Villa Zeno komt met debuutplaat Self Made Woman Villa Zeno komt met debuutplaat Self Made Woman

Help de band aan mooi artwork en een uitgave op vinyl

, Taggi Eenstroom

Villa Zeno komt met debuutplaat Self Made Woman

Help de band aan mooi artwork en een uitgave op vinyl

Taggi Eenstroom ,

De Achterhoek is een broedplaats voor muzikanten en weet elke keer weer positief te verrassen. Ook Villa Zeno vindt daar haar oorsprong. Inmiddels zijn de roots van de bandleden uitgebreid door de komst van Finse bassist Jukka Kiviniemi. Het gaat hard met de band. Op 4 april is de releaseshow van het debuutalbum Self Made Woman. Via Voordekunst proberen de muzikanten geld te genereren voor een mooi artwork. Daarnaast hopen zij de plaat op vinyl uit te brengen. Druk, druk, druk, dus in huize Zeno. Gelukkig hadden zanger/gitarist Jonah Falke en drummer Björn van den Boom nog een moment vrij.

“De band is ontstaan in het Pakhuus in Silvolde,” aldus Jonah Falke, zanger en gitarist van de band. “Daar sprak ik Timon Massop (toetsenist) en hij wilde een nieuwe band beginnen. Ik had liedjes geschreven, dus zijn we samen gestart.” Er werd een aantal keer gewisseld van drummer tot de band uitkwam bij Björn van den Boom. 
 
Na de release van de ep In Front Of The Moon start de band met het werken aan een debuutalbum. Dit blijkt een langdurig proces. “Op een gegeven moment was het toch zo dat we iets miste. Toen heb ik Jukka Kiviniemi gevraagd mee te doen,” aldus Björn. Hij kende Kiviniemi al van een andere band. Jonah: “Ik ben de jongste. We zitten met twee oude mannen in de band: Björn en Jukka. Zij gaan wel anders met dingen om. Ze hebben meer gespeeld en zijn heel saai geworden daardoor.” En zoals van een drummer valt te verwachten, slaat Björn terug: “We hebben allemaal vanuit een ander perspectief dezelfde drive. Wij zijn misschien iets ouder, maar hebben die jeugdige naïviteit ook wat minder.” 
 
De band maakt een groei door en de opnames van het debuutalbum lopen voorspoedig. “Als je de plaat opzet, dan hoor je het verschil tussen toen en nu,” vertelt de amusante zanger. Björn voegt daar een paar wijze woorden aan toe: “We zijn allemaal gegroeid, zowel individueel en als muzikant. We zijn met de band meer op elkaar ingespeeld en anders naar liedjes gaan luisteren.” Daarnaast heeft de komst van een bassist gezorgd voor meer speelvrijheid voor toetsenist Timon Massop. “Hij heeft een hand extra. Daardoor zijn de mogelijkheden breder geworden,” aldus Jonah. Ook het proces in de studio heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de band. “We hebben eerst een week op een boerderij gezeten. Daar probeerden we om de liedjes met die live-energie te vangen. En toen dachten we, ‘oke dat klinkt goed’, maar voor een album wilden we toch een stapje verder gaan,” legt de zanger uit.  
 

De debuutplaat belooft een veelzijdig stukje kunst te worden. Beide bandleden weten me nieuwsgierig te maken. “De plaat heeft een eigen stijl. Je kunt echt horen dat wij het zijn. De stem van Jonah is erg herkenbaar. We kunnen heel rock gericht zijn, heel klein, swing of juist heel zwaar. Op het album is één ballad zelfs zonder drums. Samen gezongen met de zangeres van Mister & Mississippi,” licht Björn toe. “We hebben het proberen samen te vatten in cool, catchy en creatief.” Het album bevat luisterliedjes, maar ook liedjes zoals we die al kennen van Villa Zeno. “Het is moeilijk om te zeggen of je overeenkomsten hoort met de ep. Sommige liedjes neigen echt naar dat live-gevoel, anderen zijn meer luisterliedjes,” vult de zanger aan. 
 
De eerste single is ook meteen de titel van het debuutalbum. “Ik vind het juist interessant om over dingen te schrijven die buiten mezelf staan. Self Made Woman gaat over een man die eigenlijk een vrouw is. Ik probeer in die rol te kruipen en heb daar een nummer over geschreven,” vertelt Jonah. De band heeft als eerste single voor Self Made Woman gekozen vanwege de melodielijn. Deze blijft goed hangen en is opzwepend. “Het nummer is ook helemaal nieuw. We hebben het in de studio gemaakt,” aldus Jonah. 
 


De opnames voor het debuutalbum zijn voltooid. Wel heeft de band een ludieke actie opgezet om geld in te zamelen voor het artwork. Ook hopen zij daarmee de plaat op vinyl uit te kunnen brengen. Hiervoor is een totaalbedrag van 5000 euro nodig. Villa Zeno heeft inmiddels al meer dan vijftig trouwe fans die donateur zijn geworden, maar daarmee is [red.: tijdens het schrijven van dit artikel] pas 34% van het totaaldoel behaald. “Je kunt wel een plaat maken en het op cd uitbrengen, maar zonder promotie komt er niks. Er komt heel veel bij kijken,” vertelt Björn. Als je het doet, doe het dan goed, zoals een oud gezegde luid. En dit advies neemt dit viertal ten harte. “Het fijne van voordekunst is dat je betrokkenheid krijgt. Dat is fijn voor de mensen die doneren, maar ook voor ons,” voegt Jonah daar aan toe. Björn: “Het mooiste is, je geeft geld, maar je krijgt er ook echt een plaat voor terug. Daardoor voelt het niet helemaal als bedelen.” Wil je de band ook sponsoren, ga naar voordekunst.nl.

Op 4 april vanaf 20.00 uur is de releaseshow in de DRU fabriek te Ulft. “Het wordt een mooi feestje,” aldus Jonah, ”het wordt heel bijzonder. Er komen gasten mee spelen, we hebben een videowall en een mooi voorprogramma. Het is aan de ene kant een soort van bedankavond.”

Villa Zeno regelt voor de mensen uit Nijmegen een bus om naar de releaseshow te kunnen komen. Hierover volgt spoedig meer informatie op hun website en Facebookpagina. Hou de sites dus goed in de gaten.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland