#valkhof15: De kruistocht van Intergalactic Lovers

“De kunst is om effectief iets los te kunnen laten.”

Thijs Schamp ,

Intergalactic Lovers is dé nieuwe opkomende band uit een zeer levendige muziekscene in België. Gewapend met een sterke naam in hun thuisland is deze indierockband tot op het bot gemotiveerd om een doorbraak in het buitenland te maken. Zangeres Lara Chedraoui en drummer Brendan Corbey geven een kijkje in hun nieuwe plannen en hebben een slimme oplossing voor het lopen van een Vierdaagse.

Nieuwe Belgen aan de voet van mogelijk nieuwe successen. Hoe gaat het met jullie?
Lara: “Goed.”
Brendan: “Het is nu dag vijf van de tour. Ik ben gelukkig nog niet te vermoeid, maar we hebben een leuk blok met optredens staan. Onder andere in Duitsland, Nederland en Zwitserland.”

Met ‘Delay’ hadden jullie natuurlijk een grote hit in België. Maar na het laatste album Litte Heavy Burdens is het wellicht weer tijd voor nieuwe stap. Wat zijn jullie doelen?
Lara: “We willen eigenlijk veel festivals spelen dit jaar. Daarom hebben we nu deze tour gepland. En eind september willen we ons enkel en alleen toespitsen op het schrijven van nieuw materiaal voor het volgende album.”

Dus Intergalactic Lovers komt met een nieuw album in 2016?
Brendan: “We willen er zeker geen datum opkleven. We weten inmiddels dat het vrij lang duurt tussen het schrijven van je eerste noot tot dat de cd daadwerkelijk in de winkels ligt. We zijn met onze laatste plaat nu al anderhalf jaar aan het spelen. En het zou ons een deugd om weer wat nieuws te hebben eigenlijk.”

Hebben jullie weer een nieuwe vonk van inspiratie gevonden? Of is er druk om iets nieuws te maken?
Lara: “Nee, we hebben wel voldoende inspiratie. We werken vaak samples uit voor onszelf en iedereen brengt dan wat mee naar de sessies. Soms laten we dan een track even liggen als we hem niet voelen, maar soms is het ook meteen goed.”
Brendan: “Iedereen moet zijn eigen plek hebben in de band en daarbij ook een bijdrage leveren vanuit zijn positie. Dat vinden we wel belangrijk. Bovendien is live spelen heel iets anders dan een nieuwe plaat opnemen. Wij hebben gemerkt dat het live spelen en plaat opnemen moeilijk gelijk op kan gaan qua tijd.”

Het eindresultaat van een nieuwe plaat wordt natuurlijk door veel verschillende zaken bepaald, zoals studio, producer en omgeving. Hoe behouden jullie daarin de eindregie?
Lara: “De afgelopen twee albums hebben we met dezelfde producer gewerkt. Dit gaf ons voldoende ruimte en vastigheid. Ik denk dat het nu ook een uitdaging wordt om weer een nieuwe producer te vinden. Een nieuwe producer kan ook weer een verandering brengen in ons geluid en manier van werken. Maar we willen wel zelf de teugels in handen blijven houden. De kunst is om effectief zelf iets los te kunnen laten.”

De Belgische muziekscene is al geruime tijd erg in opkomst. Het lijkt alsof bands uit jullie land makkelijk doorbreken?
Brendan: “België is een gecompliceerd land. Alleen al vanwege de indeling tussen Wallonië en Vlaanderen. Voor Nederlandse bands is het makkelijker om Vlaanderen aan te spreken dan het andere gedeelte. Ik denk toch dat veel bands daarop vastlopen.”

Hoe gaan jullie daar zelf dan mee om?
Lara: “We geven gewoon niet op. Vlaanderen staat achter ons en vanuit daar willen verder opbouwen.”
Brendan: “Vlaanderen en zijn radiostations staan zeker achter ons. In Duitsland en België proberen we ons eerst regionaal en via kleine stations op te werken, maar dat is wel arbeidsintensief. Toch willen we onze grenzen blijven verleggen.”

Tot slot. Dit festival staat in het teken van de Nijmeegse Vierdaagse. Wat zou jezelf niet vergeten als je 160 kilometer in vier dagen moet lopen?
Lara: “Ten eerste zou ik echt dood zijn denk ik. Dus ik denk dat ik maar een fiets meeneem, haha.”
Brendan: “Ik zou behoefte hebben aan afleiding, dus ik neem muziek mee. Ik liep vroeger overigens wel veel en was goed in tweehonderd en vierhonderd meter rennen. Ik ben dus meer van de lange spurt. Ik ga er maar niet aan beginnen denk ik dat wandelen.”