Kaf en koren: Ronde 1

Let the battle of the bands begin!

Marlies Rothoff ,

Kaf en Koren is een studentenbandwedstrijd die wordt georganiseerd door Cultuur op de Campus. De voorrondes vinden plaats in het Cultuurcafé, een welbekend fenomeen onder studenten. Na drie voorrondes worden er 4 bands geselecteerd om tegen elkaar te strijden in de finale in Doornroosje. De eerste voorronde dit jaar vond plaats op 3 maart, waar uiteindelijk de bands Zonder Grond en Ohlsen met elkaar om de felbegeerde finaleplaats streden. De band Grey Matters moest helaas afzeggen om persoonlijke redenen.

Zonder Grond

Deze formatie bestaat uit drie mannen die folk/blues-achtige singer-songwritermuziek ten gehore brengen. Hoewel het geluid al aan het begin van optreden hapert, gaan de mannen gewoon door en merk je er later vrij weinig van.
De band begeleidt zichzelf met akoestische gitaren en een piano. De muziek is mooi en gevoelig, maar heeft weinig variatie. Na drie nummers haakt het publiek af. Hoewel er na vijf nummers wel iets meer pit in zit, kent de muziek nog steeds hetzelfde slepende gitaarloopje. Een groot pluspunt voor deze band is dat het met drie man meerstemming zingt en dat er ook nog zuiver uitkrijgt op de meeste momenten.
Ze eindigen met een net “vers van de pers” geschreven nummer, wat lastig op gang komt, maar uiteindelijk wel mooi klinkt.

Ohlsen

Als het drietal van Ohlsen het podium betreedt zijn de verwachtingen hooggespannen. De band bestaat sinds 2006 en heeft in het voorprogramma van Kensington gestaan.
Al met de soundcheck blijkt dat het voor de organisatie lastig is om het geluid van elektrische instrumenten te reguleren. Ook als ze beginnen met de spelen moet de band eerst drie keer stoppen voor ze hun flow een beetje te pakken hebben. Dat is jammer, want je merkt de rest van het optreden dat ze enorm voorzichtig zijn en proberen om hun muziek goed over te laten komen. Dit lukt deels. De indierock komt langzaam van de grond, maar kent duidelijk meer variatie dan de vorige band. De elektrische gitaar, die veel te hard staat, heeft een catchy geluid wat je kan doen denken aan The Arctic monkeys en Bloc Party, maar dan met een heel eigen sound. Ook komt de band met een erg goede cover van het nummer 'A Forest' van The Cure. Hierdoor komen ze iets meer in hun doen en klinkt het nog een keer echt catchy voordat ook zij het podium verlaten.

Het publiek

Het valt op dat het niet druk is. Dit is jammer voor zowel de bands als de organisatie. Het publiek dat er is haakt bij de eerste band vrij snel af. Zonder Grond praat niet veel tussendoor en heeft eentonige muziek die misschien beter zou zijn voor een andere setting.
Bij Ohlsen is men al wat oplettender, maar na de vele haperingen van het geluid en de onverstaanbaarheid van de frontman haken ook hier mensen snel af. Hierdoor wordt er veel door de muziek heen gepraat.
 

Het oordeel

De avond kent vooral veel irritaties bij het publiek en de bands door het falende geluid. Hierdoor komt in ieder geval 'Ohlsen' niet goed uit de verf; bij 'Zonder grond' lijkt het mee te vallen. Desalniettemin is dit natuurlijk niet de bedoeling als je een bandwedstrijd organiseert.
De bands zelf verschillen als dag en nacht van elkaar. Waarde ene band vooral rust probeert te brengen met singer-songwriter muziek, poogt de andere band mensen aan het dansen te krijgen met indierock. Ze hadden allebei hun eigen bijzonderheden, maar die vielen door de grote verschillen in muziek niet heel erg op. Misschien een idee om de volgende keer bands van hetzelfde genre bij elkaar te zetten? En een betere geluidsset aan te schaffen?