Muziek en muziekindustrie in Gelderland 2013 Muziek en muziekindustrie in Gelderland 2013

Wat was "hot"?

, Tekst: Thijs Schamp / Fotos: archief

Muziek en muziekindustrie in Gelderland 2013

Wat was "hot"?

Tekst: Thijs Schamp / Fotos: archief ,

2013: een jaar waarin Free Record Shop omviel, er landelijk een forse daling van de fysieke muziekverkoop was. Nick Cave & The Bad Seeds het favoriete album van OOR bleek te zijn en Get Lucky van Daft Punk de 'Song van het Jaar' werd. Tijd om een bezoekje te brengen aan een aantal platenzaken in onze provincie voor een muzikaal 2013 in een notendop.

Het afgelopen jaar, of zeg maar gerust jaren, zien we een duidelijke digitalisering in de muziek, in aanbod en vraag. Muziekplatformen als Spotify, iTunes en Deezer zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse muzikale landschap. Ook het afgelopen jaar heeft dit geresulteerd in bijvoorbeeld het verdwijnen van Free Record Shop. Het derde kwartaal van 2013 liet dan ook een daling van 37% zien in de fysieke muziekdragers ten opzichte van 2012.

Deze trend heeft zich ook doorgezet in Gelderland. Aan de andere kant lijken de “speciaalzaken” juist te floreren bij deze ontwikkeling. “De Waaghals heeft een extreem goed jaar gedraaid”, volgens eigenaar Peer van den Boogaart. Hij spreekt over een fantastisch jaar met prachtige releases. “We zien een blijvende stijging van vinylverkoop in onze zaak.” Paul Kroese van Kroese bevestigt dit want ook hij heeft de schappen met vinyl het afgelopen jaar uitgebreid: “Toch blijven cd’s het grootste aandeel hebben in onze verkoop”.

Voor De Waaghals ligt dit anders, voor hen is vinyl inmiddels uitgegroeid tot de belangrijkste pijler in de omzet. “Wij vinden het belangrijk om een hoog snuffelgehalte te houden en interactie te hebben met de klant”, aldus Peer. “Je gaat muziek met elkaar uitwisselen, ook van de klant krijg ik regelmatig interessante tips. Dit soort bijkomstigheden dragen bij dat de verkoop van fysieke muziek toeneemt.”  Volgens beiden draagt ook een initiatief als Record Store Day bij aan het succes van de verkoop. Aan Black Friday, een dag in Amerika waarop speciale releases van vinyl worden uitgebracht, wordt daarentegen nog geen aandacht besteed.

Muziek

Tot zover de verkoop van de muziek, maar wat was nu het meest populair dit jaar? Bij De Waaghals zijn de platen van o.a. Nick Cave, Unknown Mortal Orchestra en Kurt Vile erg goed verkocht. Bij Kroese waren Mister & Mississippi, het onverwachte album van Beyoncé en Queens of The Stone Age omzetbepalers. Wat betreft de Gelderse artiesten steekt het album I_Con van De Staat er met kop en schouders bovenuit als het gaat om fysieke verkoop. Ook Dr. Duval deed het in De Waaghals Arnhem opvallend goed. De laatste paar maanden worden ook de releases van Black Bottle Riot en Automatic Sam goed verkocht bij Kroese. Met daarbij de albums van onder andere Navarone, Guild of Stags en Suit and Tie Johns is het een bijzonder goed Gelders jaar geweest!

Favoriet in 2013

3voor12 Gelderland waagt zich er tenslotte aan om eens te peilen wat de persoonlijke favoriet van de beide heren zijn. Het album Fanfare van Jonathan Wilson is de favoriet van Paul Kroese. “Een prachtig album, maar het is ook moeilijk kiezen: soms kan het de dag erna anders zijn,” zegt hij. Peer van den Boogaart pikt About Farewell van Alela Diane uit als zijn favoriet van 2013. “Er zijn zoveel prachtige releases uitgekomen dit jaar, maar dit is wel mijn persoonlijke favoriet”.

Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland