#zc13: Herrie in de hut, modder in The Meltdown

Zwarte Cross’ hardste weide in woord en beeld

Tekst: Paul Aerts. Foto's: John Boerdam en Bernard Bodt. Video: Renée Wouters. ,

Het is ieder jaar weer feest op de meest explosieve weide van de Zwarte Cross: de Metalweide. Dit jaar koos de organisatie echter voor een nieuw podium met een toegankelijkere insteek: The Meltdown. Een nucleair veld met kernsplitsing dus. Gevolg: een positief reactieproces voor een breder publiek. Zowel rockbands als Shaking Godspeed, Automatic Sam, Birth of Joy en Royal Republic betraden het duistere podium. Maar de zware metalen voor stoere mannen waren ook weer van de partij. Onze fotografen John Boerdam en Bernard Bodt en videograaf Renée Wouters gingen met tekstredacteur Paul Aerts op pad voor een verslag in woord en beeld.

Als je niet vies bent van een potje vette gitaren en je vindt het niet erg om vies te worden van een beetje modder, dan is de pit op The Meltdown the place to be. Maar denk niet dat het een agressieve chaos was. Het modderworstelen was ludiek en vredelievend, zonder knokpartijtjes of boze blikken. Jong en oud vertoefden samen op de weide vol hardrock. Onder het motto ‘als iedereen onder de modder zit, zijn we allemaal gelijk’ kregen bands als John Coffey, Dragonforce en At The Gates een warm onthaal.

Een opvallende gast tussen dit zwartgespetterde tuig bracht zaterdagavond nog de Megatent in opperste vervoering. Op zondag doet hij dit kunstje nog eens dunnetjes over in de moshpit bij At The Gates. Plork van Plork En De Aannemers maakt met zijn maffe capriolen en grenzeloos enthousiasme nieuwe vrienden op The Meltdown. Als de Zweden net als zijn band een gouden aannemershelm uit zouden delen aan iemand uit het publiek, dan had Plork die vast en zeker gewonnen.

Door bovengenoemde chaotische omstandigheden lag ontploffingsgevaar van de weide op de loer, daarom stonden er kernfysici in gele pakken paraat om Tsjernobyliaanse omstandigheden op The Meltdown te voorkomen. Een hoop leven in de brouwerij dus, op de nieuwe rockweide. 

Als sfeervolle indicatie van een geslaagd weekendje met een rauw rockrandje op The Meltdown, kunt u genieten van onderstaande videoreportage. Hij is gemaakt door videograaf Renée, die haar leven waagde voor een aantal mooie shots. En ja, na een dampend rockweekend had zelfs de recensent zin in een koud biertje en headbangen op de wervelende show van death metal-legende At The Gates. “Proost, mien jong!”