Roos van Nijmegen

Lieflijke derde en laatste voorronde

Tekst: Thom Klompenhouwer / Foto's: Felicia Tielenius Kruythoff ,

Afgelopen woensdag was Merleyn wederom het decor van de Roos van Nijmegen. Deze laatste voorronde van de bandcompetitie was gereserveerd voor sfeervolle en lieflijke klanken. In Orbit, Merchants Of Moments en These People dongen ieder op eigen wijze naar de gunsten van het toegestroomde publiek.

Bij aanvang van het optreden van Merchants Of Moments is Merleyn goed bezet. De mogelijkheid om als deelnemende act zelf kaarten te verkopen, heeft het jonge vijftal, gezien het grote aantal ouders en vrienden in de zaal, niet aan zich voorbij laten gaan. De sfeer zit er dan ook direct goed in. Merchants Of Moments speelt verzorgde pop/rock en laat in hun ballades beheersing en vernuft horen. De meer uptempo liedjes brengen het publiek weliswaar aan het springen maar worden minder overtuigend gebracht. Dit komt deels door de zangeres die zichzelf in haar enthousiasme voorbij loopt en bijna vergeet geconcentreerd te blijven zingen. Dat deed ze wel in de eerdere ballades en waarin dankzij haar duidelijke articulatie de woorden goed te volgen waren. Merchants Of Moments laat met recht horen dat zij jong talent zijn en krijgen hopelijk de tijd om te rijpen en wat meer een 'eigen smoel' te ontwikkelen.

Een deel van het publiek dat vol toewijding het optreden van de vorige act ondersteunde, laat zich op het moment dat These People de bühne bestijgt van een minder sympathieke kant zien. De waarschijnlijk importante borrelplaat is nogal een stoorzender tijdens de eerste liedjes van het songwriters-duo. Dit leidt samen met een haperend zaalgeluid tot een taaie start. Toch laat men zich niet uit het veld slaan en weten zij gedurende het optreden de aandacht steeds meer voor zich te winnen. Het akoestische gitaarspel van Dirk Mesman ligt prettig in het gehoor en hij weet vocaal te imponeren door zo nu en dan de hoogte in te gaan. Helaas blijft in de samenzang, die hier en daar onzuiver is, altvioliste Anna Witvliet achter. Hoogtepunt is het laatste liedje van de set waarin een elektronische beat zit verstopt. Ondanks een stroef begin werd het een fijn optreden!

Trad In Orbit tijdens Kaf en Koren nog op in gemankeerde samenstelling, vanavond is het gezelschap op volle oorlogssterkte. Over de authenticiteit van de natuurthematiek van de band - de liedjes bevatten verwijzingen naar bossen, water en het daarin verdrinken - is vast te discussiëren. Maar op de instrumentenbeheersing valt, op de wat onvaste samenzang na, weinig af te dingen. De indiefolk wordt uiterst professioneel neergezet. Toch kabbelt het optreden een beetje voort omdat de liedjes nogal van hetzelfde laken een pak zijn. Daarnaast ontbreekt de échte overtuiging en het enthousiasme dat je bij een dergelijk optreden mag verwachten.

De vier acts die gaan strijden om de eer in de finale in Doornroosje op 29 mei (Hemelvaartsdag) worden aanstaande maandag op de site van de Roos van Nijmegen bekendgemaakt.