#10jaar3v12gld 3voor12 gelderland bestaat tien jaar!

En viert een jaar lang feest met bijzondere activiteiten

Robin Oostrum & Imke Loeffen ,

Deze maand bestaat de Gelderse lokaalafdeling van 3voor12 tien jaar. Gedurende het hele jaar zal hier extra aandacht voor zijn in de vorm van specials, artikelen en activiteiten. Maar voor het feestjaar van start gaat, duiken we nog één keer de archiefkast in voor de opvallendste feiten en cijfers van het afgelopen decennium. Wat is er zoal gebeurd in tien jaar 3voor12 gelderland?

Op 25 mei 2004 verschijnt het eerste artikel, destijds nog onder de vlag van 3voor12/Arnhem-Nijmegen. Het betreft een recensie van de Roos van Nijmegen-finale in Doornroosje, gewonnen door The Kevin Costners. “The Kevin Costners zijn gewoon goed. En ze hebben niet eens een website,” oordeelde het kersverse muziekplatform. Een treffende constatering: in 2014 brengt de band na vijf jaar radiostilte een gloednieuwe plaat uit bij Excelsior, die ze presenteren op het Valkhof Festival.

Enkele maanden later, op 9 september 2004, vindt de officiële lancering van het platform plaats in Doornroosje. Met onder meer The Gathering (met hoogzwangere Anneke van Giersbergen), The Kevin Costners en Out of Many wordt het startschot gegeven voor 3voor12/Arnhem-Nijmegen. Omdat Arnhem natuurlijk niet achter mag blijven is er twee dagen later – op 11 september – ook een lanceringsfeestje in Kultuurhuis Bosch.

De website groeit uit zijn voegen en er is buiten de twee steden die tot dan toe centraal stonden nog veel meer te ontdekken in de provincie. Tijdens de Gesel XL in het Arnhemse Bosch houdt toenmalig hoofdredacteur Edwin Niemantsverdriet daarom de laatste speech namens 3voor12/Arnhem-Nijmegen. Op 24 februari 2012 (om drie voor twaalf 's avonds) wordt het regionale platform omgedoopt 3voor12 gelderland. De eer voor het eerste optreden onder de nieuwe naam is aan de heren van The Netherlands en tijdens de eerstvolgende clubavond op 23 maart 2012 in Luxor hangt voor het eerst de nieuwe vlag. 

3voor12 GELDERLAND IN CIJFERS


5228 artikelen
Interviews, fotoreportages, sfeerverslagen, recensies, aankondigingen... in totaal verschijnen er in tien jaar meer dan vijfduizend artikelen op de 3voor12/gelderland-pagina. Gerekend vanaf de eerste Roos van Nijmegen-recensie is dat een gemiddelde van 1,4 artikel per dag. In 2012 toont de redactie zich – tot op heden – het productiefst, met maar liefst 2,3 artikelen per dag.
 
1125 likes
Zoveel Facebooklikes heeft de 3voor12 gelderland-pagina op het moment van schrijven. Sinds de naamswijziging in februari 2012 is de lokaalafdeling ook op Facebook en Twitter te vinden, waar ze muziekliefhebbers op de hoogte houdt van het laatste nieuws en de meest recente artikelen. Op dat laatste medium wordt @3voor12gld gevolgd door 3622 tweeps. Sinds 2014 is er een socialmediacoördinator werkzaam bij 3voor12 gelderland.

42 clubavonden
Door de jaren heen organiseert 3voor12 gelderland regelmatig een clubavond in Nijmegen, Arnhem of Wageningen. Met ticketprijzen variërend van gratis tot een euro of zeven staan hier in de loop van de jaren (beginnende) lokale artiesten als The Heat, Navarone, The Kevin Costners en Taxidermist. De tussenstand tot nu toe: maar liefst 42 avonden vol opkomende artiesten.

5 hoofdredacteuren

In de afgelopen tien jaar heeft 3voor12 gelderland vijf hoofdredacteuren gekend: mede-oprichter en inmiddels bekend muziekjournalist Alex van der Hulst, opgevolgd door plaatjesdraaier Klaas-Jan Gräfe, waarna Onderbroek-programmeur Didier Hodiamont het overneemt. Daarna volgt een lange periode waarin Edwin Niemantsverdriet aan het roer staat, tot na de kortstondige duocarrière van Krista Jantowski en Aukje Verstegen het stokje uiteindelijk enkel bij laatstgenoemde belandt.

10 jaar de-Affaire / Valkhof Festival
Toegegeven: in 2004 blijft het nog bij een kort interview over het alternatieve muzikale aanbod tijdens de Vierdaagsfeesten. Maar vanaf dan is de-Affaire (vanaf 2013 het Valkhof Festival) hét jaarlijkse hoogtepunt voor 3voor12 gelderland. Met uitgebreide recensies, fotoverslagen en interviews is 3voor12 gelderland elk jaar weer het voornaamste journalistieke medium tijdens de week aan alternatieve popmuziek in het Valkhofpark, Club Voerweg, Stevenskerk en het Lentse Waalstrand. Analoog aan het landelijke 3voor12-format worden in 2011, 2012 en 2013 de recensies ook van een cijfer voorzien: recensent Paul Aerts zorgt hierbij voor een unicum door de Texaanse rockers van White Denim een 10 te geven.
 

FEEST VOOR 3VOOR12 GELDERLAND

3voor12 gelderland gaat volop door! Houd het komende jaar daarom goed de website en social media in de gaten. In kader van het tienjarig bestaan zullen er regelmatig specials, interviews en artikelen te vinden zijn, te herkennen aan de hashtag #10jaar3voor12gld. Daarnaast organiseert de lokaalafdeling enkele feestelijke activiteiten, waarin er extra aandacht is voor Gelderse artiesten.