Ricardo Tobar waardige afsluiter succesvolle PopupKlup

‘Opereren in de frontlinie van subculturen’

Robin van der Beek ,

Waar menig horecaonderneming de deuren moet sluiten vanwege tegenvallende resultaten, is dit bij de Arnhemse PopupKlup geenszins het geval. Toch stopt het ‘onafhankelijk elektronisch muziekpodium’ eind maart. Aan de tijdelijke invulling van het leegstaande pand aan de Hoogstraat (nabij de Korenmarkt) komt een eind. Met een knaller van een slotweekend voor de deur maakt 3voor12 gelderland de balans op met een van de initiatiefnemers: Yosser Dekker.

‘De oorspronkelijke doelstelling is gehaald, het is zelfs boven verwachting gegaan,’ begint Yosser zijn verhaal. ‘Zonder subsidie binnen 5 maanden een podium creëren voor kwalitatieve elektronische muziek in de binnenstad van Arnhem.’ Melodieuze techno was één van de pijlers, maar ook Arnhemse organisaties met andere subgenres hebben tal van avonden georganiseerd in de PopupKlup. Zo hebben onder andere Forms (drum & bass), Work them (Uk bass), New Dutch School (techno) en Studio Sonsbeek (house) de PopupKlup fantastische avonden bezorgd.

Muzikale hoogtepunten zijn er genoeg geweest, al vindt Yosser het moeilijk om namen te noemen. ‘Wij hebben veel artiesten gehad die op het punt staan van doorbreken binnen een bepaald subgenre; kwalitatief goede artiesten met een kleine fanbase. Als ik dan toch een naam moet noemen, zeg ik Lenny May. Prachtige avond was dat. Maar ik heb het meest genoten van het familiegevoel, alle vrijwilligers die geholpen hebben bij dit project. Er is echt een community ontstaan rondom de PopupKlup.’

Naast muziek was er ook ruimte voor zaken als film (via Focus) en workshops (In the Making). Ook hebben grote culturele instellingen zoals Toneelgroep Oostpool, Luxor Live en het MMKA in verschillende hoedanigheden samengewerkt met de succesvolle PopupKlup. ‘De gevestigde culturele instellingen willen graag het publiek bereiken dat bij ons over de vloer komt,’ verklaart Yosser deze samenwerkingen.

Het aankomende Closing Weekend betekent niet het definitieve einde voor de PopupKlup. ‘Online blijven we bestaan, maar deze zomer doen we nog regelmatig een ‘popup’ op een festival. Ook zijn we druk bezig met een nieuwe locatie voor de winter. Als de donkere dagen eraan komen, opent de PopupKlup weer een huiskamer voor de elektronische muziekliefhebber.’

Voor deze toekomstmuziek waarheid wordt eerst nog even het laatste weekend. ‘Om te eindigen met een climax zijn er twee internationale headliners binnengehaald,’ besluit Yosser. ‘Op vrijdag 29 maart speelt Dark Sky en op zaterdag 30 maart Ricardo Tobar.’ Vooral de Chileen Tobar is een naam om u tegen te zeggen. Met optredens op Awakenings Festival en 5 Days off vestigde hij naam in Nederland; tegenwoordig draait hij zijn eigen producties over de hele wereld. Hij is daarmee een waardige (voorlopige) afsluiter voor de PopupKlup. 

www.popupklup.nl