#zc13: In beeld: The Naked Run for Freedom

De naakte helden van Zwarte Cross 2013

Tekst: Taggi Eenstroom | Video: Renée Wouters | Foto's: Bernard Bodt ,

De Zwarte Cross 2013 stond in het teken van love, peace & harmony. Het hippietijdperk is weer terug, en zelfs Woodstock valt in het niets naast alle mooie festiviteiten die plaatsvonden in Lichtenvoorde. De hoofdstunt van dit jaar was The Naked Run for Freedom. Vierhonderdvijftig deelnemers wagen zich aan deze Run for Freedom. Nummer 1 en 2 zijn Giel Beelen (3FM) en Hendrik Jan Lovink.

De organisatie van de Zwarte Cross organiseerde in samenwerking met Amnesty International The Naked Run For Freedom. Dit omdat de vrijheid van meningsuiting onder druk staat in Rusland. Journalisten, artiesten, kunstenaars en homoseksuelen hebben het zwaar. De vierhonderdvijftig mensen die naakt over het festivalterrein renden, symboliseerden hun kwestbaarheid. Mensen die demonstreren voor vrijheid van meningsuiting worden namelijk hardhandig aangepakt. Sommigen moeten dit zelfs met hun leven bekopen. Ook de bandleden van Pussy Riot zijn het slachtoffer van dit regime, en zitten in een strafkamp in Rusland. Dit omdat hun muziek als te provocerend werd ervaren.

Jekaterina Samoetsevitsj, één van de bandleden van Pussy Riot, gaf het startschot voor de Naked Run. Videograaf Renee Wouters van 3voor12 gelderland zat met haar neus vooraan tijdens deze spectaculaire hoofdstunt en heeft deze naakte helden met de gevoelige lens vastgelegd.