#vf13 Valkhof Festival: alle praatjes op een rijtje

Nationale en internationale interviews

Redactie 3voor12 gelderland ,

Vorige week bewees het Valkhof Festival dat een nieuwe naam geen imagoverlies hoeft te betekenen. Het was eindelijk weer een zinderende zonovergoten zomereditie van het festival waar iedereen in Nijmegen al heel het jaar naar uitkijkt. In de schaduw achter het podium komt men echter doorgaans niet. Daarom zijn interviewers Ateke Willemse, Thijs Schamp en Paul Aerts backstage geslopen om een aantal bijzondere artiesten eens aan de tand te voelen, resulterend in het volgende overzicht.

Alle interviewers hadden hun eigen stijl. Waar Ateke de beeldende kwaliteiten van de artiest loswrikte, wilde Thijs graag wat meer over de muzikale ervaring te weten komen. Paul hield zich vooral bezig met de persoon en de culturele achtergrond van de muzikanten. Zo werd het een bonte verzameling interviews die begon op een hete zondag in juli.

De eerste tekenopdracht van Ateke levert gelijk een fraaie compos(t)itie op. Het einde van de wereld is volgens Mary Ocher namelijk de shit. De toon is gezet met een gesprek vol onzin en orgasmen. Ateke vraagt waar Matthew Melton van Warm Soda voordat hij muzikant werd, mee speelde. Paul probeert diezelfde dag de jonkies van The Naked Sweat Drips in het gareel te houden, die hun hormonen na hun goede rockshow de vrije loop laten in de backstage van de Voerweg.

Op dinsdag zijn twee ultieme uitersten van elkaar aan de beurt. Paul is benieuwd naar het verhaal achter de piepjonge meid Tessa Rose Jackson, heeft zij wel eens in een echte kapel gezongen? Ateke leert liever Mr Vast zijn favoriete superheld kennen op papier. Ze geeft deze professionele malloot het hoogste cijfer, waar Eelco van Eldijk eerder zijn muzikale kwaliteiten met een één beoordeelde. Verder wordt het Franse Concrete Knives door haar het journalistieke mes op de keel gezet.

We breken de week door midden met Thijs, die zich zo verwondert over de geniale muziek van White Denim, dat hij daar graag wat meer over wil weten. Paul wil van Camilla Sparksss weten of er Zwitserland ook zoiets als in Nijmegen bestaat, maar komt erachter dat Barbara liever meer in Nederland wil spelen.

Donderdag worden alle zeilen bijgezet om Sexy Sushi en Ásgeir Trausti te onderwerpen aan prangende vragen. Helaas zijn deze artiesten zo druk met allerlei sessies dat wij u helaas door moeten verwijzen naar onze collega’s van 3voor12 radio en 3fm, die hun kostbare tijd hebben weten te scoren.

Gelukkig vissen we de laatste dag niet achter het net en worden de woorden van Lavalu, Guild Of Stags en Hausmagger opgetekend door onze interviewcrew. Anekdotes van respectievelijk een lokale krachtige persoonlijkheid, een band vol positieve agressie en de flauwste komedianten van deze prachtweek, maken het elftal compleet. Alle bijzondere muziekjes hebben ook een spreekstem. 3voor12 gelderland dook graag voor u achter de schermen om de mens achter de artiest in de schaduwen van de podia bij te schijnen. Tot volgend jaar!