Bekijk ’t maar! Antillectual – Some of my Best Friends are Meat Eaters

Lokale acts met hun clip en het verhaal

Erik Nijsten ,

“Video Killed the Radio Star” klonk het ooit. Dankzij kanalen als MTV, TMF en vooral YouTube, zijn videoclips bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. In de rubriek Bekijk ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de filmmakers over hun videoclip. In deze aflevering: Antillectual.

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
“We hebben de foto's voor het stopmotion-deel van de clip geschoten op het Groezrockfestival in België in april 2012. Het beeldmateriaal van de band en het (dieren)publiek is geschoten in de keuken van collectief eetcafé De Klinker (onderdeel van De Grote Broek) in Nijmegen op een maandagavond in september.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij is geworden?
“Het idee was eerst om een vegetarischeworsteneetwedstrijd te houden en die te filmen. Van daaruit zijn we verder gaan denken en kwamen de ideeën van de dierenmaskers. Toen we hoorden dat onze goede vriend Etjen met Just Like Your Mom Catering op Groezrock zou staan, besloten we daar foto's voor stopmotion te maken van mensen die vegaburgers aan het eten waren.”

Is er nog iets leuks, spannends of bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
“Het was voor ons een behoorlijk experiment. We hebben alles zelf voorbereid en met behulp van twee vrienden gefilmd en uiteindelijk geëdit. Maar alles is goed gelukt. Om het nummer ongeveer vijftien keer te playbacken voor een clip was onwennig voor ons. Maar het moge duidelijk zijn dat het bijzonder leuk was om mensen te vragen met dierenmaskers te dansen.”

Wat waren de kosten van de videoclip? Hoe hebben jullie deze gefinancierd?
“125 Euro waren de kosten voor de dierenmaskers, onze beste vrienden vragen en een spiegelreflexcamera regelen kostte 0 euro, eten en drinken voor de gezellige sfeer tijdens de opnames in de keuken ongeveer 50 euro. En tickets voor Groezrock hadden we toch al.”

Wie is/zijn de maker(s) van de videoclip?
“Wijzelf met behulp van twee goede vrienden, Elco en Ruud, die hebben gefilmd. De foto's op Groezrock hebben we zelf gemaakt. Het editen hebben we zelf gedaan met wat feedback van vrienden.”

Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken?
“Het is erg do-it-yourself gedaan, met een minimaal budget en weinig fratsen. Het meest speciale was nog dat we goede monitoren voor de muziek nodig hadden voor de playbackmomenten. Het is raar om te beseffen dat het om een mooi shot gaat en dat je dus zo strak mogelijk je partijen nep speelt. Verder hebben we voor twee bouwlampen een filter gehangen voor extra licht.”

Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een videoclip?
“We hebben vanuit een eigen visie en idee een clip geprobeerd op te zetten zonder dat we precies wisten waar we aan begonnen. We hebben er vooral zelf veel van geleerd. Het is gelukt, maar wat ik vooral geleerd heb is te zorgen voor genoeg beeldmateriaal zodat je bij het editen meer keuze uit beelden hebt.”

Wat is jullie favoriete videoclip of regisseur en waarom?
“Ik denk dat er in Nederland op dit moment veel toffe clipmakers zijn. De clips van Teemong, die onder andere voor Fresku en Lucky Fonz clips heeft gemaakt, zijn erg tof om naar te kijken.”