Eerste voorronde Kaf en Koren 2014 Eerste voorronde Kaf en Koren 2014

Rock, rock en nog eens rock, maar dan wel steeds net anders

, Patrick Balkhoven

Eerste voorronde Kaf en Koren 2014

Rock, rock en nog eens rock, maar dan wel steeds net anders

Patrick Balkhoven ,

Bands met tenminste één lid dat studeert aan de Radboud Universiteit of de HAN, kunnen deelnemen aan Kaf en Koren. Het Cultuurcafé is het toneel voor de competitie voor nieuwe/jonge/beginnende bands in Nijmegen. Dit gezellige onderkomen op de campus biedt op de dinsdagen van de drie voorronden plek aan negen bands. De finale is in het prachtige Doornroosje op 12 juni.

Armed Cloud, Local Clown en Smoking Chimneys zijn de eerste drie bands die hun kunnen laten zien. En dat ‘laten zien’ dat heeft Armed Cloud, de eerste band van de avond, goed begrepen. De ambitieuze rockers vol pretentie zijn muzikanten van hoog niveau. Stuk voor stuk willen zij laten zien dat ze hun instrument ten volle beheersen. Wat ze echter vergeten, is een pakkend liedje te schrijven. De pompeuze progrock riekt naar jaren tachtig en hairmetal. Kun je hier doorheen kijken/luisteren, dan zie je een netjes spelende band die vooral heel erg perfectionistisch is. Knap gedaan, maar er valt zeker nog wat te sleutelen aan de overmatigheid; meer is niet altijd beter.

Local Clown is een band van een geheel andere orde. De rommelige rock moet het niet hebben van technische hoogstandjes. Ook de presentatie is niet het aspect waar de band zich op focust. Hoewel, de zanger/gitarist is zich erg bewust van zijn voorkomen. De vriendenclub doet verwoedde pogingen lekker door te rocken. Op sommige momenten heeft Local Clown een aardige groove te pakken, maar het wil jammer genoeg niet doorzetten. Het pretentieloze karakter van de clown en zijn kornuiten spreekt voor hun, toch moet er nog hard gewerkt worden aan het algehele niveau.

De jonkies van Smoking Chimneys weten naar eigen zeggen niet welk soort muziek ze maken. Wel, dat is niet zo moeilijk; het is rock. Toch verraden de structuren en pakkende melodieën een scheut (indie)pop. Het feit dat deze band echt liedjes schrijft en ze behoorlijk naar behoren uitvoert, heeft een verfrissende uitwerking op de avond. Hoewel het appels en peren vergelijken is, als zijnde een competitie, kunnen we met gemak stellen dat Smoking Chimneys het meest aangename optreden van de avond speelt.

Of zij er de finale mee gaan halen, is natuurlijk nog niet zeker. Pas na de derde voorronde zal duidelijk worden welke bands er in Doornroosje spelen tijdens de finale van Kaf en Koren 2014. De twee volgende voorronden zijn op dinsdag 18 maart en 1 april, natuurlijk in het Cultuurcafé.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland