Electric Company: Zac Chapman keert op Park Open terug met band

“Ik heb de kameraadschap van een band echt gemist!”

Eric Veltink ,

3voor12 Gelderland ontmoet het halve voltage van Electric Company op het terras van café De Voortuin in Utrecht. Zanger-gitarist Zac Chapman en bassist Maarten Hoekstra bestellen een biertje en Zac kijkt even terug op de afgelopen periode. Van het trieste einde van de veelbelovende band Phoenix Park tot de donkere en muziekloze periode die hierop volgde en de herleving op de Herman Brood Academie en de eerste vingeroefeningen op de solotoer. Op zondag 5 juli staat Chapman met Electric Company op de planken – of juister gezegd: de betonvloer – van Park Open.

Op het houten bankje bij De Voortuin, schuin tegenover de Neude, kijken we vooruit naar het optreden van Electric Company op Park Open. Dat Zac dezelfde avond met The Lovebuzz, de band uit ‘blok 4’, een kort optreden geeft in het Utrechtse poppodium EKKO is echter een logische opening van het gesprek.

Vanavond speel je met een andere ‘studieband’ in de EKKO, in welk kader is dat?
“Ja dat klopt, dat is de band The Lovebuzz waarmee ik in het laatste blok van dit jaar heb samengespeeld. Eigenlijk is het onstaan vanuit een samenwerking tussen klasgenoot Franky Age en mijzelf; we spraken af buiten school en zijn vanuit een gitaarles op een avond bij hem in de keuken liedjes gaan schrijven. Dat klikte tekstueel en melodisch zo goed dat we daar onze laatste bandje van het jaar omheen hebben gevormd.  Elke blok telt twee maanden om songs te maken voor de DNA-avonden in EKKO. De DNA-avonden draaien om het creëren van een eigen identiteit als band en het presenteren daarvan in een set van vijftien minuten. Tijdens deze avonden spelen er zes of zeven bands waarvan er eentje wordt uitgekozen om een nummer op te nemen in de Mailmen Studio. Dit is de studio van Martijn Groeneveld die bijvoorbeeld ook Blaudzun heeft opgenomen en samen met John Coffey werkt, niet gek dus.”

Vertel eens over je tijd op de Herman Brood Academie tot nu toe.
“Sinds september 2014 volg ik aan de HBA in Utrecht de studierichting artiest/muzikant. Ik heb in eerste instantie gekozen om aan de Herman Brood Academie te beginnen omdat ik zelf voelde dat ik erg toe was aan een nieuwe uitdaging. Ik functioneeer muzikaal ook het beste als ik met deadlines te maken heb en ben daardoor op een hoger niveau in een veel sneller werkproces gekomen. In het derde van de jaarlijkse vier blokken, waarin met verschillende bandbezetttingen wordt gespeeld, speel ik samen met drie medestudenten. Op basis van de eerste twee blokken hebben band coaches Ivo Severijns (bassist Herman Brood en Kane) en Marcel van As (drummer Spinvis) voor een interessante combinatie gekozen. Electric Company bestaat dankzij dit duo naast mij en Maarten uit Giorgio Paquay op drums en Theun Nijholt op gitaar. Met name Theun is melodisch een sterke aanvulling op de liedjes die ik schrijf.”

Waarop richt je je dit jaar bij het schrijven van nieuwe liedjes?
“Ik begin meestal aan wat akkoorden of een riff te werken, schrijf een melodie en werken we samen de arrangementen van de liedjes uit. Met teksten die ik aan de hand van de ‘feel’ het nummer schrijf. We wilden nummers maken die coherent, eenvoudig en melodieus zijn. Simpele liedjes waar je ook als muzikant voldoening uit kan halen. Denk aan The Beatles; het klinkt zo makkelijk maar ondertussen. Qua stijl ging deze bezetting trouwens niet meteen naar Lennon en McCartney en consorten maar meer richting The War On Drugs.“ Zac is even afgeleid door een passerende dame en vervolgt: “We hebben één liedje opgenomen in de Mailmen Studio, dat is ‘The Hour Was Midnight’. Voor de tekst ben ik voor het eerst niet met pen en papier gaan zitten, het verhaal heeft zichzelf geschreven tijdens het jammen en spelen met de band. Het nummer begint met de zin ‘The hour was midnight, burned a smoke and filled my lungs’. De tekst is zich gaan vormen als een filmscript, je ziet de beelden van het verhaal voor je. Waar ik naar streef is om muziek te maken die zowel voor muzikanten als voor een breed publiek interessant is. Ik probeer altijd vanuit de eenvoud te werken om dat te bereiken, maar ondertussen probeer ik het wel enigzins te verbeteren en 'slimmer' te maken. Hierdoor kan het naar een hoger niveau stijgen. Ik schrijf mijn teksten ook precies zo. Ik wil graag dat een zin bij iemand in het hoofd blijft zitten en dat de luisteraar zichzelf vragen gaat stellen. Bijvoorbeeld de vraag wat de tekst voor hem of haar zelf betekent.”

Hoe gaat het naast het werk op de HBA met de optredens van jou en je bands?
“De demo van ‘The Hour Was Midnight’ is online gegaan en heeft inmiddels al veel hits gehad. Dankzij die demo werd bekend dat er een nieuwe band was en kwamen de eerste boekingen binnen. We hebben de gigs bevestigd en zijn vervolgens de oefenruimte in gegaan met als doel een deel van mijn eigen nummers van de afgelopen jaar een nieuw jasje te geven. We zijn gestart met drie nummers en hadden er dus nog een stuk of acht nodig om een set van viertig minuten te kunnen spelen. Omdat alle liedjes van mij komen was het niet moeilijk om een hele set te maken die echt klinkt als Electric Company. Ik heb in het afgelopen jaar ervaring opgedaan met solo gigs door heel Nederland en dat doe ik nog steeds. Op 11 juli sta ik trouwens ook solo op SPIJKERROK in het Spijkerkwartier. Daarnaast heb ik de nodige feedback van het publiek meegekregen. Door hun reacties te peilen kwam ik erachter wat wel en niet werkt en weet ik beter hoe ik mijn liedjes met de jongens van Electric Company wil vertalen naar het podium.”

Hoe voelt het om voor het eerst sinds jaren weer in een band te spelen?
“Tijdens de periode op de HBA ben ik er nog duidelijker achter gekomen dat ik echt in een band wil spelen. Die kameraadschap heb ik gemist.”

Hoe ziet de toekomst van Electric Company er wat jou betreft uit?
“Dankzij de demo kunnen we al veel optreden en met ons vieren meters maken.” Met een stem vol overtuiging: “Dat willen we vooral doen: meters maken! Verder zijn we nu met de plannen bezig om vóór de inschrijving van de Popronde 2016 een vette ep te hebben opgenomen om vervolgens in de Popronde mee te draaien.”

Heb je je drie kompanen voorbereid op de prachtige festivalweide die Park Open heet?
“Naast dat ik vele zomers als kind bezoeker ben geweest, heb ik in 2011 voor het eerst met Phoenix Park op de Ronde Weide gestaan. Ook heb ik daar vorige zomer solo gestaan. Voor mij is het zeker een bijzonder optreden. Het is daarnaast een mooi moment om te reflecteren op de tijd die daar tussen heeft gezeten en hoe ik als muzikant en persoon ben gegroeid. Voor mij voelt het ook wel als een soort van thuiskomen, dat heb ik de jongens ook meegegeven. Ik hoop dit een geweldige ‘vuurdoop’ voor Electric Company gaat worden.”

Electric Complany staat op 5 juli a.s. om 15.00 uur op Park Open in Arnhem.