums van 2016 volgens onze redactie, aftellend van 10 naar 1. Scroll helemaal naar beneden voor de individuele lijstjes.

10. Lea Kliphuis - The World Owes Me Nothing

Na debuutalbum Can I Come By? bleef het heel lang stil rond Lea Kliphuis, de al jaren in Nijmegen woonachtige Friezin. Vijf jaar en een overwonnen writer's block verder keerde ze begin dit jaar terug met The World Owes Me Nothing. De zeventiger jaren folkrock van het debuut maakt daarop plaats voor een country-insteek. Recensent Patrick Struijker Boudier was in zijn recensie onder de indruk: "Wie de plaat beluistert, kan zich bijna niet voorstellen dat het schrijven ervan schijnbaar zo’n gevecht is geweest. Het album ademt eenvoud én kracht uit met pakkende nummers die je aangrijpen." 

9. Disci x Lerrie - Gekkenwerk

Over een lange aanloop gesproken. In Nijmegen kennen ze Simon Mamahit al jaren als de veelbelovende rapper Discipline, die in 2012 (toen nog met Rather Real) de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland binnensleepte. Met een nieuwe partner én een nieuwe naam verschenen er vorig jaar al wat sterke singles, waarbij Simon nog twijfelde of er snel een plaat zou verschijnen. Die kwam er al vroeg in 2016: in onze Dag Des Oordeels-recensie was hiphopkenner Erik Damen onder de indruk en noemde hij grootheden als A Tribe Called Quest en Gang Starr als referentiekader.

8. Shaking Godspeed - Rumspringa

Wout en Rocco komen we verderop in de lijst nog tegen met hun andere band, maar ook met Shaking Godspeed leverden ze dit jaar één van hun meest eigenzinnige platen tot nu toe uit. Rumspringa is een conceptalbum over jeugdige leden binnen een Amish-achtige sekte die mogen proeven van de moderne samenleving en al zijn verleidingen, en dient als soundtrack bij een theatervoorstelling van Orkater. Erik Damen recenseerde de plaat en concludeerde: "Shaking Godspeed heeft niets aan eigenzinnigheid ingeboet, ondanks het feit dat de speelruimte misschien beperkt was vanwege het theaterstuk. Rumspringa is net zo speels en avontuurlijk als eerder werk van de band."

7. Daniel Cane - Ivory

De zevende plek in onze eindlijst is voor de ep van een groep die waarschijnlijk heel Nijmegen al live heeft gezien: Daniel Cane (voorheen met begeleidingsband The Rebellion) tourt lang en veel, maar vond nu eindelijk de tijd om zes nummers naar de studio te brengen. Op Ivory horen we slim ingekleurde singer-songwriterliedjes met een snik én een randje, die ook in onze Dag Des Oordeels op de goedkeuring van recensent Erik Damen konden rekenen: "feit is dat (...) Daniel Cane niet alleen over een goede stem beschikt, maar ook mooie liedjes kan schrijven."

6. Einfach Kurt - Narcissism Blues

Eén jaar na debuutplaat Moths was Einfach Kurt dit jaar alweer terug met album nummer twee, Narcissism Blues. Daarop gaat Koert samenwerkingen aan met een diverse lijst Gelderse artiesten: Rocco Ostermann (Donnerwetter, Shaking Godspeed), Stefan Kollee (The Naked Sweat Drips), Karlijn Wolsing (Bootleg Betty) en Kees Lewiszong (Navarone) zijn enkele van de gasten. Des te knapper hoe het onmiskenbaar een Einfach Kurt-plaat is geworden, zoals Erik Damen al schreef in zijn recensie: "De aandacht gaat naar de sterke teksten, en de liedjes zijn minder klein gehouden dan op zijn debuut. Acht scherpe songs waarin blues, soul en country zich met elkaar vermengen tot popnummers met een dikke donkere rand."

5. St. Tropez - St. Tropez

Go Back To The Zoo bestaat niet meer, long live St. Tropez. Zanger Cas Hieltjes werd gitarist, bassist Lars Kroon werd de nieuwe zanger en al snel waren er genoeg catchy gitaarnummers voor opzwepende live-shows - en dus ook een album. Iets minder gelikte poptunes, iets meer fuzzy garagerock: het lijkt een prima beslissing van de GBTTZ-heren. "Dit titelloze debuut staat vol met nummers die uiteenlopen van rauwe en catchy gitaarsongs tot stomende yachtpunk vol adrenaline," schreef Erik Damen al in zijn recensie. Een knappe vijfde plek voor de comebackkids. 

4. Hömpdingå - Fjord

Vooruit, we pakken nog één keer die biografie van Hömpfdingå erbij: "Hömpfdingå is ontsproten aan het brein van de Zweedse zolderkamerproducer Esben Sandviken. Opgegroeid op het desolate Zweedse platteland had hij alle tijd en ruimte om zijn typerende, eclectische geluid te ontwikkelen. Daarmee werd hij de grondlegger van de Norrköping-sound, de sound die zich bevindt op het grensvlak tussen subtiele techno en stevige electro. Soms licht filmisch, dan weer ironisch of speels maar altijd met een zweem van melancholie en Weltschmerz." In andere woorden: een Arnhemmer die ook wel eens Dennis genoemd wordt heeft de beste Gelderse technoplaat van 2016 gemaakt.

3. Taxidermist - Mean Machine

We beginnen de top drie met de hoogstgenoteerde Nijmeegse plaat van 2016. "In alle opzichten is Mean Machine de overtreffende trap van [voorganger] Desert Calm. De liedjes zijn beter, de productie is een stuk beter, het artwork is mooi en zeer treffend," schreef Erik Damen al in zijn lovende Dag Des Oordeels-recensie. Knap hoe Taxidermist gelaagde rocksongs van het kaliber Motorpsycho combineert met een jarentachtigfeel en Queens of the Stone Age-achtige grooves. Opvallend: hoewel Taxidermist de meeste individuele stemmen van de redactie krijgt (de band komt in liefst negen lijstjes terug) staat de band bij niemand op de hoogste positie.

2. Donnerwetter - Pavlov Beauty Saloon

De winnaars van de Arnhemse cultuurprijs vinden we terug op nummer twee in onze eindlijst. Vanaf het ijzersterke openingsnummer 'Mother' weet Pavlov Beauty Saloon te boeien met Zappiaanse songstructuren en de meest knettergekke muzikale ideeën en melodieën. We schreven al gekscherend: "Zeer sterk is ‘Oh, You Little Troublemaker’, maar dan begint ‘Peek-A-Boo’ en dan weet je dat het nog gekker kan. En dan geldt hoe gekker hoe beter." We kijken alvast uit naar Donnerwetter Day 2017.

1. Jellephant - Kick The Swamp!

Jelle Haagsma geldt al jaren als één van de meest productieve muzikanten uit Arnhem en omgeving, maar nam dit keer - voor zijn doen althans, vorig jaar verscheen er nog een album op cassette - even de tijd. Het resultaat is het verrassend frisse en ruige Kick The Swamp!, dat meer naar Ty Segall knipoogt dan de meer uitgesponnen voorgangers. Een mix van broeierige garage-rock en sixties psychedelica die recensent Erik Damen tot vergelijkingen met o.a. The Brian Jonestown Massacre, Allah-las en King Gizzard & The Lizard Wizard verleidde. Maar liefst zes redactieleden zetten deze geweldige plaat op één in hun jaarlijst, waarna we maar één ding kunnen concluderen: Jellephant - Kick The Swamp! is de beste Gelderse plaat van 2016.

Individuele eindlijsten

Harold Broedelet:
1. Billy Hill - Billy Hill
2. Einfach Kurt - Narcissism Blues
3. Collin Hoeve - Lessons Learned
4. Rogier Pelgrim - Roll the Dice
5. Bettie Serveert - Damaged Good

Erik Damen:
1. De Staat - O
2. Donnerwetter - Pavlov Beauty Saloon
3. Einfach Kurt - Narcissism Blues
4. Jellephant - Kick The Swamp!
5. Taxidermist - Mean Machine

Bertus Elings:
1. De Staat - O
2. Donnerwetter - Pavlov Beauty Saloon
2. Shaking Godspeed - Rumspringa
2. Ink Bomb - Invincible Summer
2. Antillectual - Engage

Robin Hogenboom:
1. Donnerwetter - Pavlov Beauty Saloon
2. De Staat - Live in Utrecht
3. Daniel Cane - Ivory
4. Taxidermist - Mean Machine
5. St. Tropez - St. Tropez

Imke Loeffen:
1. Jellephant - Kick The Swamp!
2. Donnerwetter - Pavlov Beauty Saloon
3. Einfach Kurt - Narcissism Blues
4. Taxidermist - Mean Machine
5. Shaking Godspeed - Rumspringa

Matthijs Mekking:
1. Disci x Lerrie - Gekkenwerk
2. Ink Bomb - Invincible Summer
3. Tjing Tjing - Bang Zullen Ze Leven
4. Taxidermist - Mean Machine
5. St. Tropez - St. Tropez

Heyta Melssen:
1. Jordi Repkes - Times Like These
2. Taxidermist - Mean Machine
3. Eva Almagor - Against the Grain
4. Living Room Heroes - Days Well Spent
5. Lea Kliphuis - The World Owes Me Nothing

Willem Melssen:
1. Donnerwetter - Pavlov Beauty Saloon
2. Taxidermist - Mean Machine
3. Pieter Holkenborg - Zero Return
4. Living Room Heroes - Days Well Spent
5. Sputnik 9 - Sputnik 9

Egbert Middelink (hoofdredacteur):
1. Donnerwetter - Pavlov Beauty Saloon
2. Shaking Godspeed - Rumspringa
3. Liwet's Eye - Takeway Sun
4. Taxidermist - Mean Machine
5. Shaemless - Shaemless 2

Robin Oostrum:
1. Jellephant - Kick The Swamp!
2. Eerie Wanda - Hum
3. Taxidermist - Mean Machine
4. Juneville - In The Garden
5. Disci x Lerrie - Gekkenwerk

Esmée Ottema:
1. Jellephant - Kick The Swamp!
2. Hömpfdingå - Fjord
3. Daniel Cane - Ivory
4. Dustbombers - Dustbombers

Marcel Rommens:
1. Bettie Serveert - Damaged Good
2. St. Tropez - St. Tropez
3. Shaemless - Shaemless 2

Marlies Rothoff:
1. Daniel Cane - Ivory
2. Shaking Godspeed - Rumspringa
3. Lea Kliphuis - The World Owes Me Nothing
4. St. Tropez - St. Tropez
5. Shaemless - Shaemless 2

Syl Scheffel (hoofdredacteur):
1. Jellephant - Kick The Swamp!
2. Hömpfdingå - Fjord
3. Spawn - Dance of the Lunatics
4. Disci x Lerrie - Gekkenwerk
5. Daniel Cane - Ivory

Patrick Schimmel:
1. Jellephant - Kick The Swamp
2. St. Tropez - St. Tropez
3. Hömpfdingå - Fjord
4. Ink Bomb - Invincible Summer
5. Disci x Lerrie - Gekkenwerk

Jan Snel:
1. Living Room Heroes - Days Well Spent
2. Dustbombers - Dustbombers
3. Hömpfdingå - Fjord
4. Donnerwetter - Pavlov Beauty Saloon
5. Taxidermist - Mean Machine 

Patrick Struijker Boudier:
1. Lea Kliphuis - The World Owes Me Nothing
2. Juneville - In The Garden
3. Antillectual - Engage
4. Spawn - Dance of the Lunatics
5. Eva Almagor - Against the Grain

Eric Veltink:
1. Jellephant - Kick The Swamp!
2. Hömpfdingå - Fjord
3. Einfach Kurt - Narcissism Blues
4. Sputnik 9 - Sputnik 9
5. Remco Jacobs - Upon the Wind