Een middag in de studio met Living Room Heroes

Wat heeft een Nijmeegse band te zoeken in Winterswijk?

Heyta Melssen ,

Twee jaar geleden begonnen Henri Zoetbrood en Marc van Hout met hun tweemansformatie Living Room Heroes. Henri op akoestische gitaar en als zanger, Marc op elektrische gitaar en als achtergrondzanger. Ze traden regelmatig op in kleine zalen, clubs en kroegen, maar ze misten nog iets. Een half jaar geleden sloot de bassist Rodrigo (Ro) Davids zich aan bij het gezelschap en begin december 2013 werd de band gecompleteerd met Mike Visser op drums.

Met de komst van Ro en Mike is nogal wat veranderd aan de sound van de band. Dus moeten de mannen nieuw promotiemateriaal opnemen. En daarom zijn zij op deze kille, grijze zaterdagmiddag bij elkaar op een tochtig industrieterrein aan de rand van Winterswijk. Niet de meest voor de hand liggende plek misschien, want het complete gezelschap, inclusief de fotograaf en de schrijfster van 3voor12 gelderland, heeft vanuit Nijmegen de weg moeten vinden naar de uiterste regionen van de Achterhoek. 
 
Dus waarom zijn we hier, in Winterswijk? De bandleden kijken elkaar aan. Tja, waarom eigenlijk geen Nijmeegse studio? De oorzaak ligt bij Mike: hij komt uit Aalten en heeft hier al eerder opnames gemaakt. Oké, dus, vandaar, logisch. 


‘Hier’ is dan ook een professioneel ogende studio al zou je dat aan de buitenkant niet zeggen. Een bijna verlaten gebouwencomplex met een ondoorgrondelijke geografie, de bochtige gangen volgestouwd met rommel. Maar ben je eenmaal binnen dan merk je daar niets meer van. De studio oogt huiselijk met kleden op de glimmende laminaatvloer en geluidsdempende panelen langs de wanden. Het wemelt van de camera’s en microfoons en in de overzichtelijke controleruimte staan de beeldschermen en computers voor de bediening van de opnameapparatuur ordelijk opgesteld. 

Wat voor soort muziek maakt Living Room Heroes? Een beetje Americana, blues, invloeden van jazz en soul maar eigenlijk gewoon lekkere muziek, met een Achterhoekse bite. Want hoewel alle vier de bandleden inmiddels in Nijmegen wonen, is er sprake van Achterhoekse roots. De muziek komt gezamenlijk tot stand. Henri en Marc schrijven een eerste opzet en vervolgens worden de ideeën met zijn vieren uitgewerkt. Op de eerste ep van de band, Head Over Heels, is de stijl nog singer-songwriter. Nu met bas en drums erbij gaat het meer de blueskant op. 

Intussen wordt er flink gesjouwd met koffers en foedralen, snoeren worden ingeplugd, het drumstel wordt opgebouwd en op zijn plek gezet en de instrumenten worden gestemd. Tussendoor nemen de mannen tijd voor koffie-met-gebruiksaanwijzing (“Die pads moeten wel regelmatig gewisseld.” “Oh? Ik dacht dat het net zo ging als met theezakjes.”), een fotosessie en wat korte interviews. 

In hoeverre kun je eigenlijk nog spreken van de Living Room Heroes? Op de eerste ep zijn ingetogen nummers te horen, twee gitaren met zang. Maar nu zijn daar de bas en de percussie bijgekomen. Bij nieuwe boekingen is het dus wel van belang dat de mensen weten wat hen te wachten staat. In deze setting speelt de band nu zo’n maand of twee en er is één optreden geweest, in Aalten. Toch denkt de band niet echt na over een naamsverandering, vooral omdat de naam net een beetje bekend begint te worden. 

De opname van vandaag is in meer dan één opzicht spannend. Natuurlijk is het bedoeld als pr-middel om de band te promoten. Maar zeker zo interessant is het voor de bandleden zelf, om eens te horen hoe het een en ander nu eigenlijk klinkt. Ze horen het zelf op het podium maar voor een beperkt deel en zijn heel benieuwd hoe de muziek overkomt.  

Naast de band bestaat er natuurlijk nog een ander leven, hoewel ook dat voor een groot deel in het teken van muziek staat. Marc geeft gitaarles, zowel aan individuele cursisten als aan basisschoolklassen in Nijmegen. Mike speelt naast de Living Room Heroes ook drums in de Backcorner Boogie Band, die kortgeleden de nieuwe cd Faico Faico uitbracht. Hij is op dit moment ‘between jobs’ maar zou graag muziekles, met name drum, geven aan jongeren. Ro houdt zich als hij niet speelt onder andere bezig met geluidstechniek. 

Henri en Marc spelen dus al twee jaar samen, maar zij kennen elkaar al langer. Ook de vriendschap van Marc en Ro gaat al jaren terug: zes jaar geleden speelden ze al in My Bootheels. De muziekwereld is hoe dan ook een kleine wereld, en soms komen muzikanten overeen om die wereld voor een tijd te delen. Qua muziekstijl past dit viertal goed bij elkaar en ook in de omgang lijken ze prima aan elkaar gewaagd. In elk geval vliegen op deze zaterdagmiddag in de nauwe studio de kwinkslagen over en weer. 

De heren zien de toekomst van de Living Room Heroes als optimistisch, natuurlijk. Na de opnames van vanmiddag hoopt de band flink aan de slag te kunnen op de podia in het land. Niet alleen in Nijmegen en omgeving maar juist verder het land in, een andere omgeving, ander publiek. Niet spelen op de plekken waar ook je dagelijks leven zich afspeelt. Een mooi streven, en na het aanhoren van een paar nummers, een zeer reëel streven. Er ligt een optie voor een optreden eind februari, maar bij het maken van de afspraak is nog even in het midden gelaten of er twee, drie dan wel vier muzikanten op het podium staan. Zo groot is het podium dan ook niet want het optreden vindt plaats tijdens het Sciencecafé in Shamrock aan de Smetiusstraat te Nijmegen. Op 8 maart treedt de complete band op in het Wilderniscafé in Kekerdom. 

De Living Room Heroes hebben het in zich om een groot publiek aan te spreken. De muziek ligt goed in het gehoor en het enthousiasme straalt van de vier bandleden af. Hopelijk horen we meer van dit viertal en komt er snel een nieuwe cd op de markt waarop de nieuwe sound flink tot zijn recht komt.