Rectum Raiders doen een dubbeltje tijdens Kaf en Koren

Finale van studentenbandcontest

Eelco van Eldijk ,

Gelikte pop, branierock, muzikantenmuziek en lieflijke folk; het is weer eens een avondje appels met peren vergelijken tijdens de finale van Kaf en Koren. In een goed gevuld, maar vooral zeer gezellig, Doornroosje mogen vier jonge bands de strijd met elkaar aanbinden om het studentenfestival te winnen. Vorig jaar deed The Hubschrauber dat. Dit jaar gaat de eer naar Rectum Raiders.

Zonder slag of stoot gaat dat niet, want de band heeft stevige concurrentie van Sane, Wolves Dressed in Sheep en Juicy Flavour. De laatstgenoemde band speelt als eerste deze avond. De band, die grossiert in radiovriendelijke popmuziek, heeft een flinke sloot aan fans en vrienden opgetrommeld. Sowieso een kanshebber voor de publieksprijs. Toch zijn zij ook wat betreft het eremetaal niet kansloos. Hun muziek is gelikt, misschien wel iets té, maar ligt zeker aangenaam in het gehoor. Ofschoon de voorspelde funkyness helaas in geen velden of wegen te bekennen is, kleurt het viertal netjes binnen de lijntjes van de moderne muziek. Herkenbare liedjes, een snufje dance, een geloofwaardige frontman en een dik doorspelende bassist. Dat de band hun set niet heel uitgebalanceerd opbouwt, of dat de nummers nog wat als los zand aan elkaar hangen en geen climaxmomenten bezitten, valt mogelijk te wijten aan het feit dat het nog een relatief jonge band betreft. Juicy Flavour geeft een vriendelijk optreden weg.

De Rectum Raiders, daarentegen, zijn niet vriendelijk. Het clubje branieschoppers met homo-erotische uitstraling moeten het allereerst van hun malle presentatie hebben. Gaandeweg het optreden valt op dat er muzikaal ook wel het één en ander aan ten grondslag ligt. Met name de solerende gitarist en de drummer zijn van een hoog niveau. Doordat de band zich voornamelijk bezighoudt met het tentoonspreiden van hun fratsen laten alle muzikanten dikwijls wat steekjes vallen, maar geen haan die daarnaar lijkt te kraaien. Het publiek eet gulzig uit de handen van de Rectum Raiders en zijzelf doen dat het liefst uit elkaars mond. Hoewel de band hun act nog veel verder mag uitbouwen en meer memorabele liedjes moet schrijven om ook in de toekomst de aandacht van het publiek vast te weten houden, weet het kwartet deze avond te imponeren met komkommers, slagroom, een DJ Paul Elstak cover en ‘oi-oi-oi-oi-I want my Schultenbrau’. Rectum Raiders is plat vermaak, maar dat vreet de Nederlander graag en vaak.

De rockband Sane gooit het over een geheel ander boeg, zij willen juist de diepgang opzoeken. Dat getuigt van lef, maar het zorgt ook voor problemen. Het studentikoze publiek wil feest, want voor serieuze zaken is deze avond niet gereserveerd. Het is een nogal ongemakkelijk optreden voor Sane, maar ook voor de toeschouwers. We zien de band steeds verder wegkruipen in hun eigen wereld. De muziek slaat totaal niet aan, net als de gekunstelde presentatie. Sane’s eigenwijze rockmuziek zit structureel zeker interessant in elkaar, maar het mist de krentjes in de pap om de aandacht van een leek erbij te kunnen houden. Dit is ‘muzikantenmuziek’; muziek voor de geoefende luisteraar annex purist. En ook voor deze kleine bevolkingsgroep is Sane taaie kost. De vocalen waaieren alle kanten uit; het is zeer lastig om daar doorheen te luisteren. Ook de riffs willen maar niet beklijven. Sane waagt een moedige poging, maar er is nog veel gezond hard werk noodzakelijk.

De muziek van Wolves Dressed in Sheep is hierna een welkome afwisseling. Met de makkelijk in het gehoor liggende pop/folkliedjes kan eigenlijk iedereen wel iets. De sound is open, de presentatie is vrolijk en het inhaakgehalte doet de rest. Waar het enkele weken geleden tijdens de finale van de Roos van Nijmegen (die andere bandwedstrijd van Nijmegen) helemaal mis ging bij Wolves Dressed in Sheep, verloopt het optreden vanavond behoorlijk soepeltjes. De drums kloppen beter in het geluid (al zou er best van een basis drumset met dito geluid afgeweken mogen worden) en ook de snaarinstrumenten zijn beter op elkaar afgestemd. Wolves Dressed in Sheep is een prima middle-of-the-road bandje dat op ieder intiem festival zeker niet zal misstaan. Zo ook tijdens deze finale van kaf en Koren niet.
De lieve muziek van Wolves Dressed in Sheep wint de finale niet; die eer gaat zoals gezegd naar de Rectum Raiders. De publieksprijs gaat tegen verwachting in ook naar Rectum Raiders. Die gooien er met veel bombarie nog een toegift uit, met het platvloerse, maar passende, ‘Gay Bar’ van Electric Six als uitsmijter. Daarmee zit Kaf en Koren 2013 erop. De drie voorronden in het cultuurcafé op het universiteitsterrein en de finale in Doornroosje zijn succesvol geweest voor de organisatie (Cultuur op de Campus), haar medewerkers en natuurlijk de bands. Op naar 2014!