Varkensstraat 17 in Arnhem schudt op haar grondvesten Varkensstraat 17 in Arnhem schudt op haar grondvesten

‘Powered by Willemeen’ breken Startled By Silence, Ashes Of Many en The Color Morale het uitverkochte Arnhemse The Move af

, Tekst: Bertus Elings / Foto's: Wouter Kamphuis en Eline Prins

Varkensstraat 17 in Arnhem schudt op haar grondvesten

‘Powered by Willemeen’ breken Startled By Silence, Ashes Of Many en The Color Morale het uitverkochte Arnhemse The Move af

Tekst: Bertus Elings / Foto's: Wouter Kamphuis en Eline Prins ,

In verband met een aankomende verbouwing van Willemeen in Arnhem wordt voor sommige activiteiten een andere locatie gezocht. Zo ook afgelopen zondag, 9 maart. En wat zullen ze bij The Move blij zijn geweest dat zij deze drie bands mochten ontvangen. De gemeente Arnhem wellicht iets minder, aangezien Startled By Silence, Ashes Of Many en The Color Marole zo hard waren, dat ze de klinkers uit de Varkensstraat speelden.

Omdat het een zondagshow betreft, opent The Move al om 18.00 uur haar deuren. Binnen een half uur is het zaaltje op de eerste etage aardig gevuld; als het Utrechtse Startled By Silence om half zeven de eerste metal noten uit de speakers laat denderen, is er toch al wel 100 man binnen. Vooral jongeren, trouwens.

Het is duidelijk dat Startled By Silence ooit heel erg is geschrokken van de stilte, want ze zorgen er erg goed voor dat The Move tijdens hun optreden verstoken blijft van enig rustig moment. Vier jongens en één meisje bijten op ijzersterke wijze het spits af. De leadzanger laat horen dat hij over een ijzersterke strot beschikt. Het meisje grunt overigens ook een aardig deuntje mee. Jammer echter van het laatste nummer dat ze spelen. De band probeert een bepaalde mate van samenzang. Niet doen, mensen, jullie klonken zo lekker.
 

Tegen 19.15 uur is Ashes Of Many klaar met het opbouwen van de set. En dat zullen we weten! Koen Vroom, zanger van deze Didamse/Arnhemse trots, zet een keel op waardoor het publiek even bang is dat hij ze zal opeten. Gelukkig blijft het bij melodisch metalcore-grunting. Hij weet het publiek, dat deels speciaal voor hem is gekomen, telkens weer op te zwepen. Hier staat een nieuwe generatie headbangers!

De energie knalt gewoonweg van het podium af. Zo zeer zelfs, dat Vroom menig keer van het podium afspringt en zich vanuit het publiek laat horen. Joren Heijnen, bassist van Ashes Of Many, laat zich trouwens ook niet onbetuigd. Speciale aandacht verdient echter de leadgitarist. Met zijn ‘hamer ons’ en ‘pull offs’ herinnert hij aan Eddy van Halen die deze manier van gitaarspelen op de kaart zette met Eruption.

Dat Ashes Of Many geen onbekende is in de Arnhemse metal-scene blijkt ook wel uit de wijze waarop het publiek zich laat horen bij het nummer Faceless. Er wordt stevig meegezongen. En ze timmeren meer aan de weg. Zo vertelt Vroom dat ze net een clip hebben opgenomen voor Forgive & Replace. Alleszins de moeite waard!

Blijkbaar gaat het allemaal nog niet hard genoeg. Vanaf het podium klinkt namelijk een oproep voor een moshpit. Kennelijk is meezingen alleen niet voldoende. Een man of tien, vijftien geeft er korte tijd gehoor aan, maar de zaal van The Move biedt eigenlijk niet voldoende ruimte om écht los te gaan. Één ding is echter duidelijk: Ashes Of Many heeft in 2013 terecht de Gelderse Bandwedstrijden gewonnen.

Om kwart over acht verschijnt de hoofdact ten tonele: The Color Morale. Garrett Rapp en consorten hebben Arnhem uitgekozen als dé plaats voor hun enige Nederlandse optreden. Dat verklaart ook waarom het publiek van heinde en verre is toegestroomd. Zoals de Hoofddorpse Beau (17) die zelfs haar moeder heeft meegesleept naar Arnhem om Rapp haar tekening van hem te kunnen overhandigen.

Op de snoeiharde dreunen van onder andere Strange Comfort, Burn Victims en Steadfast laat The Color Morale zien waarom ze de favoriet zijn van het publiek. Niet alleen van het publiek, overigens. Koen Vroom krijgt namelijk de gelegenheid om een stukje te zingen met zijn helden en ziet zo, naar eigen zeggen, een droom in vervulling gaan.

Wanneer de tijd is gekomen om te stoppen, meldt Rapp dat hij nog terug komt. Samen met gitarist Devin King staat hij een paar minuten later midden in het publiek. In een geweldig kleine, mooie akoestische set brengen ze vervolgens Smoke And Mirrors en Learned Behavior ten gehore, vocaal gesteund door hun fans. The Color Morale heeft er minstens één fan bij gekregen, vanavond.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland