#valkhof15: The Growlers op hun braafst

Zaterdag-headliner weet zich niet te onderscheiden

Tekst: Robin Oostrum | Foto's: Matthijs Mekking ,

Wie The Growlers eerder zag, herinnerde zich mogelijk nog een stomdronken of apestonede band die met moeite op het podium bleef staan. Of de dubieuze uitnodigingen richting meisjes op de voorste rij om na afloop backstage wat te komen drinken. Op het Valkhof hielden de Californiërs het gisteravond opvallend braaf.

HET CONCERT

The Growlers, Arc, zaterdag 18 juli 2015

DE ACT

Naast vermakelijke verhalen zorgen The Growlers gelukkig ook al jaren voor prima muziek. De vier albums staan vol met puntige surf-rockliedjes, vaak voorzien van wat effecten of zo'n typisch sixties-orgeltje, die vooral dankzij de sleazy zang van Brooks Nielson een wat gruizigere feel hebben dan bijvoorbeeld genregenoten als Allah-Las. En dat wil live vanavond nou juist maar niet overkomen. Niet geholpen door het beroerde geluid blijft het zeker de eerste veertig minuten opvallend steriel, een term die we op voorhand nooit zouden hebben geassocieerd met The Growlers.

HET MOMENT

Met semi-disconummer 'Chinese Fountain' schudden The Growlers het park eindelijk wat wakker, en met bescheiden hitje 'Good Advice' er direct achteraan lijkt het slot van het optreden dan toch nog goed te komen. Dit keer halen ze nota bene zelf de vaart eruit: één van de twee microfoons van Brooks houdt er mee op en de setlist wordt na uitvoerig podium-overleg ter plekke nog wat omgegooid. Ironisch genoeg zien we vervolgens tijdens de ongeplande toevoeging 'One Million Lovers' de eerste crowdsurfer van het Valkhof Festival.

HET PUBLIEK

Het is al de hele avond opvallend druk in het dit jaar heringedeelde Valkhofpark. Waar de editie van vorig jaar nog met een fikse regenbui begon, is het vanavond opperbest festivalweer: zonnig maar niet te benauwd, precies de juiste setting voor wat gitaarbandjes. Jammer dat Brooks weer eens het hele optreden voor zichzelf lijkt te spelen, terwijl de overige bandleden ook al niet van hun eilandje afkomen. Respons krijgen The Growlers dan ook - los van genoemde crowdsurfer - alleen van enkele enthousiastelingen op de voorste twee rijen.
 

HET OORDEEL

The Growlers zijn volgens last.fm de populairste band (lees: met de meeste luisteraars wereldwijd) die deze week op het Valkhof staat, hetgeen in combinatie met de prominente headlinerspot op zaterdagavond de nodige verwachtingen schiep. Helaas: wat we vanavond voorgeschoteld krijgen hebben we de afgelopen jaren al honderden keren voorbij zien komen, vaak nog beter ook. Fijn dat het vanavond een keer om de muziek draait bij The Growlers, jammer dat ze zich juist daarin - zeker in dit overvolle genre - niet weten te onderscheiden.
 

DE FOTO