PopupKlup: lokaal, vooruitstrevend en in beweging

Tijdelijk initiatief is woonkamer, expo, bar en club in één

Robin van der Beek ,

Leegstand en eenheidsworst, het is het schrikbeeld van de Arnhemse Korenmarkt. Er gloort echter hoop aan de horizon. Vele interessante nieuwe organisaties zorgen weer voor een volle agenda. Nu komt er dan ook een club bij in het hart van de Arnhemse uitgaanswereld. De PopupKlup, een tijdelijk initiatief, opent vanaf vrijdag 2 november vijf maanden lang haar deuren aan de Hoogstraat 7 (voormalige Chillers en Club Purple) in Arnhem. Eén van de initiatiefnemers Yosser Dekker aan het woord.

"Muziek is natuurlijk het toverwoord," begint Dekker het gesprek. "Vooruitstrevende muziek, dat willen we bieden aan Arnhem. In eerste instantie elektronische muziek, het blijft natuurlijk een club. Al blijft elektronische muziek een heel breed begrip. Ik wil graag benadrukken dat de PopupKlup niet iets van mij is, maar het werk van velen. Er werkt volgens mij wel een man of veertig mee aan dit project. Het moet een plek worden die continu in beweging is. Bij de opening zijn we nog lang niet waar we uiteindelijk willen eindigen." Er wordt inderdaad nog volop gewerkt een dag voor de officiële opening. Stapels oude meubels staan in het gedeelte wat uiteindelijk de woonkamer moet worden. Overal staat gereedschap. Het vernieuwende kunstzinnige karakter is al wel aanwezig. Zo spat de street art van de muren af. Naast muziek is er ook ruimte voor workshops en exposities.

"Iedereen die denkt een toffe invulling te hebben voor de PopupKlup kan ons benaderen," vervolgt Dekker zijn verhaal. "In eerste instantie is dit een lokaal georiënteerd project. Voor het programma hebben we dan ook Arnhemse organisaties benaderd waarvan wij vinden dat ze goed bezig zijn en passen bij het karakter van de PopupKlup. Partijen die al lang en breed aan de weg timmeren maar ook gloednieuwe veelbelovende organisaties. Het gaat er om dat ze in hun genre vooruitstrevend bezig zijn en een link hebben met Arnhem. Forms, Subcity, Studio Sonsbeek, New Dutch School en Dagschotel zijn wat mij betreft daarvan goede voorbeelden. We gaan breed programmeren van drum & bass- tot techno- en deephouse-avonden. Het is zaak om de agenda in de gaten te houden."

"De eerste reacties zijn erg enthousiast, zo is bijvoorbeeld de opening (met o.a Applescal, Nadia Struiwigh en Jelle Ruis) al uitverkocht. We gaan proberen het traject van een nachtclub dat normaal vijf jaar duurt te stoppen in vijf maanden. Een buzz creëren met behulp van de juiste creatieve initiatieven uit Arnhem, veel energie erin stoppen en toewerken naar een explosie. Uiteindelijk willen we Arnhem belonen met een exclusieve act die nog nooit eerder in de stad te zien is geweest," besluit Dekker met een grote glimlach op het gezicht.

Win twee kaarten voor de uitverkochte opening van de PopupKlup! Beantwoord de volgende vraag:

Wat zal de laatste dag zijn waarop men een dansje kan wagen in de tijdelijke PopupKlup?

Mail je antwoord naar 3voor12arnhem@gmail.com onder vermelding van PopupKlup.