The Jacks breekt recordaantal boekingen Popronde The Jacks breekt recordaantal boekingen Popronde

"We zijn niet een band die gaat wachten tot de telefoon gaat"

, Tekst: Tim Arets

The Jacks breekt recordaantal boekingen Popronde

"We zijn niet een band die gaat wachten tot de telefoon gaat"

Tekst: Tim Arets ,

De band The Jacks stond al op twintig shows, toen ze een persbericht naar buiten brachten over een recordaantal boekingen op de Popronde. Het was op dat moment nog niet het geval, aangezien Capeman op 21 stond. De band heeft zich in de tussentijd echter verzekerd van 23 optredens (met nog vier open opties), waardoor The Jacks nu daadwerkelijk het recordaantal Popronde-shows heeft verbroken. Wij spraken met bassist Joost uit het Gelderse Overasselt. "We gaan volle kracht vooruit en doen veel vanuit een soort impulsief gevoel, niet te lang nadenken over alles. We zijn echte werkpaarden."

Popronde is een landelijk reizend festival dat elk najaar in de periode september tot en met november plaatsvindt in een dertigtal steden. Jaarlijks worden 100 bands uit de circa 1000 aanmeldingen geselecteerd. Van al die groepen mag The Jacks, naast Joost bestaande uit zangeres Marcia, gitariste Estelle en drumster Dani, zich nu dus recordhouder noemen.

Wat is volgens jou de belangrijkste factor geweest in het succes van de boekingen?
Joost: "Het begint een beetje een optelsom te worden: we hebben het afgelopen jaar erg veel gespeeld, veel van de steden die we aandoen hebben we al eerder bezocht. We zijn ook wel een echte liveband, het is erg basic qua opstelling; bas, drums, gitaar en zang, we hebben niet echt veel meer nodig om goed te klinken. Erg overzichtelijk als je een Popronde-show wilt geven. Het kan zijn dat je in een restaurant staat waar nog nooit een band gespeeld heeft. Maar de belangrijkste factor is onze gedrevenheid, we hebben zelf locaties benaderd, programmeurs enthousiast gekregen en zijn actief met de boekingen aan de slag gegaan. We zijn niet een band die gaat wachten tot de telefoon gaat."

In hoeverre denk je dat de aandacht die aan jullie geschonken is door De Wereld Draait Door, 3FM en MTV invloed heeft gehad op het aantal boekingen?
"Dat zal zeker hebben bijgedragen. Het staat goed in je biografie, en het staat dus ook goed in de aankondigingen. Het is te gek dat mensen ons niet alleen als liveband kennen, maar ook van de radio en de televisie, je kan in een keer zó veel mensen bereiken. We speelden bij DWDD en de dag erna kwamen de festivalaanvragen binnen. Aanvankelijk waren we te laat om festivalboekingen binnen te halen, maar door die media-aandacht hebben we de agenda toch nog vol gekregen."

Jullie hebben een Do It Yourself-mentaliteit. Hoe zijn jullie te werk gegaan om aan zo veel mogelijk boekingen te komen?
"Toen we hoorden dat we geselecteerd waren voor de Popronde, zijn we per stad gaan kijken wat we de tofste locatie vonden. Die hebben we benaderd, en we hebben verteld waarom we juist op hun podium wilden staan. Eigenlijk werkt de Popronde met coördinatoren per stad; zij inventariseren welke bands er in de lijst staan, en doordat zij de steden kennen weten ze waar ze welke band het beste neer kunnen zetten. Wij hadden in ons geval al wat voorwerk voor ze gedaan.

Toen we in rap tempo een tiental boekingen binnen hadden, begon dat een beetje nieuwswaarde an sich te krijgen. Zo van: 'We hebben er al tien, zouden jullie daar niet bij moeten staan?' Het is veel werk als je niet een management en boekingskantoor achter je hebt staan, je maakt veel uren met bellen en mailen, maar als ik die lijst van 23 shows nu zie (het kunnen er nog meer worden, er zijn zoals gezegd nog vier opties) ben ik trots dat we dat zelf voor elkaar gekregen hebben."

Jullie zijn nu met jullie derde EP bezig. Zijn jullie door het vele boeken nu ook langzaam maar zeker op weg richting het maken van een debuutalbum om de volgende stap te maken binnen Nederland (een eigen clubtour), of zit er geen bepaalde druk achter?
"We voelen sowieso geen druk, alleen de druk die we onszelf opleggen. We zijn er wel achter dat werken met EP's echt bij ons past. We kunnen regelmatig iets nieuws van ons laten horen, dat houdt het fris voor de fans, maar ook voor onszelf. We willen de vaart erin houden: ieder half jaar een nieuwe release en vol gas doorpakken. We merken dat veel mensen er nog niet aan toe zijn en nog erg denken in albums, maar dat zal wel snel veranderen. "

Welke tip zouden jullie meegeven aan bands die ooit nog eens mee doen met de Popronde?
"Dat is moeilijk te zeggen, we hebben nu net de eerste show van de reeks gespeeld. Dat was erg vet, volle bak in Absolute Zero in Nijmegen. Als dat een voorbode is voor de rest van de ronde ben ik blij dat we er 23 hebben! Als tip zou ik willen meegeven dat je goed voorbereid te werk gaat. Natuurlijk zorg je ervoor dat je band er klaar voor is, maar er komt ook veel regelwerk bij kijken, dus communiceer snel en duidelijk met de coördinatoren en locaties. En vindt een manier om op te vallen tussen de 100 geselecteerde bands."

De band is op het moment druk bezig met EP nummer drie (werktitel: ‘Epic Trois’), die dit najaar moet verschijnen. Joost: "Mijn motto is een beetje ontleend aan een stuk tekst uit Highway To Hell van AC/DC: “No stop signs, speed limit, nobody's gonna slow me down.” We gaan volle kracht vooruit en doen veel vanuit een soort impulsief gevoel, niet te lang nadenken over alles. We zijn echte werkpaarden."

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland